Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Robo-poradci a investování

S pojmem umělá inteligence jste se již jistě setkali, a to zejména v uplynulých měsících, kdy pomáhají s vyhledáváním informací online a odpověďmi na jednodušší i složitější otázky. V jisté formě se strojové učení a umělá inteligence nevyhýbá ani světu investování, avšak spíše formou tzv. robo-poradců. Je to dokonce již více než 10 let, co se tyto robotizované nástroje začaly mezi investory používat. Představíme vám, co je to robo-poradce a jak vám dokáže pomoci na cestě za úspěšnými investicemi.

V případě, že hledáte způsoby jak investovat a tedy zhodnotit své peněžní úspory, tak dostupných příležitostí opravdu není málo. V současnosti, kdy se mnozí lidé zajímají o investice také proto, aby své peníze ochránili před inflací, nabízí trh široké možnosti investování od fondů přes zlato až po kryptoměny. V záplavě různých informací o jednotlivých investičních nástrojích a zaručených receptech na úspěch je obtížné orientovat se, a tak by se možná vyplatilo mít k dispozici někoho, kdo vám navrhne ideální investiční portfolio. Věděli jste, že by to mohl být třeba i robo-poradce?

Co je to robo-poradce?

Spojení světa investic se světem moderních technologií není ničím novým. Nakonec, různí investiční poradci a správci portfolií používali pokročilý software pro jejich řízení již před více než 20 lety. Robo-poradci ale v tomto směru zamíchali kartami a paradoxně právě v době, kdy se svět začal jen pomalu vzpamatovávat z velké finanční krize v roce 2008. Pojem robo-poradce nebude pro zkušeného investora žádnou novinkou, ale přece se vyplatí zmínit jeho definici a o co vlastně jde.

Jak již samotný název napovídá, robo-poradce nebo anglicky robo-advisor, je online platformou poskytující automatizované služby finančního plánování. Toto plánování řídí algoritmy dané platformy, přičemž se vyžaduje pouze minimum lidských zásahů, jelikož nákupy a prodeje probíhají automaticky. Jednoduše si zřídíte účet, nastavíte preferovanou strategii, cíle a způsoby správy portfolia a už jen sledujete, jak se robo-poradci vede s vašimi penězi. Zní to příliš jednoduše? Samozřejmě, v praxi to až tak jednoduché nebude a ani robo-poradce není automatickou zárukou vysokých výnosů s minimálním rizikem. Své nepopíratelné výhody však využití robo-poradce při investování jednoznačně má.

Na jakém principu funguje robo-poradce a co od něj čekat?

Stejně jako chatbot, který je naučen odpovědi na určité typy otázek a dokáže zvládnout základní zákaznickou podporu na webu mobilního operátora nebo na e-shopu, tak i robo-poradce je v principu algoritmem naučeným vyhodnocovat a reagovat na různé proměnné. Dokonce, robo-poradci jsou zde s námi mnohem déle než chatovací roboty. Ten první vznikl ještě v roce 2008 s názvem Betterment a stal se jakýmsi pionýrem, který svět investování postupně otevřel masám lidí.

Spolupráce s robo-poradcem začíná zpravidla vyplněním dotazníku zaměřeného na vaši finanční situaci, povahové vlastnosti či investiční preference. Můžete si vybrat, zda preferujete spíše konzervativnější investice, které jsou bezpečnější s tím, že vám nepřekáží nižší potenciální výnos, nebo jste ochotni obětovat pocit bezpečí za příslib vyššího výnosu. Robo-poradce se také bude „zajímat“ o vaše finanční, resp. investiční cíle. Chcete si spořit na důchod? Odkládat stranou pro děti? Nebo preferujete spíše několik krátkodobých a rizikovějších investic? Toto vše robo-poradce posoudí a na základě těchto informací vám pomůže sestavit investiční portfolio.

Funkce robo-poradce však sestavením investičního portfolia a následnou správou vašich finančních prostředků zdaleka nekončí. Za základní funkci robo-poradců tedy můžeme považovat alokaci finančních prostředků a správu portfolia podobně, jako kdybyste se svěřili do rukou „živému“ investičnímu poradci.

Robustnější řešení zvládnou i daňovou optimalizaci, tedy dokážou investiční strategie nastavit tak, abyste platili co nejmenší daně z výnosů. V takovém případě využívají různé strategie, jejichž výsledkem je daňové zvýhodnění. Pomohou vám také při správě rozpočtů (např. pro soukromé účely, firemní a investiční účely), sledování výdajů či aktivním vyvažování portfolia. Rozhodnout se můžete také v tom směru, do jaké míry bude nad platformou provádět dohled živý investiční poradce.

Robo-poradce jako zaručená cesta k výnosům?

Přestože širokou nabídkou funkcí a jednoduchostí ovládání dokážou robo-poradci ohromit, ani takový automatizovaný pomocník není při investování všemocný. Přestože si můžete sestavit konzervativní portfolio s nízkou mírou rizika ztráty, samotný robo-poradce vám nebude garantovat, že o část svých prostředků nepřijdete a stejně vám ani nebude schopen garantovat, že odhadovaných výnosů i skutečně dosáhnete.

Rizika spojená s investicemi nepodceňujte ani při využití robo-poradce. Pokud začnou světové trhy v důsledku nepříznivé situace klesat, tak i robo-poradce jen stěží najde příležitost, jak uzavřít pozici se ziskem. Rovněž není třeba zapomínat, že s používáním těchto platforem jsou spojeny různé poplatky, a to jak jednorázové vstupné, tak i pravidelně odvíjející se od zvoleného tarifu nebo proinvestované částky za určité období. Se všemi poplatky souvisejícími s využitím robo-poradce se určitě seznamte ještě předem.

Výhody použití robo-poradce

Kromě toho, že robo-poradce vám pomůže sestavit portfolio na základě vašich preferencí a rozpočtu, tato řešení přinášejí i další výhody. Představují totiž levnější alternativu v porovnání s tradičními investičními poradci z masa a kostí. Počítat tedy můžete s nižšími poplatky.

Další výhodou je, že pro online konzultaci s robo-poradcem vám stačí připojení na internet, přičemž se svými službami vám bude takřka non-stop k dispozici. Výhodou je také, že u těchto platforem se vyžaduje zpravidla nižší vstupní vklad, než kdybyste se rozhodli pro správu portfolia ze strany profesionálního investičního poradce.

Do třetice není třeba zapomínat ani na to, že robo-poradce nepodléhá emocím, což se při investování určitě hodí. Rozhoduje se výlučně na základě algoritmů, díky čemuž dokáže důsledně dodržovat strategii a zároveň zvládne identifikovat i takové detaily v rámci aktuálního dění na trhu, které by vaší pozornosti snadno unikly. Robo-poradce vám tak pomůže odhalit i zajímavé investiční příležitosti a využití jeho služeb je opravdu jednoduché i pro toho, kdo s investováním nemá žádné zkušenosti.

Nevýhody použití robo-poradce

Stejně jako jiné nástroje a služby, i robo-poradci přinášejí určité nevýhody. V první řadě vždy se rozhodují na základě předem stanovených kritérií. Vytknout se jim dá i to, že nedokážou dostatečně pružně reagovat na krizové a neočekávané situace. Rovněž není třeba zapomínat, že nejlépe fungují pouze za předpokladu, že sami máte jasně definované své cíle. Zároveň, i ten nejlepší robo-poradce bude čas od času vyžadovat lidský zásah.

Za nevýhodu lze považovat i to, že robo-poradce vám neumožní zcela svobodný výběr investičních titulů. Vybrat si budete moci pouze z určité skupiny v závislosti na tom, jaké investice daná platforma podporuje. Může se třeba stát, že některé vámi vybrané akcie či fondy nebude daný robo-poradce podporovat.

A co je nejpodstatnější nevýhodou? Třeba si uvědomit, že robo-poradcům chybí kreativita. Navzdory názvu nejsou poradci v pravém slova smyslu, protože vždy pracují jen na základě toho, jaká pravidla je naučil člověk. V zásadě tedy pouze automatizují investiční postupy a zvládají vyhodnocovat informace tak, jak byly pro tento účel naprogramovány.

Robo-poradce nebo investiční poradce?

Z pohledu investorů se roboto-poradci často nevyhýbají srovnáním s „lidskými“ investičními poradci. Kromě výše zmíněných výhod a nevýhod je třeba vzít v potaz to, že člověk jako myslící bytost bude mít vždy rozdílný přístup k investování a správě portfolia. Živý poradce bude schopen proaktivně přicházet s návrhy a bude pracovat méně „šablonovitě“. Lépe tak může být připraven na neočekávané situace a zároveň lépe porozumět specifickým potřebám klienta. Na straně druhé, i zkušený investiční poradce se může dopustit chyb.

Zásadní výhodu mají živí investiční poradci v případě správy složených portfolií a při aplikování složitějších investičních strategií. Spolupráce mezi klientem a živým poradcem bude mít vždy hlubší rozměr, a tak to zatím určitě nevypadá, že by v tomto směru měli robo-poradci všechny živé poradce nahradit. Naproti tomu, robo-poradcům nelze upřít, že jsou výbornou volbou pro klienty s jednoduššími investičními potřebami a jasně stanovenými očekáváními.

Na závěr se vyplatí zmínit, že ačkoli robo-poradci mají v současnosti své limity, moderní technologie a stejně tak umělá inteligence a její vývoj rychle postupují. Při investování tak budou mít stále větší vliv, což svět investování otevře dalším masám lidí.

Přidané dne: 05.04.2023
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: