Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Vyplatí se investovat do zlata? Co byste o zlatě měli určitě vědět?

Zlato fascinuje lidstvo již od nepaměti. Tento drahý kov patří mezi nejoblíbenější komodity a mezi investory má stále mnoho příznivců. Přestože se to nemusí zdát, zlato stále hraje docela důležitou roli v ekonomice a mnoho předních institucí ho stále drží i ve fyzické podobě. Co byste o investicích do zlata měli určitě vědět?

Proč právě zlato?

Na zlato se můžeme dívat z různých perspektiv. Jednak se jedná o tradiční aktivum, ale také způsob uchovávání hodnoty a ochrany úspor. Koneckonců i v minulosti se hodnota majetku nebo peněz často vyjadřovala právě ve zlatě, případně se rovnou platilo zlatými mincemi. Zapomenout nesmíme ani na tzv. zlatý standard, jenž představuje způsob vyjádření hodnoty v měnovém systému, kdy základním ekonomickým měřítkem je právě zlato.

Dnes je zlatý standard minulostí a po roce 1971 se hodnota tohoto drahého kovu odvíjí od poptávky a nabídky na trhu, které určují jeho cenu. Pokud se zase na zlato podíváme z technického hlediska, je potřeba uvědomit si, že se jedná o drahý kov, jehož zdroje jsou vyčerpatelné a zároveň jej nelze vyrobit „uměle“.

Zlato jako stabilní investice

Stejně jako jakékoli jiné investice, i investice do zlata mají své příznivce a odpůrce. Z tohoto pohledu bychom mohli rozdělit investory na dva tábory – takové, jímž zlato v investičním portfoliu nesmí chybět a naopak takové, kteří jsou přesvědčeni, že investice do zlata jsou již přežitkem. Kromě toho, vždy když cena zlata dosahuje zajímavého růstu, resp. překoná významnou cenovou hranici, rozproudí se o investování do zlata bouřlivé diskuse. Ať už jste tedy na kterékoli straně investorského spektra, vyplatí se vědět, jak se zlatu v uplynulých letech dařilo.

Jaké jsou ceny zlata?

Při pohledu na graf vývoje cen zlata, řekněme za posledních 20 let, si můžete všimnout, že cenový vývoj je relativně stabilní. Vhodná je tedy spíše pro konzervativnější investory, kteří hledají bezpečný přístav pro své peníze. Nečekají vás zde žádné prudké pohyby ceny směrem dolů či vzhůru během dne, a tak má investování do zlata jen málo společné se „spekulováním na burze“.

Zlato tedy můžeme považovat za stabilní investici a způsob zhodnocení vašich úspor. V této souvislosti se oplatí zmínit, že za uplynulých 20 let se cena za trojskou unci zlata zvýšila o více než 400 %. Podíváte-li se na graf ještě pozorněji, zjistíte, že zlato bylo bezpečnou investicí i během krizových let a díky tomu si zlato vysloužilo označení „krizová komodita“.

Zdroje zlata nejsou nekonečné

Stejně jako u jiných typů investicí, ani u zlata nelze přesně předpovídat další vývoj ceny. Jelikož se jedná o vyčerpatelný zdroj, dá se celkem rozumně předpokládat, že cena zlata na trhu bude mít rostoucí tendenci. Navíc, poptávka po zlatě se vedle jiných investičních možností postupně zvyšuje, právě proto, že nikdy není na škodu mít v portfoliu i tento typ aktiva. Porovnáte-li si vývoj cen žlutého drahého kovu s jinými typy aktiv, zjistíte, že ne často s nimi koreluje, a tak právě zlato může vaše portfolio vhodně „podržet“ v situacích, kdy bude většina jiných aktiv padat. Zapomínat není třeba ani na to, že zlato je zajímavou formou, jak své úspory poměrně spolehlivě ochránit před inflací.

Abychom však zůstali nohama na zemi, je potřeba uvést, že není možné s jistotou tvrdit, že v příštích třech letech bude cena zlata jen a jen stoupat. S velkou pravděpodobností však bude mít hodnota v dlouhodobém časovém horizontu stoupající tendenci, a tak je vhodné nahlížet na zlato zejména jako na dlouhodobou investici.

Jak investovat do zlata?

Pokud byste rádi doplnili zlato do vašeho investičního portfolia, měli byste vědět, že máte několik možností.

Fyzický nákup zlata

Tou nejpřirozenější je nákup fyzického zlata, ať už ve formě cihliček nebo třeba šperků či mincí. V tomto případě je potřeba vždy pečlivě prověřit prodejce a pamatovat, že při nákupu fyzického zlata jde z pohledu zákona o zboží, jako jakékoliv jiné.

V souvislosti s fyzickým nákupem zlata jako investicí nezapomínejte na to, že si vyžaduje bezpečnou úschovu, aby bylo chráněno nejen před zloději ale například taky v případě přírodní katastrofy. Menší nevýhodou u fyzického zlata je i horší likvidita. Pokud si umíníte prodej zlaté cihličky, budete muset najít vhodný způsob, nepůjde to zřejmě jen tak lehce a hned.

„Zlaté“ podílové fondy

Druhou možností, jak investovat do zlata je výběr podílových fondů s tímto zaměřením. Právě „zlaté fondy“ investují část svých peněz do tohoto cenného kovu a jeho derivátů. Tato forma investice je vhodná tehdy, jste-li dostatečně trpěliví a zároveň máte velký kapitál. Na první zisky si budete muset počkat a rovněž nezapomínejte na správcovské poplatky. Na druhé, straně odpadává potřeba starat se o fyzické zásoby zlata a stejně tak se můžete spolehnout na vyšší likviditu.

Investování přes ETF fondy

Pokud již v současnosti investujete do ETF fondů obchodovaných na burze, tento způsob vám určitě nebude cizí. Stačí si vybrat ETF fond, který investuje do zlata či společností zaměřených na jeho těžbu.

CFD a Futures na zlato

Máte-li zájem investovat do zlata, aniž byste jej museli fyzicky vlastnit, skladovat či jakkoli s ním zacházet a zároveň nemáte miliony korun na investování, vhodnou volbou mohou být CFD na zlato. Princip je velice jednoduchý – nakoupit levně a prodat dráž. Pokud byste si rádi trošku zaspekulovali s cenou zlata a preferujete spíše krátkodobé investice, vhodnou volbou mohou být i Futures, tedy kontrakty, podle kterého si aktivum v budoucnu koupíte za určitou cenu. Pozor si však dejte na podmínky konkrétního obchodníka a jeho poplatky.

Jak si rozvrhnout investici do zlata?

Přestože investování do zlata má své nepopíratelné výhody, a i v současnosti má velký význam, neměli byste se do jeho nákupu vrhnout bezhlavě. Platí tedy, že i zlato by mělo tvořit určitou část vašeho portfolia v závislosti na tom, jaké výnosy očekáváte a na tom, do jaké míry preferujete konzervativnější aktiva. Každopádně platí, vsadit vše na jednu kartu se při investování nevyplácí.

Zlato je tedy velmi dobrou volbou i v kombinaci s jinými investicemi. Pokud třeba investujete do P2P půjček, část finančního zisku z tohoto zdroje můžete takříkajíc „překlopit“ do zlata a postupně si budovat úspory chráněné před inflací.

Zlato je zejména pro trpělivé a zodpovědné

Jak jsme již výše zmínili, cena zlata má relativně stabilní ale zároveň docela pomalý vývoj. Tento typ investice proto zřejmě nebude příliš lákavý pro „dobrodružné“ investory vyznávající obchodování s volatilnějšími aktivy a očekávajícími zhodnocení na úrovni 10-20 % ročně. V případě, že se chcete investicím věnovat aktivněji, vhodné budou různé jiné způsoby, jako P2P půjčky, nákup akcií nebo třeba investice do kryptoměn.

Zlato by však ve vašem portfoliu určitě nemělo chybět, ať už ve fyzické podobě, nebo třeba abstraktně na vašem burzovním účtu.

Přidané dne: 07.11.2021
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: