Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Kryptoměny jako nová možnost placení nebo investiční nástroj? Toto byste o nich měli vědět!

Kryptoměny jsou novým fenoménem nejen mezi mladými a technologickými nadšenci, ale získali si také pozornost odvážnějších investorů toužících po vysokých výnosech. Zatímco někteří se usilují o propagaci kryptoměn a vidí v nich potenciální platidlo nové generace, jiní vnímají kryptoměny spíše jako investiční nástroj či způsob, jak své úspory ochránit před dohledem státu, bankéřů a před inflací. Co byste o kryptoměnách měli vědět dříve, než se rozhodnete pro jejich nákup?

Co je blockchain a co jsou kryptoměny?

Obecně platí, že investovat byste měli pouze do toho, čemu rozumíte. Zejména z tohoto důvodu je důležité alespoň v základech pochopit, co jsou to kryptoměny, jak vznikají a jaké jsou možnosti jejich využití. Alespoň základní teorii tedy nemůžeme vynechat ani my. Mezi základní pojmy, které byste v souvislosti s tímto tématem měli znát, patří také blockchain. Právě tato technologie je základní podstatou většiny kryptoměn.

Blockchain jako důvěryhodná databáze

Blockchain není ničím jiným než určitou formou databáze, do které se zapisují transakce. Tyto jsou ale zapisovány v rámci peer-to-peer sítě, což znamená, že k zápisu a ukládání záznamů dochází bez dohledu jakékoli autority (stát nebo třeba banky). Zároveň, ukládané transakce jsou v neměnné a zabezpečené formě, což sice umožňuje zpětnou verifikaci, ale znemožňuje jakoukoli manipulaci s uloženými údaji. Znamená to, že údaje o uložených datech jsou zpětně neměnné a tato vlastnost dodává databázi důvěryhodnost.

Pokud tedy v rámci blockchainu provedete transakci z jednoho účtu na druhý (třeba při nákupu nějaké věci za kryptoměnu), bude o tom existovat záznam, resp. důkaz, který bude neměnně uložen na blockchainu. Tento záznam nebude možné zpětně nijak měnit ani upravovat, takže vždy bude dohledatelné, že z peněženky X putovalo určité množství kryptoměny na účet Y.

Co jsou kryptoměny a k čemu slouží?

Výše jsme již několikrát zmínili kryptoměny, a tak si pojďme zodpovědět základní otázku, co kryptoměny vlastně jsou. Jedná se o tzv. digitální peníze, které mají potenciál sloužit jako směnný prostředek. Hlavní podstatou většiny kryptoměn je asymetrická kryptografie, tedy šifrování a potvrzování převodů digitálními podpisy, a tedy většina kryptoměn je decentralizována (bez dohledu či přímého vlivu autority). Kryptoměny mají zároveň vůči běžným měnám, jako dolar či euro, docela kolísavou hodnotu a mnozí tedy vnímají kryptoměny spíše jako investiční příležitost.

Kryptoměnou není pouze Bitcoin

Řekne-li se slovo kryptoměny, většině lidí napadne právě Bitcoin, a to zcela oprávněně. Stále totiž jde o nejvýznamnější a doslova průkopnickou kryptoměnu. Přestože si za ni dnes můžete koupit už prakticky cokoli od kávy až po nemovitosti, stále nelze Bitcoin považovat jen za prostředek výměny, který by měl nahradit běžné peníze. Podíváme-li se na Bitcoin jako na investiční nástroj, za uplynulých 10 let můžeme vidět doslova fantastické zhodnocení v tisících procent. Přestože na světě za tuto dobu přibylo více „bitcoinových milionářů“, investování do kryptoměn má i své stinné stránky.

Investice do kryptoměn – vysoké riziko a vysoké výnosy?

Nechme nyní stranou technické záležitosti a podívejme se na kryptoměny očima investora toužícího po vysokých výnosech. Pokud si prohlédnete grafy vývoje cen některých kryptoměn, sami uvidíte výrazné výkyvy ceny, což v praxi znamená, že vhodným načasováním můžete dosáhnout velmi zajímavého výnosu. Na druhé straně, s příslibem vysokých výnosů se vždy pojí i vysoké riziko ztráty a investování do kryptoměn není výjimkou. Je sice velmi málo pravděpodobné, že by kupříkladu právě Bitcoin ztratil za den 80 % své hodnoty, ale je třeba si uvědomit, že kryptoměny jsou oblastí naprosto neregulovanou, což láká i různé spekulanty a podvodníky.

Proč jsou tedy kryptoměny považovány za vysoce rizikovou investici? V první řadě jde o jejich volatilitu, menší kryptoměny mohou i v průběhu dne vůči euru nebo dolaru výrazně posílit či oslabit, a to klidně o desítky procent. Zkrátka, než ráno budete „v zisku“ řekněme 50 %, odpoledne už můžete naopak počítat ztráty. Kromě toho, ničím výjimečným nejsou ani hackerské útoky na burzy s kryptoměnami, takže pokud nemáte kryptoměnu uloženou ve své peněžence, na burze můžete o svůj vklad poměrně snadno přijít.

Některé kryptoměny mohou být navíc samy o sobě podvodem, kdy jejich vývojáři jen předstírají činnost, aby nalákali investory toužící po pohádkovém zhodnocení. V tomto směru tedy investice do některých (zejména méně známých) kryptoměn připomínají spíše hazard a vhodné jsou akorát na krátkodobé spekulace.

Pokud se navzdory výše uvedenému rozhodnete investovat do kryptoměn a nechcete se popálit, orientujte se zejména na TOP 10 kryptoměn. Najdete mezi nimi Bitcoin, Ethereum ale také meme kryptoměnu Dogecoin, kterou v uplynulém roce propagoval zejména Elon Musk. Přestože Dogecoin nepřináší žádnou převratnou technologii, investorům vykouzlil úsměv na tváři zejména exponenciální nárůst ceny v květnu 2021. Před investováním do konkrétní kryptoměny si vždy důkladně prohlédněte graf vývoje ceny, zjistěte si co nejvíce o vývojářském týmu (je-li znám), o jejich cílech a problémech, které má daná kryptoměna řešit. Nenechte se nalákat na sliby o vysokých výnosech, vždy se spíše zajímejte, co se za konkrétní kryptoměnou skrývá.

Pro koho je investování do kryptoměn vhodné?

Rozhodnutí, zda investovat nebo neinvestovat do kryptoměn, necháme na vás. Určitě ale není na škodu mít alespoň část peněz alokovaných v rizikových investicích, a i v případě mnoha světoznámých investorů už mají kryptoměny své místo v investičním portfoliu. Vedle investování do zlata či do akcií, které mají spíše dlouhodobý charakter, můžete část svých naspořených peněz „pustit“ právě do kryptoměn. Pokud si ale investováním chcete spořit na důchod, doporučujeme jiná aktiva, která jsou stabilnější.

Na závěr ještě dodejme, že investování do kryptoměn je vhodné zejména pro dobrodružné investory, které v těch extrémnějších případech nepřekvapí ani denní výkyvy cen na úrovni několika desítek procent. Investování do kryptoměn je v mnoha ohledech stále ještě zcela nové, a tak je vhodné pro ty, kteří se v technologiích vyznají, ale i pro krátkodobé spekulace, kdy si chcete trochu „zariskovat“. Kolem kryptoměn se pohybuje i mnoho podvodníků, takže více než v případě jiných investic platí, že každé rozhodnutí je třeba si zvážit a vše důkladně prověřit.

Přidané dne: 20.01.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: