Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

8 největších mýtů o investování

Investování peněz jako způsob ochrany před inflací a možnost zhodnocení se dostává do povědomí stále většímu počtu lidí, a to dokonce i v České republice, kde vůči investování stále převládá určitá vlna skepticismu. Mohou za to především různé mýty a zkreslené představy, které mají s realitou jen pramálo společné a nesprávně nastavená očekávání potenciálních investorů tak v mnoha případech střídá zklamání. Jelikož v tomto směru považujeme za nutné šířit osvětu, podívali jsme se na ty největší mýty o investování, se kterými jste se už možná setkali i vy.

Co od investování očekáváte vy a proč se nebát?

Zhodnocení úspor, snaha o dosažení vyšší životní úrovně nebo ochrana peněz před inflací, toto jsou nejčastější očekávání drobných investorů. Dobrou zprávou je, že investičních příležitostí je už dnes mnoho a díky internetu se k nim prakticky ani není problém dostat. Stejně tak existuje řada zdrojů, z nichž můžete čerpat informace o tom, jak investovat.

Když už jsme zmínili pestrou paletu investičních aktiv, tak se vyplatí dodat, že své investiční portfolio si můžete vyskládat přesně podle svých očekávání a povahy. Pokud vás lákají spíše konzervativnější investice, zkuste komodity, drahé kovy či nemovitosti. V případě, že rádi zkoušíte alternativní investice, ve vašem portfoliu nemohou chybět P2P půjčky nebo akcie technologických firem. Ať už je řeč o jakémkoli typu investice, vždy je třeba dodat, že s každým jedním jsou spojena i rizika, která není radno podceňovat. Na druhé straně se však ani není třeba přehnaně obávat a navíc, ochotu snášet riziko by mělo vaše portfolio i odrážet.

Přehnaný strach a rozhodovací paralýza do výbavy úspěšného investora určitě nepatří. Emoce, mezi něž patří i strach vás dokážou doslova paralyzovat už v začátcích, kdy se pro přílišné obavy prostě pro investování neodhodláte. Příčinou jsou často i mnohé mýty, které můžete slyšet od rodiny, přátel či známých. Vybrali jsme 8 nejčastěji kolujících mýtů o investování a vysvětlíme vám, proč byste jim neměli věřit.

Investování se vyplatí pouze s velkými částkami

Takové tvrzení rozhodně není pravdivé. Jistěže, investice do nemovitostí či developerských projektů si vyžadují větší kapitál, ale na to, aby se z vás stal úspěšný investor, vůbec nemusíte být milionářem. Začít totiž můžete už s pár tisíc korunami, které budete namísto utrácení pravidelně investovat. Odkládat investování jen z důvodu, že nemáte dostatek peněz nemusí být tím nejlepším rozhodnutím. Stanovte si proto částku, kterou dokážete řekněme jednou měsíčně investovat. Výborným příkladem investice, u které nepotřebujete obrovský kapitál, jsou P2P půjčky a potenciální výnosy jsou velmi zajímavé!

Pro úspěch v investování je třeba hodně studovat a vědět i zákulisní informace

Chcete-li investovat, můžete své finanční prostředky svěřit investičnímu poradci, který vás s celým procesem seznámí a pomůže vám sestavit portfolio. Zvolit si ale můžete také investování „na vlastní pěst“. Přestože studováním různých materiálů a knih získáte cenné znalosti z oblasti investování, zdaleka to neznamená k dosažení úspěchu vás čekají dny a měsíce nad knihami. Základy investování lze pochytit při troše snahy relativně rychle a stejně ani nemusíte mít kontakty na někoho se „zákulisními“ informacemi. Právě naopak, bude-li vám někdo slibovat zaručený úspěch, mějte se na pozoru.

Investování je příliš velké riziko, je lepší mít své úspory na běžném účtu

Každé investování je spojeno s určitou mírou rizika, které ale dokážete výrazně zmírnit zodpovědným přístupem, rozhodnutími na základě těch správných informací a vyváženým investičním portfoliem. Příliš velkým rizikem je „vsadit vše na jednu kartu“, což ale při investování vůbec nemusíte dělat. No a ještě dodejme, že pokud si necháte peníze na běžném účtu, máte jistotu, že vám je bude postupně „sežírat“ inflace, a tedy každým rokem se jejich hodnota bude snižovat.

Díky jedinému správnému rozhodnutí rychle zbohatnu

Přestože o podobných příbězích bleskového úspěchu jste už možná slyšeli, jde o tak malou pravděpodobnost, že spíše vyhrajete v loterii. Úspěšné investování je založeno zejména na disciplinovaném dodržování investiční strategie. Nenechte se proto zlákat představami, že se z vás doslova z noci do rána stane milionář jen díky tomu, že jste začali obchodovat na burze. Zázraky se v těchto případech nedějí a honba za pohádkovým zhodnocením ve výši stovek procent vkladu a navíc za velmi krátkou dobu je cestou, jak o svůj vklad přijít. Investujte proto dlouhodobě podle promyšlené strategie a zaměřte se na stabilní dosahování výnosů ideálně o něco vyšších než je inflace.

Recept na úspěch v investování stačí hledat v minulosti

Při investování platí zlaté pravidlo, že historické výnosy nejsou garancí výnosů budoucích. Orientovat se proto pouze na aktiva, která byla kdysi vysoce zisková, se proto nemusí vyplatit. Rovněž ale nemusíte nutně podléhat pouze aktuálním investičním trendům. Byla období kdy by vám všichni radili investovat jen do zlata, pak jen do akcií a nakonec jen do NFT. Stejně jako se nevyplatí vsadit jen na minulé úspěchy, nemusí se vám vyplatit ani investování podle aktuálních trendů. Lepší strategii může být hledání aktiv, která mají potenciál a jsou aktuálně mimo hlavní zájem.

Pokud budu potřebovat rychle peníze, nedostanu se k nim

Investované peníze nejsou nenávratně ztraceny. Než se však rozhodnete pro investování o konkrétního aktiva, zjistěte si jeho likviditu. Zjednodušeně řečeno, za jakou dobu od zadání požadavku budete mít investované peníze is případným výnosem zpět na účtu. V případě likvidních aktiv jde zpravidla o maximálně pár dní, avšak u investičních nemovitostí či sběratelských předmětů, které se prodávají obtížněji, může jít klidně io několik měsíců. Doporučujeme mít proto investiční portfolio sestavené tak, aby byla jeho likvidita přiměřená vašim finančním potřebám.

Začátek investování stačí jen dobře načasovat a počkat, až bude vše levné

Samozřejmě, kdo by nechtěl investovat v období, kdy jsou akcie levné a potom je rychle prodat, když jejich cena stoupne? Problém však je, že nic takového, jako nejlepší moment ke vstupu neexistuje. Čím dříve začnete investovat, tím dříve se vaše peníze začnou zhodnocovat a čím delší je váš investiční horizont, tím méně bude vás bude ovlivňovat kolísání trhu.

Z tohoto pohledu je dobrou strategii pravidelné investování po menších částkách. Jednou zkrátka nakoupíte dražší, jindy zase levnější a tím si průměrujete nákupní cenu. Pokud budete křečovitě čekat na co nejnižší cenu a snažit se časovat trh, hrozí, že nezainvestujete vlastně nikdy a vlak vám definitivně „ujede“.

Investovat se vyplatí jen do zlata, to bude mít hodnotu vždy

Kolem zlata se stále drží zvláštní sentiment, díky němuž jej někteří lidé považují za jedinou jistotu a způsob uchování hodnoty. Přestože zlato svou hodnotu má a je ho jen omezené množství, výše uvedený mýtus rozhodně neplatí. Stačí se jen podívat na vývoj ceny zlata třeba za posledních 15 let a sami uvidíte, že investicí do zlata jste mohli také ztratit.

Cena zlata na světových trzích kolísá podobně jako u jiných méně nebo více konzervativních aktiv a proto rozhodně nelze říci, že jedinou správnou cestou je investice do zlata. Třeba samozřejmě dodat, že v krizových časech si cena zlata vícekrát zachovala pozoruhodnou stabilitu a proto může být zajímavým prvkem ve vašem portfoliu. Spoléhat se však na to, že koupíte investiční zlato a určitě neproděláte? Tak to bohužel nefunguje.

Přestože se může zdát, že investování je jen o počítání peněz a nekonečném sledování grafů, tak opak je pravdou. Svět investování je velmi pestrý a vybrat si můžete z celé řady různých aktiv, z nichž několik jsme vám měli možnost již představit i na našem blogu. Přečtěte si například článek o investování do P2P půjček, nemovitostí či kryptoměn a získejte užitečné informace, které vám pomohou nejen při sestavování investičního portfolia.

Přidané dne: 01.11.2023
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: