Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Kryptoměny jako platební prostředek

Kryptoměny nedávno opět upoutaly pozornost investorů, obchodníků i médií poté, co řada z nich zaznamenala propad hodnoty o desítky procent. Kolísavá hodnota kryptoměn i snahy o spekulace a dosažení pohádkového zhodnocení udělaly z kryptoměn rizikové aktivum. Bylo by však chybou, abychom je vnímali pouze v tomto směru. Kryptoměny totiž představují zajímavý způsob rozšíření platebních možností, což je příležitostí jak pro podnikatele, tak pro spotřebitele.

Kryptoměny nejsou jen způsob, jak investovat

Možná jste už slyšeli příběhy, jak se z některých lidí staly díky kryptoměnám boháči, nebo jste možná zachytili příběhy s opačným koncem. Jako někoho investování do kryptoměn připravilo o značnou část majetku. Pravdou je, že hodnota kryptoměn je velmi kolísavá, a tak jak dokáže během krátké doby stoupnout jejich hodnota o desítky procent, stejně rychle se dokáže i propadnout.

Účelem kryptoměny by však nemělo být jen levně nakoupit a draze prodat, ale jak už název napovídá, využívat ji jako platidlo, resp. jakýkoli jiný prostředek výměny. Ostatně, některé kryptoměny mají k tomu všechny předpoklady. Jejich základním principem fungování je totiž decentralizovaný blockchain, tedy forma databáze, do které se zapisují všechny transakce, přičemž tyto záznamy jsou neměnné. Zde se určitě vyplatí zmínit, že technologii kryptoměn a blockchainu jsme se blíže věnovali v tomto článku.

Kromě decentralizace a důvěryhodnosti záznamů je u některých kryptoměn možné vyzdvihnout i jejich anonymitu. Při platbě do celého procesu vstupuje pouze odesílatel a příjemce transakce, a to bez jakéhokoli zprostředkovatele. Znamená to tedy, že takový způsob platby může být zcela anonymní – tedy ani jednu ze stran nebude možné ztotožnit, ať už ze strany státní instituce nebo jakékoli třetí strany. Pokud vám tedy záleží na anonymizaci vašich finančních transakcí, nad používáním kryptoměn se rozhodně vyplatí zamyslet.

Kryptoměny jako rozšíření platebních možností

Na kryptoměny jako na platidlo je třeba pohlížet ze dvou úhlů pohledu. Nejprve se proto zaměřme na kryptoměny jako rozšíření platebních možností pro zákazníky. Tedy, tato část je určena zejména podnikatelům a všem, kteří chtějí přijímat platby za své služby nebo prodávané zboží právě v kryptoměnách. Proč se nad přijímáním plateb v kryptoměnách vyplatí přemýšlet?

Oslovení nových zákazníků

Zavedením možnosti platby v kryptoměnách relativně snadno oslovíte nové potenciální zákazníky. Pomůže, pokud tuto možnost budete propagovat, případně se necháte zařadit do různých seznamů míst, kde přijímají platbu v kryptoměnách. Pokud jsou navíc vaší hlavní cílovou skupinou mladí lidé, neměli byste váhat.

Moderní a rychlý způsob platby

Nad přijímáním plateb v kryptoměnách byste měli uvažovat i v případě, že budujete moderní firmu a záleží vám na tom, aby vás tak vnímali i vaši zákazníci. Kryptoměny můžete přijímat již i přes mobilní platební terminály či aplikace pro smartphony, které vygenerují potřebný QR kód pro realizaci platby. Samotná platba už pak proběhne během pár vteřin a často jen s minimálními poplatky. Při hledání způsobu, jak přijímat platbu v kryptoměnách se ale vždy důkladně seznamte se všemi podmínkami dané kryptopeněženky či platební služby.

Možnost zhodnocení

Pokud přijímáte platby kryptoměnami, máte dvě možnosti. Přijatou platbu si můžete nechat buď v příslušné kryptoměně, nebo si ji automaticky převést podle aktuálního kurzu na eura a zaúčtovat jako běžnou platbu. Jestliže se vám idea kryptoměn líbí, můžete využít první možnosti a počkat si, až hodnota poroste a až následně provést převod, čímž na nárůstu hodnoty vyděláte.

Proč platit kryptoměnami z pohledu nakupujícího?

Pochopitelně, zajistit možnost platit formou kryptoměn by nemělo smysl, pokud by neexistovali lidé ochotni kryptoměnami platit. Tato forma platby má z pohledu uživatele, resp. nakupujícího hned několik zásadních výhod. Anonymita, rychlost transakce a jednoduchost použití je společná jak pro prodávajícího, tak kupujícího. Platit kryptoměnami, případně mít možnost platby touto formou v záloze, přináší s sebou i další benefity.

Peněženka přímo ve vašem chytrém telefonu

Používání kryptoměn je již podobné jako používání debetních a kreditních karet, přičemž platí, že je můžete mít uloženo v peněžence (aplikaci) přímo ve svém chytrém telefonu. Stačí přijít k obchodníkovi přijímajícímu platby kryptoměnami, otevřít aplikaci s virtuální peněženkou, naskenovat QR kód a příkaz k úhradě je zadán.

Pro ještě bezpečnější uložení kryptoměn můžete použít také hardwarovou peněženku (například Trezor nebo Ledger Nano), kterou si s sebou budete brát pouze v případě odjezdu na delší dobu – například na letní dovolenou. Jede malé zařízení s displejem, ve kterém si kryptoměny „bezpečně uložíte“ a dostanete se k nim až po zadání hesla. Zde jsou vaše kryptoměny uloženy takříkajíc offline a tudíž vám je nikdo nemůže ukrást. Mobilní i hardwarovou peněženku na kryptoměny můžete používat i jako zálohu v případě ztráty bankomatové karty nebo peněženky s hotovostí. Díky kryptoměnám zkrátka ani v případě neočekávaných událostí nezůstanete bez peněz, samozřejmě jen za předpokladu, budete-li brát zodpovědně i zabezpečení vaší kryptopeněženky například 2-faktorovým ověřováním.

Využít můžete i kryptoměnové bankomaty

V případě, že toužíte vlastnit a případně i platit kryptoměnami, využít můžete i rozrůstající se síť krypto-bankomatů. V současnosti jsou poměrně běžně dostupné v obchodních centrech, nádražích a jiných frekventovaných místech. Umožňují rychlý nákup kryptoměny za hotovost a v případě menších částek i bez dokladu totožnosti, takže vaše transakce nepřijde o anonymitu.

Po zadání transakce kryptobankomat následně převede kryptoměnu na vaši podporovanou kryptopeněženku a následné použití je již na vašem uvážení. Pozor si snad třeba dát pouze na manipulační poplatky a aktuální kurz, který může být v některých případech méně výhodný, než kdybyste nakupovali kryptoměnu přes online burzu.

Jaké kryptoměny si vybrat za účelem placení?

V současnosti existují tisíce kryptoměn, zdaleka ne všechny ale mají i nějaké reálné využití. Pochopitelně, nejvíce pozornosti se upírá na Bitcoin, Ethereum, Litecoin či Monero, které jsou mezi kryptoměnami považovány za „průkopníky“. Pro účely placení byste si měli vybrat takovou kryptoměnu, kterou si můžete snadno koupit, má nízké transakční poplatky a vysokou míru akceptace. Pokud vám jde o maximální anonymitu, vhodnou volbou může být již zmiňovaná kryptoměna Monero.

Při výběru vhodné kryptoměny se určitě neřiďte podle pocitů, ale pokuste se zjistit co nejvíce informací. Rozhodujte se také podle toho, které kryptoměny podporuje vaše mobilní nebo hardwarová peněženka. Chcete-li přijímat platby v kryptoměnách zajímejte se o to, jaké kryptoměny podporuje konkrétní platební brána. I v tomto ohledu máte na výběr z více řešení (například BitPay nebo GoCrypto). Nezapomínejte zároveň, že kryptoměny jsou prakticky neregulovanou oblastí, takže budete-li tímto způsobem platit, nebo platbu touto formou přijímat, vždy se zajímejte o bezpečnost jednotlivých řešení a nenechte se nalákat na podezřele výhodné nabídky. Platí také staré známo, že štěstí přeje připraveným, stejně jako při investování do kryptoměn, i při jejich používání se vyplatí mít co nejvíce znalostí a eventuálně i kupovat a prodávat ve správný čas.

Přidané dne: 17.08.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: