Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Kolektivní půjčování je způsobem, jak si výhodně půjčit i investovat

Máte peníze nazbyt a rádi byste je zhodnotili? Pokud hledáte možnosti investování s nízkým rizikem, zřejmě dříve nebo později narazíte na některou z forem kolektivního investování. Obecně jde o zajímavou možnost diverzifikace rizika při investování vedle zachování slušného zhodnocení investovaných prostředků. Kolektivnímu investování se však nebudeme věnovat pouze obecně, ale zaměříme se zejména na P2P půjčky.

Kolektivní investování je vhodným začátkem pro nové investory

Nový investor to dnes vůbec nemá lehké. Přestože informací o investičních možnostech je všude opravdu dostatek a široký je taky výběr investičních nástrojů, zorientovat se a vydat na tu správnou cestu může být pro začátečníka pořádným oříškem. Pro ty, kteří jsou obezřetnější a citlivější na zvládání rizika, jsou dnes dostupné různé formy kolektivního investování (například prostřednictvím podílových fondů nebo P2P půjček), u nichž nejenže není třeba obrovský kapitál, ale jsou výhodné i z pohledu souvisejících poplatků.

Cílem kolektivního investování (nazývané též nepřímé investování) je zejména zhodnocení vloženého kapitálu, ale zároveň i rozložení rizika a zajištění vysoké likvidity, což se hodí, když si chcete vybrat své finanční prostředky.

Formou kolektivního investování jsou i P2P půjčky

Pokud už víte, nebo alespoň tušíte, že kolektivní investování bude pro vás tou správnou volbou, zbývá vybrat si tu správnou formu. Nejrozšířenější jsou stále podílové fondy, o kterých jste už určitě slyšeli. V tomto případě probíhá investice nákupem podílových listů od správcovské společnosti. Zdaleka však nejde o jediný způsob kolektivního investování, stále více pozornosti získávají mezi investory peer-to-peer půjčky, nebo zjednodušeně, P2P půjčky či komunitní půjčky.

Možná vás to překvapí, ale P2P půjčky jsou zde v podstatě ještě déle než podílové fondy. Svým způsobem totiž existují od momentu, kdy si lidé mezi sebou začali půjčovat peníze. Vždyť nakonec, bez zprostředkovatele, banky či jiné instituce si lidé v rámci komunit půjčují peníze již po staletí. P2P půjčky se ale rozšířením moderních technologií staly také velmi zajímavým investičním nástrojem.

Celý princip P2P půjček je přitom velice jednoduchý. Na jedné straně je osoba, která si chce půjčit a na straně druhé je investor, případně investoři ochotni za určitý úrok své peníze půjčit. Následně dlužník spolu s úrokem splácí svoji půjčku a tyto splátky se poměrově rozdělují mezi investory (v případě, je-li investorů více).

P2P půjčky v digitální době

Pokud bychom měli zhodnotit, jak fungovaly P2P půjčky v dávných dobách, šlo v podstatě o neregulovaný proces, kdy si lidé navzájem v rámci komunit půjčovali peníze, často bez smlouvy a v podstatě „na dobré slovo“. Skutečnou revoluci v tomto směru způsobilo až masové rozšíření internetu. Právě pomocí internetu a platforem pro P2P půjčky dochází ke spájení investorů se zájemci o půjčku. Jednotlivec tak může půjčit peníze někomu, resp. složit se na půjčku někomu, koho nikdy předtím neviděl a profitovat z toho, že část svých peněz je ochoten půjčit tomu, kdo je právě potřebuje.

P2P půjčky a jejich stoupající popularita jsou důkazem, že lidé si mezi sebou mohou půjčovat peníze velmi efektivně, aniž by museli fyzicky navštívit pobočku banky či jiné instituce a procházet celým byrokratickým procesem. Přestože si lidé půjčují mezi sebou, jde o bezpečný způsob, jak investovat, resp. jak si půjčit. Celý proces je totiž technologicky zajištěn pomocí platformy, která je pro jednu i druhou stranu garancí funkčnosti a férovosti.

P2P půjčky z pohledu investora

Důvodů, proč jsou P2P půjčky pro investory stále lákavější příležitostí je hned několik. Začít investovat tímto způsobem je velmi jednoduché, stačí si zvolit správnou platformu a už během pár hodin se můžete zapojovat do „půjčkových aukcí“. Zároveň platí, že začít investovat můžete is poměrně nízkým kapitálem, a to na úrovni několika tisíc korun. V závislosti na konkrétní platformě a vaší šikovnosti přitom můžete počítat i s velmi slušným výnosem, u P2P půjček totiž není ničím výjimečným ani roční zhodnocení vložených finančních prostředků nad 20 %.

Každé investování přináší se sebou i určitou míru rizika. U P2P půjček jsou tím rizikem především nezodpovědní dlužníci, kteří přestanou splácet. V takovém případě ale jako investor neodejdete s dlouhým nosem, provozovatelé těchto platforem nabízejí investorům možnost odkoupení pohledávky a využitím této možnosti máte jistotu, že nepřijdete o investované prostředky.

Další velkou výhodou, proč se rozhodnout pro investování do P2P půjček prostřednictvím online platformy je kompletní příprava smluvní dokumentace, jakož i zajištění komunikace s dlužníkem. Vy jako investor tak se žádnou administrativou, vymáháním či zdlouhavou komunikací nebudete ztrácet čas.

Potřebujete si půjčit? P2P půjčky jsou řešením!

Investování do P2P půjček by přirozeně nemohlo fungovat, pokud by neexistovali lidé, kteří si potřebují tímto způsobem půjčit. V krátkosti se proto na P2P půjčky podívejme také z pohledu dlužníků.

V první řadě jde o způsob, jak si rychle půjčit peníze prostřednictvím online platformy a zpravidla i bez dokládání příjmu. Dlužník si zároveň velmi snadno může najít reference na konkrétní platformu a při troše obezřetnosti se tak nestane obětí podvodníků. Vybrat si P2P platformu k půjčení za výhodných podmínek je navíc otázkou krátkého času.

Komunitní půjčky jsou tak jen dalším z důkazů, jaká je síla kolektivního investování. P2P půjčky jsou na jedné straně vhodnou investiční příležitostí a na straně druhé, způsobem, jak rychle a za výhodných podmínek poskytnout půjčku tomu, kdo ji právě potřebuje.

Přidané dne: 11.02.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: