Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Internetové aukce

Internetové aukce jsou zajímavou alternativou k inzertním portálům a lze říci, že i trochu dobrodružnější formou nakupování. Oproti běžným inzerátům či online nakupování však přinášejí důležitou výhodu. Seženete na nich totiž prakticky cokoli, a to včetně velmi cenných věcí s historickou či sběratelskou hodnotou. Internetové aukce jsou tak doslova rájem nejen pro sběratele, ale nabízejí příležitosti také pro investory. Poradíme, jak se v internetových aukcích zorientovat a vyhnout se drahým chybám.

Výjimečné věci za výjimečné ceny

Internetové aukce nejsou žádnou novinkou, třeba eBay jako jeden z nejznámějších online aukčních portálů na světě vznikl ještě v roce 1995. U nás se online aukce těší popularitě, což si můžete všimnout zejména na úspěchu portálu Aukro.

Zásadní výhodou v porovnání s běžnými inzertními portály či e-shopy jsou aukce zboží, které na trhu není běžně dostupné. Jednoduše, na aukčních portálech můžete skutečně narazit na cokoliv od různých sběratelských předmětů, přes retro nábytek až po veterány a různé umělecké předměty. Pro každého, kdo je vášnivým sběratelem nebo rád tímto způsobem investuje, by aukční portály měly být „povinnou jízdou“. Samozřejmě, aukční portály se vyplatí navštívit i tehdy, hledáte-li něco zdánlivě obyčejného.

Online aukce však nejsou atraktivní jen pro zájemce. Taky pro prodávající je lákavé, že za nabízenou věc mohou dostat i víc, než si původně mysleli. Jelikož cena zboží není pevně stanovena, ale určuje ji nejvyšší nabídka zájemce, aukce jsou z pohledu obou strany vždy tak trochu i dobrodružstvím a vyžadují vhodné načasování.

Dražba vs. aukce – znáte rozdíl?

V praxi často dochází k záměně pojmů dražba a aukce. V online prostředí totiž nedochází jen k aukcím, ale i dražbám, ale existuje mezi nimi několik rozdílů, o kterých se určitě vyplatí vědět.

Při aukci jde o prodej věci, kterou nabízí přímo kupující, s tím, že celou aukci také manažuje prostřednictvím nástrojů konkrétního aukčního portálu (například může vyloučit příhoz od neověřeného profilu) a následně se dohodne s vítězem aukce. Prakticky stejně jako při aukcích, tak při dražbách je vyvolávací cena a postupné přihazování s tím, že věc získává ten, kdo nabídne nejvyšší částku. Pozor na to, že podmínky aukce mohou být upraveny odlišně a výhra v aukci vám může dát jen možnost dohodnout se s prodávajícím na podmínkách dodání a platbě. I přes výhře v aukci tedy ve výjimečných případech ještě nutně nemusí dojít k uzavření obchodu.

Rozdíl mezi aukcí a dražbou spočívá v tom, že dražby pořádají dražební společnosti a pro účast v dražbě může být vyžadováno splnění různých podmínek, jako je třeba složení zálohy nebo registrace či ověření. Zásadním rozdílem oproti aukcím je to, že při dražbě dochází příklepem za stanovených podmínek k přechodu vlastnického práva nebo jiného práva k předmětu dražby.

Chyby vás mohou vyjít draze

Přestože vyvolávací ceny bývají často lákavě nízké, během aukce se mohou rychle vyšplhat a můžete také udělat nejednu chybu, která vás vyjde pořádně draze. Přinášíme proto 5 konkrétních tipů z praxe, jak se jim vyhnout, ať radost z výhry v aukci nevystřídá smutek.

Vyberte si spolehlivý portál – vybírejte mezi zaběhnutými a dobře známými online aukčními portály a nezapomeňte se seznámit s konkrétními podmínkami. Zjistěte si také, ve které zemi má aukční portál sídlo. Aukce nejprve doporučujeme jen sledovat, případně si zkusit účast u levných položek, abyste si celý proces vyzkoušeli a případné omyly vás příliš nebolely.

Pozor na další poplatky - může se stát, že za vytouženou věc zaplatíte více než částku, kterou vidíte na konci aukce. Už předem si zjistěte, zda si aukční portál účtuje nějaké zpracovatelské poplatky a při zahraničních aukcích také myslete na to, že se můžete setkat s poplatky za zpracování platby. K celkové částce se také připočítává dopravné, pokud si věc nemůžete vyzvednout osobně. U aut nebo větších starožitností může být doprava docela drahá.

Proklepněte si prodávajícího – na aukčních portálech je klíčovým ukazatelem u nakupujících i prodávajících hodnocení. Dříve než poprvé přihodíte, zjistěte si, jak prodávajícího hodnotili ostatní uživatelé aukčního portálu a prohlédněte si také jeho kompletní nabídku. Díky ohodnocením a ostatním inzerátům snadno odhalíte překupníky, nepoctivé prodejce nebo ty, kteří neuvádějí přesné informace o nabízeném zboží. Stejně si ale dávejte pozor i na své chování. Někteří prodávající nemusí být ochotni akceptovat příhozy od neověřených uživatelů nebo uživatelů s příliš nízkým hodnocením.

Stanovte si cenový strop – s blížícím se koncem aukce je snadné podlehnout emocím zejména, pokud po dané věci opravdu toužíte. Není přitom ničím výjimečným, že cena se v posledních minutách pořádně navýší a vy utratíte mnohem více než jste původně chtěli. Vždy si proto ještě před prvním příhozem stanovte vlastní cenový strop, nad který už přihazovat prostě nebudete. Je to podobné jako u investiční strategie, kdy si řeknete, za kolik a jak často budete investovat.

Hlavně bezpečně – aukční portály nabízejí různé možnosti dodatečné ochrany, kterými kupující chrání před nepoctivými prodejci. V rámci těchto programů například uvolní peníze prodávajícímu teprve tehdy, po přijetí zboží potvrdíte, že je skutečně v pořádku a odpovídá popisu. V takovém případě máte větší šanci, že nešlápnete vedle a nekoupíte něco bezcenného. Při online aukcích by měla být bezpečnost vaší maximální prioritou, a to jak během samotného přihazování, tak při následném dohadování dalších detailů přímo s prodávajícím a platbě.

Na závěr jen dodejme, že ať už jen chcete něco výhodně koupit, rozšířit svou sbírku nebo investovat do něčeho cenného, online aukční portály jsou tím správným místem. Pozor pouze, abyste se jimi nenechali úplně pohltit, takové „dobrodružnější“ nakupování totiž dokáže být docela návykové.

Přidané dne: 10.07.2024
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: