Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

5 ověřených triků k relaxaci zdarma

V dnešní uspěchané době je velice důležité dokázat se alespoň na chvíli zastavit a brát ohled nejen na své tělo, ale i mysl. Spousta lidí totiž zcela zapomíná odpočívat, přičemž následky mohou být zdrcující. V bludném kruhu každodenních povinností dochází k vyčerpání, neschopnosti soustředit se a kontinuálně zlepšovat svůj život. Nemusíte se však obávat, že by vás zasloužený odpočinek měl stát spoustu peněz. Přinášíme vám 5 ověřených triků, jak se zrelaxovat a cítit perfektně i bez toho, abyste museli sáhnou hluboce do kapsy.

Kariéra, peníze, odpočinek anebo všechno najednou?

Asi se shodneme na tom, že všichni potřebujeme v dnešním světě peníze. O to víc, chceme-li opravdu žít ten svůj život. Pokud pouze pracujete a neoddechujete, hrozí vám vyhoření, které se nehezky podepíše na vašem zdraví. Opačným případem jsou zase lidé, kterým se pracovat nechce a nejraději by všechno dostali zadarmo. Jak zřejmě už tušíte, důležité je najít zlatou střední cestu, kdy pracujete a zároveň si dokážete dopřát odpočinek.

Stále více se proto prosazuje filozofie work-life balance, jejíž prioritou je najít vhodnou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Na jedné misce vah tedy stojí všechno to, co souvisí s vaší kariérou a na druhé je rodina, odpočinek, sport či jiné volnočasové aktivity. Přestože přesný recept, jak si nastavit priority neexistuje, důležité je uvědomit si, že neustále pracovat, případně myslet na práci, není možné a dříve či později vás nesprávně nastavené priority dovedou k různým problémům.

Ať už se na to podíváme z kterékoli strany, kariéra je důležitá, ale minimálně stejně důležité je umět si pořádně odpočinout a nabít se novou energií. Navíc, pořádný odpočinek vám umožní dosahovat lepších pracovních výsledků a při tom si život užijete mnohem více, než kdybyste se soustředili pouze na budování kariéry. Dovolená v exotice, nebo různé wellness pobyty však vůbec nejsou levnou záležitostí a mohou představovat citelnou zátěž pro finanční rozpočet. Je pochopitelné, že ne každý si může dovolit zaplatit značnou část svých úspor za luxusní dovolenou. V konečném důsledku by to na vás vytvářelo ještě větší tlak.

Minimálně stejně dobře jako někde na plážích exotických ostrovů si dokážete oddechnout i v domácím prostředí a za nesrovnatelně méně peněz. Nevíte, jak na to? Připravili jsme pro vás 5 ověřených triků, jak se cítit dobře i zadarmo, popřípadě s minimálními náklady. Začít tak můžete klidně třeba od zítra a aktivně přispět k získání té správné rovnováhy mezi prací a odpočinkem.

Vydejte se do přírody a objevujte své okolí

Pokud vás to doma mezi čtyřmi stěnami nebaví, vydejte se ven do okolí. Vyhraďte si jeden nebo dva dny a jděte na místa, která jste dosud nestihli navštívit. Vůbec to při tom nemusí být daleko. Vydejte se na vycházku po okolí a určitě vás překvapí, co všechno jste dosud přehlíželi. Nemusíte cestovat na opačný konec země, někdy se stačí půl hodiny projít a jste ve zcela jiném světě. Dejte si za cíl probádat své okolí ať už s dětmi, přáteli nebo samostatně.

Kde hledat inspiraci? Nejjednodušší to bude přes internet, snadno si totiž naleznete tipy na výlet blíže i dále od vašeho bydliště. Určitě najdete také takové, o kterých jste předtím neslyšeli. Schválně, zkuste si pohledat třeba odlehlé zakutí Prahy, nebo pokračujte ještě náročnějšími výzvami někde na Vysočině či Krkonoších.

Můžete si dát závazek, že ujedete všechny hrady a zámky v Středočeském kraji, ti odvážnější se mohou vydat například na turistickou trasu Hřebenovka Českým Švýcarskem, která měří až cca 101 km. Samozřejmě, pokořit ji nemusíte celou najednou, ale postupně po jednotlivých etapách. Příležitostí, které jste mohli přehlížet třeba kvůli pracovnímu zánětu je prostě mnoho.

Zmínili jsme, že tipy na výlety se vyplatí hledat zejména přes internet, zdaleka to ovšem nemusí být jediný zdroj vašich informací. Zkuste si sehnat staré bedekry, které dokážou být v tomto směru doslova pokladem. Najdete v nich tipy, které na internetu stále nejsou a dostanete se díky nim na unikátní místa, kam nohy turisty zavítají jen málokdy.

Dopřejte si teplou vanu a k tomu oddechovou knížku

V případě, že vás to ven neláká, zkuste si pro sebe „ukrást“ několik hodin, udělejte si teplou koupel a vezměte si nějakou oddechovou knížku, se kterou se odpoutáte od starostí běžných dnů. Opět nevynecháme tip. Pokud dobře znáte svůj čtenářský vkus, určitě nebudete mít problém vybrat si, oddechová knížka pro vás může být například i napínavý kriminální román od norského autora Jo Nesba.

Pokud ale nevíte, jakou knížku si vybrat, sáhněte po encyklopedii a jsme přesvědčeni, že si najdete téma, které vás zaujme. Nejenže si odpočinete, ale také rozšíříte své obzory, něco nového se naučíte a třeba si najdete nové hobby. Zlepšovat se můžete prakticky ve všem a může se z vás stát manažer, který je ve volném čase řezbářem. Za cíl si můžete stanovit prakticky cokoli. Dobrým tipem jsou například knížky, se kterými se naučíte jak investovat, případně lépe hospodařit s penězi, abyste náhodou neměli pocit, že nepracujete.

Za odpočinkem tedy nemusíte nutně někam cestovat, stačí pár drobných změn doma a vytvoříte si ideální podmínky k tomu, abyste „vypnuli“. Orientovat se samozřejmě nemusíte pouze na čtení knih, vezměte si křížovku, zajímavý časopis nebo ve volném čase řešte hlavolamy.

Uklízením k relaxu

Zatímco někteří lidé považují úklid za otravnou činnost, jiní jsou schopni při něm i relaxovat. Ať už patříte do kterékoli z těchto skupin, udělejte si čas na to, abyste pořádně uklidili. Nejenže přijdete na jiné myšlenky, ale v případě, že jste ho už déle odkládali, potěší vás i pocit z toho, že jste překonali samého sebe. Mimochodem, každý, kdo rád uklízí vám jistě potvrdí, že právě při úklidu se dají v hlavě velmi dobře roztřídit myšlenky a nejednou i přijít na nové nápady.

Věnujte se svému hobby alespoň jednou týdně

Jedním ze způsobů, jak investovat do sebe je věnovat se svému hobby. Byla by ale škoda, kdybyste se nechali prací obrat o veškerý čas, který byste mohli strávit při svých zálibách a činnostech, které vás naplňují. Vyhraďte si na své hobby čas tak, abyste se mu věnovali alespoň jednou týdně. V případě, že žádné hobby nemáte, případně nevíte, jak byste v tomto směru měli popracovat na seberozvoji, přečtěte si náš nedávno zveřejněný článek.

Piknik, grilování, turistika nebo společenské hry s přáteli

Přátelství nejsou důležitá pouze během školy, ale po celý náš život a jsou právem považována za skutečné hodnoty. Několik studií dokonce naznačuje, že lidé, kteří mají skutečné přátele a nebrání se socializování, žijí spokojenější život. Nemusíte se setkávat každý den či týden, ovšem určitě byste své přátele neměli zanedbávat kvůli práci. Právě chvíle strávené v kruhu skutečných přátel patří mezi ty nejcennější, na které budete do konce života vzpomínat. Ani v tomto případě nemusí jít o nic drahého, zorganizujte jednoduché posezení a užijte si společně strávený čas na pikniku nebo opékáním v přírodě. Vymyslet můžete také společný výlet do přírody formou jednodušší túry, případně si v okolí najít lanová centra či jít si zahrát minigolf. A pokud vám počasí nedovolí vytáhnout paty z domu, oprašte svou sbírku společenských her a určitě se pobavíte.

Těchto 5 příkladů je důkazem, že k tomu, abyste se cítili skvěle, nepotřebujete mnoho peněz, mnohem důležitější je vůle a ta správná motivace. Mnoha aktivitám se můžete věnovat dokonce i s minimálním rozpočtem. Získáte čas pro sebe, odpočinete si a přitom i ušetříte. Nezapomínejte také na možnost ušetřené peníze správně investovat, což vás opět posune o něco blíže k finanční svobodě a klidnějšímu životu bez stresů.

Přidané dne: 21.07.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: