Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investujte do seberozvoje: jak na to?

Seberozvoj není jen trendovým výrazem, který by neměl chybět ve slovníku uvědomělého člověka. Jedná se o dlouhodobý proces, který vás dovede k pocitu naplnění, spokojenosti a mnohdy také k vyšším výdělkům. Bohužel během školy či kariéry se seberozvoj často ocitá na vedlejší koleji, což je však chyba, protože právě investice do svého vlastního rozvoje zvykne přinášet nejvíce ovoce, a to nejen v materiálním vyjádření, ale také z pohledu celkové spokojenosti se životem.

Nedostaňte se s vlastním „já“ do stereotypu

Po skončení střední či vysoké školy a zahájení kariéry, mnozí lidé ještě před dosáhnutím třicítky upadají do nepříjemného stereotypu. Práce jde stále více na úkor volného času a pokud se kromě kariéry začnete soustředit na budování rodiny, volný čas vám už nezbude prakticky žádný. Počáteční nadšení z dobrého kariérního směřování pak mohou rychle vystřídat pocity frustrace, přešlapování na místě a nedostatečné seberealizace. Stereotyp může být v tomto směru i nebezpečný a může se postarat o dlouhodobé zdravotní problémy a pocity neuspokojení.

Po příklady ani nemusíme zacházet příliš daleko do minulosti. Pandemie a s ní související opatření způsobily, že mnozí lidé zůstali zavřeni doma. Online vyučování či permanentní home office představovaly zátěž, s níž se většina lidí vyrovnávala jen stěží. Sociální odloučení, zhoršený prospěch u dětí, nedostatek motivace cokoli dělat byly přitom pouze některým z mnoha dalších negativních důsledků. Právě „díky“ takové situaci, kterou jsme mnozí zažili poprvé, už snad není pochyb o tom, že seberozvoj je opravdu velmi důležitý.

Seberozvoj jako cesta k úspěchům

Pokud máte pocit, že se nic nového neučíte, nikam se neposouváte a připadá vám, že se točíte v jakémsi bludném kruhu, tak určitě čtěte dál. Tvrzení, že ta nejlepší investice je často do sebe samého a rozvoje svých schopností, totiž vůbec není přehnané. Přinášíme vám tipy, jak najít aktivity, které vás posunou vpřed a zlepší kvalitu vašeho života. Pozor, výlety do místní hospody, mezi nimi nejsou, ovšem příležitostí je víc než dost. Stačí je jen správně uchopit. Jak tedy popracovat na svém seberozvoji?

Vyberte si oblast, která vás baví

Prvním předpokladem k úspěchu je uvědomit si, že musíte začít něco dělat. Je ideální, pokud si ale vyberete oblast, ke které vás táhne vaše srdce. Zkuste si vzpomenout, co vás možná kdysi bavilo, případně co jste chtěli vyzkoušet a neměli jste na to čas. Pokud i šlápnete vedle, nic se neděje, nikdo vás přece nemůže nutit, abyste setrvávali při činnosti, která vás nenaplňuje. V případě, že nevíte kde začít, velmi užitečný může být koučink. Vaše problémy za vás nevyřeší, avšak vhodným způsobem vás nasměruje. Svého kouče si dnes umíte najít snadno i online.

Poohlédněte se po příležitostech kolem sebe

Příležitosti k seberozvoji vám někdy naservíruje sám život, je však třeba tyto příležitosti vnímat a nebát se jich chytit. Zkuste například různé dobrovolnické spolky ve vašem okolí, případně si najděte kluby podobně smýšlejících lidí, jako jste vy. Zkuste přemýšlet způsobem, co byste se mohli nového naučit, abyste mohli svému okolí pomoci, případně jej vylepšit.

Slaďte seberozvoj s rodinným a pracovním životem

Začít se věnovat seberozvoji neznamená, že budete žít jen sami pro sebe a nebude vás zajímat nic jiného. Samozřejmě je třeba být i trochu egoistou, avšak ve zdravé míře. Vybírejte proto jednotlivé aktivity tak, abyste přímo neohrozili svůj pracovní, případně rodinný život.

Myslete na budoucnost

Při výběru směru, jakým se budete zdokonalovat, myslete na to, jak byste nové znalosti mohli využít i v praktickém životě. Neznamená to však, že byste na způsob rozvoje měli hledět čistě oportunisticky, zkuste však něco, co vám pomůže i do budoucna v různých oblastech vašeho života.

Zlepšíte život sobě i lidem kolem vás

Mohlo by se zdát, že vydat se cestou seberozvoje se bude týkat čistě jen vás. To ovšem není pravda. Pokud vás nové znalosti či dovednosti uspokojí, stanete se lepším člověkem nejen pro sebe samého, ale také pro lidi kolem vás. Nakonec, asi jen málokdo by chtěl trávit čas s věčně uhundraným člověkem, který v podstatě ani není spokojen sám sebou. Seberozvoj tedy není třeba vnímat pouze optikou „jak pomůže mně“, ale také ve smyslu „jak pomůže mému okolí.“

Co se při seberozvoji můžete naučit?

Seberozvoj nelze dosáhnout pouze tím, že si přečtete jednu či dvě knihy plné motivace, které se tohoto tématu týkají. Samozřejmě, na začátek ve fázi, kdy se budete jen rozhlížet po dostupných možnostech vám mohou být knihy nápomocné. Abyste však dosáhli skutečného úspěchu a posunuli se vpřed, bude nutná vaše akce. Jakoukoli lenost tak je třeba doslova hodit za záda a nebát se vystoupit z komfortní zóny. V praxi to znamená, že v rámci seberozvoje budete muset často podniknout změny, které vám možná nejprve nebudou příjemné.

V konečném důsledku vás seberozvoj může mnohému naučit. V závislosti na tom, jakou cestou se vyberete, může jít o pokoru, pochopení, ale také schopnosti, které vám pomohou k rychlejšímu učení či adaptaci na nové situace. Možná vás překvapí, že i zdánlivě nedůležitá dovednost, kterou získáte, bude mít pro vás v budoucnu zásadní význam.

Nikdy není pozdě

Seberozvoj ani zdaleka není jen pro mladé lidi, případně ty, kteří v honbě za kariérou ztratili sami sebe. Dá se s ním začít v každém věku a rovněž v každém věku dokáže být přínosem. Příkladem mohou být různé programy celoživotního učení pro seniory, které jsou mimořádně zajímavou možností, jak se naučit něco nového, poznat lidi v podobném věku, zlepšit kvalitu svého života a v neposlední řadě se udržet při fyzickém i mentálním zdraví. Obecně ale platí, že pokud si zvolíte správnou formu seberozvoje a budete na sobě skutečně pracovat, lepší způsob, jak investovat snad ani nenajdete.

Přidané dne: 23.06.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: