Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investování do NFT

Slyšeli jste už o digitálních obrázcích, které se prodali za horentní částky, a mnohým se na nich podařilo velmi pěkně vydělat? Nejde o žádnou nevinnou zábavu pro skupinky výstředních investorů, ale o další z moderních technologií, která má potenciál způsobit v některých odvětvích revoluci. Pokud patříte mezi ty, kteří rádi drží krok s dobou, zkratku NFT byste určitě měli znát. Vysvětlíme vám, co je NFT, co tato zkratka znamená a zda se jedná jen o další z moderních investičních nástrojů.

Co je NFT a co tato zkratka znamená?

Hned na úvod nemůžeme začít jinak než rozborem zkratky NFT. Znamená totiž non-fungible token a jelikož na první ani druhou dobrou nemusí být zřejmé, o co jde, zajděme v definicích ještě trochu déle. Nebudeme vás však nudit suchou teorií ani odbornými výrazy. NFT, resp. význam této zkratky do češtiny překládáme jako nezaměnitelný token – ten můžete si představit jako určitou jednotku dat. Tato jednotka se nachází na blockchainu, což je decentralizovaná digitální databáze, na které jsou technologicky založeny i různé kryptoměny. Mimochodem, blíže jsme se tématu blockchainu věnovali v tomto článku a kryptoměnám zas v tomto článku.

V čem ale spočívá nejdůležitější specifikum NFT? Je třeba si uvědomit, že každá taková NFT jednotka je unikátní. Může jít už o zmiňované obrázky, animaci, krátké video nebo třeba i o písničku, zvuky či jejich digitální ztvárnění. Ve futuristickém pojetí může být NFT, ale i předmět do hry či prostředí virtuální reality, prakticky jakákoli virtuální věc. Ve všech těchto případech hovoříme o tzv. tokenizaci. Právě tímto způsobem vytvoříte transparentní doklad o vlastnictví konkrétní položky, což je dáno tím, že každá NFT jednotka je unikátní a tedy nezaměnitelná. NFT tak můžeme připodobnit zápisem vlastnictví ve státních rejstřících (například zápis vlastnictví v katastru nemovitostí) avšak decentralizovaně a bez zásahů třetích stran.

Proč by vůbec někdo měl NFT používat? Důvodů je samozřejmě několik, filozofií stojící za touto technologií je možnost v digitálním světě relevantně a ověřitelně prokázat vlastnictví k určité „tokenizované“ věci. Podobně jako když si ve fyzickém světě odložíte fakturu nebo bloček z obchodu jako doklad o koupi věci. Pro lepší porozumění přidejme ještě jeden příklad.

Představte si, že vlastníte drahý obraz. Patří vám, ale byla by škoda abyste ho skrývali doma někde pod plachtou, a tak se rozhodnete zapůjčit ho do místní galerie. Následně v této galerii se mohou na obraz dívat i všichni její návštěvníci, což ale nic nemění na tom, že vlastníkem obrazu zůstáváte pořád vy. Podobně je to například i s NFT obrázky, mohou se šířit, mohou se na ně jiní dívat, ale pokud konkrétní originál vlastníte pouze vy, a tak to i zůstane, dokud se obrázek nerozhodnete prodat.

Dodejme, že záznam o vlastnictví uložený na blockchainu, který je zpětně neměnnou decentralizovanou databází, je nezpochybnitelný a kdykoli ověřitelný.

Jak to začalo s NFT a jaká je jejich historie?

Až dosud jsme na NFT hleděli spíše jako na technologickou záležitost. Pozornost veřejnosti ale tato technologie získala teprve tehdy, když se některé NFT obrazy podařilo vydražit za velmi vysoké částky. Typickým příkladem je dílo „The first 5000 days“ vytvořeno umělcem s přezdívkou Beeple. Toto NFT se prodalo na aukci v Christie's za neuvěřitelných 69 milionů dolarů. Přestože ten největší boom pro NFT byl v roce 2021, tak první objekty se jako NFT začali objevovat již pár let předtím, a to v souvislosti s rozšiřováním technologie blockchain. Třeba, už v roce 2016 jste si mohli koupit přes různé platformy digitální předměty do her, případně o něco později si zahrát online sběratelskou hru CryptoKitties, kde jste mohli sbírat a šlechtit právě „tokenizované kočičky“.

Poznejte výhody a nevýhody NFT

Stejně jako každá jiná technologie, i NFT přináší nejen výhody, ale také nevýhody. Některé výhody jsme zmínili již výše, jde v první řadě o spolehlivý způsob prokazování vlastnictví v digitálním světě. NFT také představují výbornou možnost pro začínající autory zpeněžovat svá díla a v neposlední řadě i možnost automatizovaně přijímat licenční poplatky při každém následném prodeji díla. Dílo je navíc možné prodat i peer-to-peer formou, tedy bez nějakého zprostředkovatele či jiné třetí strany.

A jaká je odvrácená stránka NFT? Je potřeba uvědomit si, že stále jde o relativně mladou technologii. Na takto mladém trhu pak přirozeně mohou působit podvodníci, kterým zejména méně zdatní snadno sednou na lep. Otázkou je také případná vymahatelnost autorských a majetkových práv například u soudu, které by se prokazovalo výlučně záznamem na blockchainu. Za nevýhodu můžeme považovat i to, že mánie kolem NFT obrázků vyvolala doslova lavinu, kdy se díla tvoří výlučně za účelem zisku a nikoli jako vyjádření kreativity či talentu. Kritici také poukazují na to, že samotná technologie blockchain způsobuje relativně vysokou ekologickou zátěž vzhledem ke spotřebě elektrické energie.

Investice do NFT – záruka výnosu?

Na NFT jsme se už podívali z pohledu technologií, výhod, nevýhod a také jako na vyjádření umění. V mnoha lidech však NFT vzbuzuje zájem z důvodu, že v nich vidí investici, která má potenciál přinést pohádkové výnosy.

Samozřejmě, nic není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Investice do NFT jsou velmi rizikové a jsou tedy vhodné spíše pro odvážnější investory, kteří se nebojí riskovat. Po velkém rozmachu v roce 2021 je však na trhu řada nekvalitních projektů, které vznikly jen proto, aby svým tvůrcům přinesly co nejvíce peněz. Takové NFT vám vytoužený výnos s největší pravděpodobností nepřinesou. Je třeba si také uvědomit, že celý trh s NFT je zatím relativně mladý a malý, takže můžete počítat s nižší likviditou a zároveň s vyšší volatilitou, kdy se cena konkrétního aktiva může výrazně měnit v krátkém časovém období.

NFT jsou v každém případě velmi zajímavé aktivum, chcete-li obohatit své investiční portfolio a případně si i užít pocitu, že jste jedinečným vlastníkem cenného digitálního díla. Pokud se ale rozhodnete pro investování do NFT, opatrnost je rozhodně na místě.

Jakým způsobem investovat do NFT?

NFT si můžete zakoupit na tzv. NFT marketplace, což jsou specializované weby vytvořené za účelem obchodování s NFT, a tedy jde o jakési digitální tržiště. Mezi nejpopulárnější patří především OpenSea, Makersplace či Binance NFT. Chcete-li se naplno ponořit do tohoto světa, začít můžete právě na těchto místech.

Vytvořit si vlastní NFT můžete i vy

V případě, že jste umělcem nebo jiným kreativcem a rádi byste svá díla prodávali i touto moderní formou, vlastní NFT si můžete vytvořit i vy. Jelikož je ale nezbytná znalost programování smart kontraktů, snazším způsobem je využití některé z platforem, která vám za poplatek NFT vytvoří. Kromě samotného díla, které budete tokenizovat je vhodné mít i kryptopeněženku, jelikož drtivá většina plateb ve světě NFT probíhá právě prostřednictvím kryptoměn. Možnost vytvoření vlastního NFT nabízí například i platforma patřící pod jednu z největších kryptoměnových burz, a to Binance NFT.

Poté, co svému NFT vdechnete život, záleží už jen na vás, jak s ním naložíte. Můžete se ho pokusit prodat, nebo vydražit, ale myslete na to, že pokud nepatříte mezi známé osobnosti, případně vaše NFT nebude v něčem speciální, zájemce jen tak snadno nenajdete a nezbytná bude možná i placená propagace.

Nezaměnitelné tokeny a ekosystém vybudovaný kolem nich jsou bezpochyby fenoménem, který nejenže propagují mnohé známé osobnosti, ale co je mnohem důležitější, představují zajímavý koncept vnímání digitálního vlastnictví v dnešním moderním světě. Galerie či muzea, jak je známe dnes, už možná za několik desítek let nebudou existovat a místo nich budeme ve virtuální realitě obdivovat vystavená díla právě jako NFT.

Přidané dne: 26.10.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: