Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Vlastní bydlení při rekordních cenách?

V České republice jsme stále svědky rekordních cen nemovitostí, přičemž právě za loňský rok ceny nemovitostí na bydlení rostly v tempu desítek procent. Aktuálně nic nenaznačuje, že by měl tento růst zpomalit. Co v této situaci můžete dělat, pokud se chcete dostat k vlastnímu bydlení, popřípadě jaké jiné možnosti máte k dispozici?

Touha vlastnit nemovitost je u nás stále velmi silná

Důvodů, proč ceny nemovitostí rostou u nás tak rychle, je hned několik. Ze všech zmiňme především utlumení stavebních prací a dostupné hypotéky. Úroky na hypotékách se sice v uplynulých týdnech vícekrát zvýšily, ale stále je můžeme považovat za poměrně výhodné zejména při delších fixacích. Druhým faktorem, který ceny nemovitostí ovlivňuje je jejich dostupnost. V některých lokalitách, zejména v Praze, je aktuálně nedostatek bytů a v souvislosti se stoupajícími cenami materiálů se zpomalila i dostavba rozestavěných projektů.

Nemalý vliv na vzniklou situaci má i skutečnost, že mnozí lidé začali skupovat tzv. investiční byty, které následně pronajímají a z nájemného pak splácejí hypotéku. Na druhé straně, zatímco někdo považuje nemovitost za investici, jiný potřebuje nutně někde bydlet a když polovinu bytů skoupí investoři, hledat bude jen velmi těžko. Dalším z důvodů aktuální situace je i jakýsi sentiment - Češi chtějí totiž nemovitost k bydlení vlastnit a bydlení v pronájmu považují spíše za dočasnou a finančně méně výhodnou možnost. V některých zemích západní Evropy je přitom nájemní bydlení mnohem rozšířenější, což je však dáno nejen zvyklostmi, ale také odlišnou legislativou a případně i přísnou regulací cen nájemního bydlení.

Rekordní ceny nemovitostí jsou problém i pro lépe vydělávající

Rekordní ceny nemovitostí a jejich neustálý nárůst za poslední období už začíná představovat zásadní problém i pro lépe vydělávající. Při průměrné ceně nad 113 000 Kč/m2 (v Praze) se i ceny menších dvoupokojových bytů ve městech šplhají až tak vysoko, že ani lidé s lepším příjmem na ně nemusí dostat hypotéku, případně měsíční splátka jejich hypotéky bude v poměru k platu velmi vysoká. Stále však existují různé alternativy, kterými můžete tuto nepříznivou situaci zmírnit, a přesto se dostat k vytouženému vlastnímu bydlení. Nevyhnete se však kompromisům.

Společné bydlení

Mladí lidé těsně po škole jsou často odkázáni buď na bydlení u rodičů, nebo někde v pronájmu. Rozšířeným konceptem ve světě a pomalu také u nás je sdílené bydlení více lidmi. Do tří či čtyřpokojového bytu se mohou klidně nastěhovat dva či tři páry lidí. Výhodou je sdílení nájemného a ostatních nákladů, přičemž často si tímto způsobem dokážou pronajmout velkorysé bydlení přímo v centru se skvělou dostupností za prací i zábavou. Bydlet ve sdíleném pronájmu přitom není ostuda, naopak, je to výborná příležitost, jak získat čas na tvorbu finanční rezervy. Během společného bydlení se totiž vyplatí šetřit co nejvíce a uspořit si dostatek k tomu, aby vám financování na hypotéku později „vyšlo“.

Koupě apartmánu

Kompromisním řešením, jak bydlet „ve vlastním“ a zároveň nekupovat byt za rekordně vysokou cenu, je koupě apartmánu. Poslouží vám sice stejně dobře jako byt, avšak je třeba počítat s určitými omezeními vyplývajícími z toho, že se jedná o nebytový prostor. Mezi nejvýraznější omezení patří nemožnost přihlášení trvalého pobytu, zakoupení parkovacího místa, potenciálně vyšší daň z nemovitosti a rozdílný výpočet zálohových plateb (zpravidla jsou u apartmánů poněkud vyšší měsíční náklady). A výhody? Jak už asi tušíte, oproti bytům jsou apartmány levnější, a to někdy o pár stovek tisíc. Vzhledem k tomu, co jsme uvedli, ale platí, že si třeba vše dobře přepočítat.

Stále to jde i s hypotékou, neotálejte však

Navzdory všemu, co jsme uvedli výše, jsou hypotéky stále poměrně dostupné. Zůstává však otázkou, dokdy. I přes rekordně vysoké ceny se vyplatí rozhodovat rychle, dokud jsou úroky stále poměrně nízké. Případnou vysokou cenu vám může vykompenzovat, pokud jeden pokoj v bytě dočasně pronajmete, nebo budete bydlet s kamarády, kteří vám se splácením pomohou.

A proč neotálet? Důvod opět není třeba hledat pouze v aktuální situaci na trhu s nemovitostmi, ale je třeba vzít v úvahu i váš věk. Pokud byste se rozhodli počkat a brát si hypotéku třeba až po dovršení čtyřicítky, můžete už mít problém s jejím schválením. Přestože vedle dobře rozjeté kariéře se vám bude dařit splácet splátky včas, na třicetiletou splatnost se zřejmě nedostanete. Navíc, splácet hypotéku až do důchodového věku rozhodně není žádná výhra.

Zajímavé možnosti alternativního financování

Netřeba zapomínat, že kromě vaší pravidelné výplaty můžete k financování koupě nemovitosti využít i některé z alternativních zdrojů, což představuje skvělou možnost zejména pro ty šikovnější a finančně gramotné lidi. Pokud jste investovali dostatečně brzy a dosáhli jste výnosů, tyto můžete „přelít“ do koupě nemovitosti a tak si svou hypotéku snížit. Investování přitom není žádnou vědou a nikdy nebylo dostupnější tak jako právě dnes. Několik tipů, jak odkládat peníze a investovat, jsme vám přinesli v tomto článku.

Bez ohledu na to, zda jste dosáhli úspěchů při investování do kryptoměn, nebo vám profit přinesly P2P půjčky, nepřestávejte se poohlížet po dalších příležitostech, které zlepší úroveň vašeho života. Nakonec, při troše šikovnosti se stále dá najít dobrá nabídka i na realitním trhu, a pokud tomu přidáme koupi bytu bez realitky, úsporu formou koupě apartmánu či zapojení finančních zdrojů z investování, tak cesta k vlastnímu bydlení nakonec nemusí být ani tak drahá a složitá.

Přidané dne: 13.07.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: