Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Trpělivost peníze přináší: pomalu, ale jistě k výnosům

Investice vyhledávají zejména ti, kteří mají odložené peníze a nechtějí, aby tyto v důsledku inflace ztráceli na hodnotě. Na druhé straně, investování nebývá snadné, bez rizika a stejně tak nemusí vždy přinést kýžený výnos. Mezi doporučené taktiky patří trpělivé a pravidelné investování menších částek. Poradíme, jak k trpělivému investování přistupovat.

Najděte si svůj investiční styl

Univerzální recept, jak úspěšně investovat neexistuje, a to z docela prostého důvodu. Každý člověk je totiž jiný a stejně tak má každý k investování naprosto odlišný přístup. Způsob investování závisí na znalosti, schopnosti zvládat riziko, odolnosti vůči stresu a dalších povahových rysů, ze kterých zdaleka ne všechny je možné ovlivnit.

Jednoduše, každý si musí ten svůj investiční styl najít sám. Často tomu předchází zkoušení různých investičních strategií a mnohdy i finanční ztráty, kdy vývoj trhu nevyjde podle vašich představ. Zatímco někdo investuje najednou velké částky, a to i do rizikových aktiv s očekáváním vysokého výnosu, jiný se spokojí s pravidelným dokupováním stabilnějších aktiv s výhledem nižšího výnosu. Rovněž je důležité při investicích zohlednit i časový horizont – zatímco krátkodobé a rizikovější investice vyhovují spíše dobrodružnějším povahám, ti rozvážnější preferují spíše dlouhodobé investování, které je zajímavým způsobem, jak minimalizovat riziko ztráty.

Investovat lze i s menšími částkami

O investování panuje mezi lidmi stále mnoho mylných představ. Jednou z nich je i to, že investování je jen pro úzkou skupinu lidí, kteří mají nahonobených spoustu peněz. Často se také zmiňuje, že k tomu, abyste mohli smysluplně investovat, potřebujete mít velký kapitál. To však vůbec není pravda, investice se zajímavým výnosem lze dosáhnout i s poměrně nízkými částkami. Výborným příkladem jsou P2P půjčky, do kterých lze investovat již od 12 000 Kč, a to je částka, která se dá i z průměrné mzdy poměrně snadno odložit stranou.

Dalším způsobem, jak investovat, je postupné přikupování po menších částkách. Vyhlédnete si akcie, kryptoměny nebo třeba ETF fond a určíte si, že každý měsíc přikoupíte kupříkladu za 5 000 nebo 8 000 Kč, které vám zůstanou po zaplacení všech měsíčních výdajů. Investovaná částka se vám tak bude postupně sbírat a zároveň, takto investované peníze se vám budou zhodnocovat. Využijete také výhodu tzn. složeného úročení, což znamená, že úrok z předchozích období bude reinvestován a zvýší tak základ na úročení v dalším období. V dlouhodobém časovém horizontu tak můžete i s nižšími investovanými částkami dosáhnout velice zajímavého výnosu.

Výhody a nevýhody dlouhodobého investování

Dlouhodobé investování je v mnohém výhodné, rovněž je ale nutné počítat i s některými nevýhodami, které pramení zejména z osobnosti samotného investora. Chcete-li zjistit, jestli je dlouhodobé investování vhodné i pro vás, výhody a nevýhody byste určitě měli znát.

Kouzlo dlouhodobého investování spočívá v rozložení rizika v čase, což je jeho největší výhodou. Nemusí vás totiž trápit krátkodobé výkyvy na trhu a rovněž se nemusíte tolik zamýšlet nad správným načasováním vstupu. Postupně, krok po kroku se tímto způsobem vydáte na cestu za výnosy, které jsou za 20 či 30 let téměř jisté. Stačí se poohlédnout za cenovým vývojem jednotlivých aktiv za uplynulých 100 let. Další výhodou je i daňové zvýhodnění, pokud řekněme ETF fond vlastníte více než rok, výnosy z této investice nepodléhají dani z příjmů.

Pojďme nyní k nevýhodám. Pokud od investování očekáváte především emoce, časté pocity vítězství a rádi spekulujete na pokles či nárůst ceny určitého aktiva, dlouhodobé investování vám zřejmě neulahodí.

„Uměním“ v rámci tohoto přístupu je totiž nepodlehnout emocím ani v případech, kdy by se světové trhy propadly o desítky procent. Při dlouhodobém investování je důležité držet se stanovené strategie, pravidelně dokupovat a hlavně nepodléhat emocím. Inu a právě udržet emoce na uzdě je z celého to nejtěžší.

Mezi nevýhody můžeme zařadit i poplatky za správu. Ty si vždy důkladně prostudujte v závislosti na tom, do jakých aktiv a přes koho se rozhodnete investovat. Poplatky za správu portfolia v časovém horizontu řekněme 20 let se mohou vyšplhat na relativně vysoké částky a (možná) se takto zbytečně oberete o část z výnosu.

Dlouhodobé investování do akcií

Přestože dlouhodobě investovat můžete do různých aktiv, stále oblíbenější je právě dlouhodobé investování do akcií. V tomto případě je důležité správně si stanovit cíle a pracovat na jejich dodržování. Obecně doporučujeme vhodnou diverzifikaci portfolia akcií – nevybírejte si proto pouze akcie jedné společnosti, ale vyberte si víc. Pro diverzifikaci je také vhodné, pokud si vyberete akcie společností z různých tržních segmentů – například zkombinujete akcie technologických společností s farmaceutickými či průmyslovými společnostmi.

Pro dlouhodobé a pasivní investování jsou vhodné i ETF fondy, označované také jako indexové fondy. Sestávají z indexů, které kopírují jednotlivé akciové tituly. Jsou proto výborné pro diverzifikaci portfolia, například v rámci amerického indexu S&P 500 se nachází 500 kótovaných společností z různých tržních segmentů. Vy si tak nemusíte vybírat jednotlivé akcie, ale postačí vám investovat do indexového fondu, který jejich cenový vývoj kopíruje.

Na závěr jen dodejme, že dlouhodobé investování je volbou z rozumu a trpělivost, které se při něm podučíte se vám určitě vyplatí. Trpělivost tak nepřináší pouze růže, ale pro investory i odměnu v podobě zajímavých výnosů a ochrany úspor před inflací.

Přidané dne: 25.05.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: