Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Společensky odpovědné investování

Mezi priority investorů patří dosahování výnosů a celkové zvelebování majetku, je tedy zcela přirozené, že právě výnos a potenciální rizika jsou tím, co investory při posuzování příležitostí zajímá nejvíce. V současnosti však do popředí stále více vystupuje i to, jaký dopad mají jejich investice na svět kolem nás. Tento přístup se nazývá společensky odpovědné investování a jeho za uplynulá léta rostla. Co se o tomto způsobu investování vyplatí vědět?

Co je společensky odpovědné investování?

Přemýšleli jste někdy nad tím, koho svými investicemi vlastně podporujete a jaký mají tyto firmy dopad na společnost, životní prostředí a celkově region, kde bydlíte? Bez ohledu na to, zda vás jako investora zajímají nemovitosti, akcie nebo P2P půjčky, je potřeba uvědomit si, že investování může mít nemalý vliv na životní prostředí či sociální podmínky zaměstnanců. Zatímco při tradičním posuzování společností, jejichž akcie se obchodují na burze, se hodnotí zejména ziskovost, zadluženost, cashflow a další ukazatele, tak při společensky odpovědném investování je důležité něco zcela jiného.

Společensky odpovědné investování označované i zkratkou SRI, tedy socially responsible investing můžeme zjednodušeně definovat jako investiční strategii zahrnující nejen finanční výkonnost investic, ale také etické a sociální faktory. Pokud se chcete zaměřit na společensky odpovědné investování, tak objektem vašeho zájmu budou především projekty a společnosti, které při své činnosti upřednostňují zásady a udržitelné postupy odpovědné (nejen) vůči životnímu prostředí.

Společensky odpovědné investování označované i zkratkou SRI, tedy socially responsible investing můžeme zjednodušeně definovat jako investiční strategii zahrnující nejen finanční výkonnost investic, ale také etické a sociální faktory. Pokud se chcete zaměřit na společensky odpovědné investování, tak objektem vašeho zájmu budou především projekty a společnosti, které při své činnosti upřednostňují zásady a udržitelné postupy odpovědné (nejen) vůči životnímu prostředí.

Vaše investice mohou učinit svět lepším místem k životu

Zcela zjevně přichází doba, kdy investorům vůbec není lhostejné, co dělá společnost, do které hodlají investovat a nepřesvědčí je ani vysoké slibované výnosy.

Jelikož investor svými penězi přímo podporuje činnost dané společnosti, tak stále větší váhu při rozhodování má to, jaké jsou environmentální a sociální dopady jejího fungování. Společensky odpovědní investoři se při screeningu ptají, do jaké míry společnost znečišťuje životní prostředí, jak se chová ke svým zaměstnancům, zda přispívá ke třídění odpadu a recyklaci, případně zda vyrábí produkty způsobující závislost nebo poškození zdraví.

Při rozhodování jsou tak pro společensky odpovědného investora důležité nejen finanční výkazy, ale i zhodnocení udržitelnosti a etiky při podnikání.

Jak se při společensky odpovědném investování orientovat?

Pokud vás idea společensky odpovědného investování zaujala, zřejmě se ptáte, jak vůbec postupovat. V tomto směru totiž existuje hned několik přístupů.

Ten první je určitě osobní, kdy si sami zjistíte co nejvíce o aktivitách jednotlivých společností a budete s nimi vést dialog, tato možnost je však vyhrazena v zásadě jen pro investory s velkým kapitálem a navíc je také dost časově náročná.

Pro menšího investora je mnohem užitečnějším ukazatelem tzn. ESG. Tuto zkratku si v souvislosti se společensky odpovědným investováním určitě zapamatujte, protože k němu neodmyslitelně patří. Vychází z anglických slov Environmental, Social a Governing, tedy v překladu environmentální, sociální a řízení. Jedná se o soubor tří kritérií, která berou v úvahu činnosti společnosti související s životním prostředím, sociální aspekty a také způsoby, jakými jsou dané společnosti řízeny.

Při společensky odpovědném investování vás tedy kromě finančních ukazatelů bude zajímat právě ESG profil. Tou nejjednodušší formou je investování do fondů, přičemž už teď si můžete vybírat z celé plejády fondů zaměřených právě na společnosti s vysokým ESG skóre.

Společensky odpovědné investování vás nemusí obrat o výnosy

Navzdory všemu, co jsme uvedli výše, stále platí, že ziskovost je pro investory prioritou. Nemusíte se však obávat, že pokud své portfolio orientujete směrem ke společenské odpovědnosti, tak se o výnosy připravíte. Například některé ESG fondy jsou i díky rostoucí popularitě dokonce výkonnější než ty klasické.

V blízké budoucnosti se navíc určitě dá předpokládat, že význam a popularita společensky odpovědného investování bude dále růst. Přesto musíme uvést, že ani ESG fondy, stejně jako jiná investiční aktiva nejsou pro investora automatickou zárukou úspěchu. Pokud si však přejete svými investicemi dosahovat nejen finanční výnosy, ale také pozitivně ovlivňovat svět kolem vás, tak společensky odpovědné investování je disciplínou právě pro vás.

Přidané dne: 07.08.2024
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: