Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investování s rozumem

Investovat s rozumem, tak zní jedna ze základních pouček, jak při investování a podnikání nepřijít o peníze. Snadno se to však říká, ale mnohem obtížněji zrealizuje a zejména v dlouhodobém časovém horizontu i dodržuje. Následky nezodpovědného investování dokážou být přitom velmi nepříjemné a dalekosáhlé. Podívali jsme se na danosti, které by neměly chybět ve výbavě rozumného a zodpovědného investora, podnikatele a v zásadě i každého manažera.

Investování s rozumem jako cesta k výnosům

Dělat zodpovědná životní a investiční rozhodnutí vůbec není samozřejmostí a hned na úvod je třeba uvědomit si, co všechno přináší svět byznysu a investování. Přestože se to nemusí na první poslech zdát, svým způsobem jde o dvě spojené nádoby týkající se prakticky každého, kdo chce v životě něčeho dosáhnout a vybudovat. Ostatně každý z nás v životě něco investuje. Podnikatel obyčejně přichází s nápady a vizemi, investor zase s penězi a očekáváními výnosů. Do třetice, neméně důležitou roli hrají i manažeři, protože na nich závisí řízení lidských zdrojů, kreování strategií a sledování celé řady různých ukazatelů.

Pokud je řeč kupříkladu o začátcích podnikání, tak v mnoha případech se tyto tři role koncentrují v jednom člověku. V zásadě ale platí, že ať už chcete dosáhnout čehokoliv, bude to vyžadovat určitou investici z vaší strany třeba formou práce a tedy i námahy, peněz nebo času. Budování trvale udržitelného byznysu, výnosného investičního portfolia či zodpovědné řízení firmy mají minimálně jedno společné – musí se jim věnovat rozumný a zodpovědný člověk. Podívali jsme se proto blíže na 5 pilířů odpovědnosti, se kterými svoje šance na úspěch zvýšíte, a to ať už jako investor, podnikatel nebo manažer.

Nepodaří se vám všechno

Hned úvodem zdůrazněme, že z vašich investorských či podnikatelských plánů vám určitě nevyjdou všechny a měli byste se na to adekvátně připravit. Dříve nebo později zjistíte, že některá z vašich rozhodnutí prostě nebyla správná a budou pro vás znamenat ztrátu nebo nezbytnou změnu plánů. V rámci své cesty zcela zřejmě ztratíte čas, plýtvat budete námahou a například jako investor budete určitě několikrát počítat ztráty. Nastavení mysli je však v tomto směru mimořádně důležité a proto byste měli být připraveni na to, že vám nevyjde všechno. Jak na to?

Různá menší selhání jsou na cestě za celkovým úspěchem přímo nezbytná. Učí nás a pomáhají nám zocelit se, nakonec, ne nadarmo se říká „co tě nezabije, to tě posílí“. Podstatou zodpovědného přístupu k investování i podnikání je to, abyste vždy podstupovali pouze riziko, které zvládnete. Není zodpovědné s vidinou jedné větší zakázky zadlužit celou svou firmu a rovněž není zodpovědné do jedné slibně působící investice vložit všechny své úspory.

Na úspěchy si trpělivě počkejte

Ať už budete v pozici investora, podnikatele nebo manažera, vždy se budete potýkat s celou řadou emocí. To nejdůležitější je však vědět, kterým nepodlehnout a jak je udržet pod kontrolou. Říká se například, že největšími nepříteli investora jsou právě chamtivost, netrpělivost a strach. Pod jejich vlivem dokážete učinit zcela iracionální rozhodnutí, na která byste za jiných okolností ani nepomysleli.

Základním pilířem úspěšného investování je proto trpělivost a disciplína. Nehledejte zázračný recept jak podnikat, nebo jak investovat a vydělat. Žádný univerzální recept totiž neexistuje. Pokuste se o racionalizaci svých rozhodnutí, důkladně si rozeberte svá předchozí nesprávná rozhodnutí a zejména si pamatujte, že dosáhnou úspěch si vyžaduje čas. A přestože udělat někdy ten pověstný první krok je opravdu obtížné, ještě obtížnější bývá trpělivě vytrvat v tom, co děláte.

Přijímejte nové informace a znalosti

Úspěšní lidé mají společné to, že jsou otevření novým možnostem, nemají problém vnímat širší souvislosti a rádi se vzdělávají. Neznamená to však, že byste nyní měli celé dny a noci sedět nad výukovými materiály. Pečlivě si vybírejte zdroje informací, které považujete za přínosné pro své investování a podnikání, nebraňte se změnám a zodpovědně zkoušejte nové možnosti. Stejně jako podnikání, tak investování je o neustálém objevování nového. Pokud nevíte kde začít, inspirujte se naším nedávným článkem o tom, proč se vyplatí investovat do sebe.

Proč jsou znalosti a sledování aktuálních trendů tak důležité? Nejlepší bude uvést příklad. Pokud vás láká investování do startupů, měli byste mít výborný přehled o konkrétním segmentu trhu, abyste dokázali alespoň přibližně odhadnout šance na úspěch, posoudit sílu konkurence či tržní potenciál. Informace a vědomosti mají při podnikání i investování cenu zlata i z toho pohledu, že pomocí nich odhalíte nové investiční příležitosti, které jako například P2P půjčky, ještě nemusí být natolik rozšířené.

Vybírejte si, co sedí k vaší osobnosti

Každý máme pro něco vášeň a upřímný zájem. Vaše koníčky či záliby se vám mohou stát cennou inspirací při podnikání i investování. Jednoduše začněte s tím, co je „vašemu srdci blízké“ a v čem se vyznáte. Pokud vás bude podnikání skutečně naplňovat, uvidíte, že se vám bude dařit víc, než kdybyste se nutili do podnikání v segmentu, kterému nerozumíte a nic o něm nevíte.

Jinak to není ani s investicemi. Pokud například investujete do akcií, nevybírejte si tituly podle toho, že do nich právě investují i všichni ostatní, nebo vám to poradil kamarád na večerním posezení. Vždy si o dané společnosti a jejích vizích zjistěte co nejvíce, přičemž se řiďte vlastním úsudkem. A co dělat, pokud s investováním nemáte žádné zkušenosti? Opět platí, poohlížejte se po akciích společností, o kterých alespoň něco víte a máte o ně upřímný zájem. Investujte doslova krok po kroku s menšími částkami, čímž si vybudujete sebedůvěru a natrénujete zacházení s emocemi, které jsme zmínili výše. Myslete na to, že v začátcích není ani tak důležité načasování trhu, ale především získávání zkušeností a znalostí. I malé neúspěchy vás totiž mohou mnohému naučit.

Rozumně diverzifikujte a rozkládejte riziko

Přísloví „nedávejte všechna vajíčka do jednoho košíku“ jste už asi určitě slyšeli a mezi investory už jde doslova o klišé. Toto přísloví znají prakticky všichni, ale vždy se najde někdo, kdo toto základní pravidlo poruší as vidinou vysokého zisku se nechá zlákat na to, aby do konkrétní investice vložil třeba i celoživotní úspory. Základním pravidlem je investovat do různých typů aktiv a sestavit si investiční portfolio, které bude vyplývat z vaší ochoty nést riziko, investiční strategie a očekávané výnosy. „Stavit vše na jednu kartu“ je spíše hazardem, než investováním.

Jinak to není ani při podnikání. Budujete-li firmu, může se vám stát, že díky jednomu klientovi vyděláte tak, že ve všech ostatních směrech polevíte. Stavět však úspěch firmy na jednom nebo velmi úzkém okruhu klientů je ovšem krátkozraké, a tak se vám může stát, že pokud vám tento klient dá košem, dostanete se do existenčních problémů. Diverzifikace v podnikání může mít různý rozsah a také různé podoby, v zásadě byste se ale měli snažit o hledání a vytváření příležitostí, které přinášejí určitou variabilitu, rozmanitost a schopnost přizpůsobit se. Diverzifikace v podnikání může mít podobu vstupu na nové trhy, rozšiřování nabídky produktů a služeb či hledání úplně jiných příležitostí za hranicemi tržního segmentu, ve kterém firma aktuálně působí.

Na závěr se vyplatí zdůraznit, že univerzální recept na úspěch v těchto oblastech prostě neexistuje a stejně ani nebylo naším úmyslem vám jej nabídnout. Věříme ale, že dodržováním těchto pěti zásad se z vás stane zodpovědnější investor nebo podnikatel připravený systematicky postupovat na cestě za úspěchem.

Přidané dne: 27.06.2023
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: