Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investování do historických vozů

Pokud máte v hledáčku investiční příležitosti, nemusíme zdůrazňovat, že výběr je mimořádně široký. Zajímavé výnosy na vás nemusí zdaleka čekat pouze po investování do nemovitostí, akcií či P2P půjček, ale i při takových alternativních investicích, jako jsou historická vozidla. Můžeme si navíc hned na úvod položit otázku, zda v tomto případě jde v první řadě o výnos nebo o zážitky a emoce, které při investování do veteránů můžete zažít. Co se tedy o investování do historických vozů vyplatí vědět?

V našem blogovém seriálu o investičních nástrojích a aktivech jsme se stihli věnovat investování do nemovitostí, kryptoměn a výhodám investování do P2P půjček. Nyní se však podíváme na aktivum, při němž se zajisté každému fanouškovi automobilů rozbuší srdce. Řeč bude o investování do historických vozů, tedy do veteránů, a to bez ohledu na to, zda se jedná o historické motorky, auta nebo o autobusy či kamiony. Svět historických vozů je velmi pestrý a poskytuje možnosti jak se stát nejen součástí komunity, splnit si své dětské sny, ale také dosáhnout zajímavých výnosů.

Investice, která je zároveň vášní

Investování zdaleka nemusí být jen o sledování grafů, analýz a počítání peněz. Pokud spojíte investování se svojí vášní, čekají na vás také zajímavé zážitky a například i sbírání veteránů se může stát vaším životním stylem.

Trh s historickými vozidly navíc za poslední roky láká investory stále víc a co je zajímavé, během krizových období na finančních trzích se ukázal jako obdivuhodně stabilní. Investování do veteránů tak může, ale zároveň nutně nemusí být emoční záležitostí nadšených sběratelů. Rozhodně není chybou dívat se na historická vozidla optikou investora a vnímat je výlučně jako nástroj pro dosahování výnosů či obohacení investičního portfolia.

Znalosti jsou velkou výhodou

Zmiňovaní nadšení sběratelé mají přece jen jednu výhodu. Pokud se ve vozidlech vyznají, případně je umí i sami opravovat, snáze rozeznají potenciálně zajímavé kousky a zároveň dokáží snížit náklady na nezbytnou údržbu a péči. Při přímém investování do veteránů potřebujete v první řadě vědět, kde hledat, a následně dokázat odlišit investičně zajímavé nabídky. Český trh navíc v tomto směru nabízí omezené možnosti a tak se nevyhnete vyhledávání nabídek v zahraničí, kde zas může být nákup o něco komplikovanější.

Najít jehlu v kupce sena

Vyhledávání investičně zajímavých kousků často připomíná pověstné hledání jehly v kupce sena. Počítejte s tím, že budete muset projít stovky inzerátů, než narazíte na něco zajímavého. Jistě, pořídit si můžete i kompletně zrenovovaný a krásně udržovaný historický vůz, avšak zde počítejte s potřebou mnohem většího kapitálu. A jaká auta mají investiční potenciál?

Zdaleka ne z každého staršího auta se jednou stane vyhledávaný kousek, jehož cena bude pouze růst a vy budete odhánět nákupu-chtivých zájemců. Na druhé straně potenciál dokážete alespoň odhadnout – ceněná auta budou ta, která byla na svou dobu v něčem specifická, mají nestandardní výbavu, případně byla vyrobena pouze v malých sériích. Na trhu s historickými vozidly však není nouze o různé anomálie, kdy si některé konkrétní modely drží velmi vysokou hodnotu klidně i proto, že účinkovaly v nějakém filmu nebo v bezvadném stavu zůstává už jen pár jednotek kusů.

Pokud chcete mít z veterána především radost a výnos pro vás není prioritou, klidně při výběru poslouchejte víc své srdce. V případě, že chcete mít jistotu výnosu co nejvyšší, vybírejte z exkluzivních aut, na která zároveň automobilový svět ještě nemusel zapomenout. Chybou například určitě nebudou limitovány edice značky Porsche, případně luxusní Mercedesy s dvanáctiválcovými motory. Mezi sběrateli se stále větší oblibě těší auta z 80. a 90. let, která byla v určitém směru výjimečná. Například Audi S2, vzduchem chlazené Porsche 911 či různé starší modely Ferrari jsou již nyní velkou vzácností a jejich hodnota na trhu bude zřejmě jen růst. Vyplatí se ale hned dodat, že u žádného vozu nemáte 100 % garanci výnosu, po delší dobu byste spíš měli sledovat vývoj cen u vozidel, která vás zajímají.

Nejde jen o to dobře koupit a ještě lépe prodat

Při investování do historických vozů je třeba vše dobře přepočítat. Nejde totiž jen o to, za kolik dané vozidlo koupíte a následně prodáte, ale také, kolik během vlastnictví do něj budete muset dále investovat. Všechny tyto náklady vám totiž z potenciálního výnosu ukrajují. Myslete na potřebu garážování, placení pojistky a také nezbytnou údržbu. Do každého vozu se totiž rád zakousne zub času i kdyby bylo léta jen zaparkováno pod střechou. Připravte se také na to, že mnohé náhradní díly mohou být časem nejen velmi drahé, ale i rovnou nedostupné. Péče o historická vozidla proto patří spíše do zkušených rukou, kterým nechybí zručnost.

Co říkají čísla?

Předpovídat konkrétní výnos je mimořádně náročné, jelikož závisí na mnoha faktorech, z nichž některé jako investor budete mít možnost ovlivnit a jiné zas ne. Také platí, že váš případný úspěch ve velké míře závisí i na vašem přístupu, péči, ochotě riskovat a v neposlední řadě i na štěstí. Důvod, proč ale historická vozidla zajímají stále více investorů, je pozoruhodná stabilita a velmi solidní průměrné výnosy.

Snad největší výpovědní hodnotu má tzv. HAGI index, za kterým stojí nezávislá investiční společnost specializující se právě na investování klasických aut. Pomocí tohoto indexu dokážete přibližně určit, jaká je situace na trhu a při podrobnějších přehledech si dokonce snadno můžete prohlížet aktuální vývoj cen veteránů, což vám může výrazně usnadnit rozhodování při koupi konkrétního vozidla.

Podle tohoto indexu dosáhl trh s historickými vozidly průměrného nárůstu na úrovni 193 % za uplynulých 10 let, což je rozhodně velmi lákavá hodnota. Jen pro srovnání uveďme, že za stejné období narostl trh se zlatem o přibližně 30 %.

Jaké jsou nevýhody investování do historických vozů?

Navzdory výše popsanému je zřejmé, že historická vozidla nejsou jednoduchým typem investice. Vyžaduje totiž zpravidla větší kapitál a také spoustu znalostí. Nakonec, měli byste odvahu a trpělivost investovat do auta třeba 300 000 eur a zavřít ho na 10 let do garáže?

Třeba si také uvědomit, že je důležité hledat na těch správných místech a vědět, jak například fungují automobilové aukce. To opět vyžaduje nejen zkušenosti, ale často i spoustu cestování a vyhledávání informací doslova na vlastní pěst.

Stejně jako u jiného typu investic, i zde číhá spousta podvodníků. Nestačí být ovšem pouze obezřetný, bez technických znalostí a zkušeností se totiž snadno můžete nechat nachytat. Nemusíte například odhalit, že nabízené auto bylo opravováno neoriginálními díly, případně je utopeno, nebo z jiného důvodu jeho investiční potenciál zkrátka vyprchal.

Nezapomínejte, že při vlastnění veteránů vás čeká i určitá byrokracie. Spojena je nejen s přihlášením vozidla ze zahraničí ale i zaregistrováním vozidla jako veterána, kdy musí splňovat nejen minimální požadavky na věk a stav, ale také projít důslednou kontrolou a registračním procesem.

Aby toho nebylo málo, můžeme mezi nevýhody zařadit i poměrně nízkou likviditu. Prodat staré a drahé auto prostě může být problém, zvláště na našem trhu. Prodat historické auto za požadovanou částku je pořádným oříškem a nezřídka jsou takové veterány inzerovány dlouhé měsíce, než se konečně najde kupující.

Jak ještě investovat do historických vozů?

Samotná koupě ale i následná péče a údržba jsou zpravidla pořádně drahou záležitostí, což zároveň ukrajuje z potenciálního výnosu. Pokud se přece jen myšlenky investování do historických vozidel nechcete vzdát, máte možnost učinit tak prostřednictvím fondů společností, které se renovací či sbíráním historických vozidel zabývají. Ušetříte si spoustu starostí, začít můžete is nižším kapitálem, avšak je třeba dodat, že jde o alternativu, při které ztrácíte kontakt s konkrétním vozidlem.

Na závěr už jen dodejme, že koupě a prodej historických vozů je nejen zajímavý způsob investice, ale také způsob, jak navrátit vzpomínky na minulost a získat mnohé zážitky například na srazech veteránů či různých jiných akcích. Pro mnohé jsou veterány prostě ten správný životní styl i bez toho, aby se dostavil očekávaný výnos.

Přidané dne: 15.09.2023
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: