Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Nezapomněli jste na nic? Daně se týkají i vašich investic!

Přestože daně nejsou příliš oblíbeným tématem, vyhýbat se mu určitě netřeba, a to ani v případě investic. Zjistěte, jak jsou vaše investice zdaňovány, kdy vzniká povinnost odvést daň a při kterých investicích naopak tuto povinnost nemáte.

Investování je vynikajícím způsobem, jak můžete zhodnotit své úspory, ochránit je před inflací a v závislosti od vašich schopnostech a s trochou štěstí také vylepšit svůj rodinný rozpočet. Dřív, než se rozhodnete pro investování, měli byste mít co nejvíce relevantních informací. Jen tak si připravíte investiční portfolio, které vám bude vyhovovat nejen z pohledu rizika, potenciálního výnosu, výše poplatků, ale také způsobu zdanění.

Téma investice a daně je tak aktuální pro každého, kdo se rozhodl své peníze zhodnotit investováním a je třeba si uvědomit, že i daně mohou mít v konečném důsledku vliv na vaše investiční rozhodnutí. Jak to tedy s nimi je?

Zdaňování investičních příjmů

Důvody, proč platit daně v řádné výši a včas snad ani nemusíme zdůrazňovat. Jen pro úplnost uveďme, že tresty za neodvedení a krácení daní rozhodně nepatří mezi nejnižší, a proto se vždy vyplatí postupovat v souladu se zákonem. Vymstít se může i pozdní placení daní, protože penále se dokážou vyšplhat tak vysoko, že vám fakticky „zkonzumují“ třeba i celý výnos z investování.

Pokud máte rádi klidný spánek a nechcete se obávat návštěvy z finančního úřadu, měli byste mít pořádek i v daních souvisejících s vašimi investicemi. Abychom byli naprosto přesní, řeč bude o zdanění investičních příjmů, resp. výnosů z investic, přičemž se zaměříme na nejčastější způsoby investování.

Nejčastější způsoby investování a daně

Základním právním rámcem pro zdanění investičních příjmů je Zákon č. 586/1992 Sb. o dani z příjmů, a to konkrétně § 8 určující, co se rozumí pod pojmem „příjmy z kapitálového majetku“ a § 10 vztahující se na ostatní příjmy.

Ve smyslu zákona proto dani podléhají úroky a výnosy z cenných papírů (i ETF fondy, akcie), z poskytnutých úvěrů a půjček, jakož i výnosy ze stavebního spoření a vkladních knížek. Kromě toho do této kategorie spadají i podílové listy a státní dluhopisy. Daně neobcházejí ani výnosy z převodu opcí, prodeje nemovitostí a v neposlední řadě ani kryptoměny.

Nebojte se požádat o pomoc

Závěrem dodejme, že zdanění investičních příjmů je tématem, které by přirozeně mělo zajímat každého zodpovědného investora. Určitě se vyplatí seznámit se s daňovými povinnostmi, a to ideálně dříve, než se rozhodnete pro konkrétní typ investice. Na straně druhé, aktuální daňová legislativa je v mnoha ohledech nepřehledná, a proto není nic výjimečného, pokud investoři třeba využívají služby daňových poradců. Zorientováním se v této problematice si však ušetříte spoustu starostí a zároveň lépe nastavíte vaše očekávání.

Přidané dne: 03.12.2021
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: