Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Vydělávejte affiliate marketingem

Některé formy investování mohou na první pohled připomínat alchymii, ale ve skutečnosti jsou poměrně jednoduchým způsobem, jak se dostat k zajímavým výnosům. Mezi takové patří i affiliate marketing, při kterém můžete snadno zužitkovat svoji tvořivost a vybudovat si portfolio vydělávajících blogů, webových stránek či profilů na sociálních sítích.

Pokud hledáte investici, u které lze začít i s velmi omezeným rozpočtem, vyzkoušejte si vytvořit webovou stránku, nebo komunitní profily na sociálních sítích. V tomto případě investujete zejména svůj čas, a pokud si takto vybudujete komunitu, můžete se dostat také k velmi zajímavým výnosům. Určitě jste už třeba natrefili na inzeráty ohledně koupě webových stránek, blogů či profilů na sociálních sítích. Mezi minimálními požadavky koupychtivých bývá zpravidla určitá historie, pravidelná návštěvnost či publikum v podobě followerů nebo fanoušků.

Koupě a prodej online projektů nejsou žádným výstřelkem lidí, kteří by se nudili, právě naopak, jsou snahou vybudovat si portfolio webových stránek či profilů na sociálních sítích, a to vše za účelem jejich následné monetizace, tedy zpeněžování. Mít populární a navštěvovaný web však samo o sobě nestačí, abyste dosáhli výnosu, musíte být schopni popularitu webové stránky zpeněžit. Jednou z cest je i affiliate marketing, kterému se budeme blíže věnovat.

Co je affiliate marketing?

Různých definic, co je to affiliate marketing naleznete na internetu mnoho a v zásadě jde o způsob propagace služeb a produktů prostřednictvím doporučení. Na jedné straně je tedy prodejce nebo poskytovatel služby a na straně druhé majitel webové stránky nebo účtu na sociální síti (jako třeba influencer). Majitel webu prostřednictvím článků či recenzí propaguje vybrané produkty a pokud si návštěvník webové stránky tento produkt zakoupí, majitel webové stránky obdrží provizi. Tato spolupráce je výhodná jak pro prodejce, tak zprostředkovatele. Prospěšná však může být i pro nakupujícího, neboť v rámci affiliate marketingu se často poskytují slevy i na samotný produkt formou kuponu nebo kódu.

Úplně nejlepší je ale affiliate marketing přiblížit na konkrétním příkladu. Představte si, že máte blog o oblečení a obuvi, na kterém pravidelně zveřejňujete novinky ze světa módy a zkoušíte různé kousky. V rámci těchto článků můžete uvádět URL linky na ty e-shopy s oblečením, které si s vámi dohodly spolupráci. Za každého, kdo si v daném e-shopu po přečtení vašeho článku něco koupí, dostanete provizi z uskutečněného prodeje. Jako majitel takového módního blogu tedy máte ideální příležitost věnovat se tomu, co vás baví, doporučovat produkty, které i sami máte rádi a tímto způsobem si přivydělat.

Jak začít s affiliate marketingem?

Způsobů, jak začít s affiliate marketingem je mnoho, ale jedním dechem je třeba dodat, že často jde o běh na dlouhou trať. Nečekejte, že založíte nový web, lidé se na něj jen tak pohrnou a do týdne vyděláváte. Jinou možností je koupit již existující webovou stránku nebo profil s vybudovaným publikem a postarat se o monetizaci.

Pokud již máte webovou stránku s návštěvností, případně profil s tisíci fanoušky, můžete začít přímo s propagací produktů. Ideálním způsobem je zaregistrovat se do reklamní affiliate sítě, která bude pravidelně připravovat různé affiliate kampaně pro své zákazníky. Znamená to, že podle svého zaměření si budete vybírat konkrétní skupinu produktů nebo konkrétní inzerenty. Jako zprostředkovatel budete mít v rámci affiliate sítě přidělen jedinečný kód, podle nějž bude možné v systému identifikovat ty prodeje, k nimž došlo díky vašemu webu, a máte za ně dostat provizi. Začít spolupráci s affiliate reklamní sítí je jednoduché a rychlé, pozor si ale dejte na podmínky uznávání provizí a také manipulační poplatky. Některé sítě spolupráci také podmiňují konkrétním počtem zprostředkovaných prodejů za určitý čas.

Reklamní affiliate sítě pochopitelně nejsou jediným způsobem, jak si vydělat affiliate marketingem. Spolupráce si můžete hledat i na vlastní pěst a domluvit si způsob, jak budete identifikovat prodeje, které jste zprostředkovali právě vy. Jako při každém podnikání a investicích, i při affiliate marketingu je třeba vědět jak na to, zvážit si všechny výhody a posoudit případné riziko. Můžete se například setkat s neseriózním partnerem, který vám sice bude slibovat vysoké provize za zprostředkování prodeje, ale v konečném důsledku bude mít problém s jejich uznáváním a vyplácením.

Ještě než se pustíte do monetizace webu prostřednictvím affiliate reklamních prvků, vyplatí se vědět, že existuje několik způsobů spolupráce. Provizi totiž nemusíte nutně obdržet pouze za uskutečněný prodej, ale například i za přivedení návštěvníka na web prodejce. Vždy si proto před zahájením spolupráce s affiliate sítí či konkrétním inzerentem ujasněte všechny podmínky, v rámci kampaní totiž mohou být provize vypláceny v různých výškách – například při nákupu prostřednictvím URL linku může být provize 10 %, avšak pokud nakupující zadá slevový kód, bude vaše provize pouze 5 %.

Affiliate marketing vyžaduje strategii

Ať už chcete využít affiliate marketing jako přivýdělek nebo z něj chcete udělat hlavní příjem, měli byste mít tomu odpovídající strategii.

S přístupem „začnu si psát blog a hned budu doporučovat produkty či služby“ už v dnešní době příliš nepochodíte, protože konkurence je příliš velká a začít navíc není až tak těžké. To nejtěžší je při budování obsahového webu nebo účtu na sociální síti vydržet a nepolevovat. Rovněž se vám nemusí vyplatit, pokud se rozhodnete koupit řekněme 20 nebo 30 webů a čekat, že vám rázem začnou přinášet zisk. I zaběhnutý web je třeba pravidelně aktualizovat a věnovat mu čas. Přestože by se to na první poslech mohlo zdát, vydělávání pomocí affiliate marketingu není pasivní záležitostí.

Chcete-li v tomto směru uspět, určitě se vám vyplatí mít znalosti v oblasti marketingu. Promyslete si, kdo je vaše cílová skupina, jak budete budovat návštěvnost, jaká bude koncepce vašeho webu a v čem bude spočívat jeho přidaná hodnota. Například k oslovení cílové skupiny můžete využít různé nástroje, jako spřízněné účty na sociálních sítích, nebo i PPC reklamu. Pokud vám takto přivedená návštěvnost na váš web vydělá prostřednictvím affiliate více než jste investovali do PPC reklam, tak se vám to zkrátka vyplatí.

Myslete ve velkém

Webové stránky, účty na sociálních sítích ale i blogy na světoznámých platformách dokážou být nejen účinným marketingovým nástrojem, ale také zajímavým oživením vašeho investičního portfolia. Prostřednictvím sociálních sítí či blogů se můžete buď věnovat své oblasti zájmu a stát se v ní expertem, případně budovat svoji osobní značku a následně využívat výhod spolupráce s jinými firmami a propagovat jejich produkty.

Affiliate marketing má v současnosti, kdy lidé rádi sledují své oblíbené osobnosti a značky na sociálních sítích, stále větší význam a nevyplatí se jej ignorovat. Bylo by však chybou považovat jej za bezpracnou a jednoduchou cestu k vysokým výnosům. Pokud však budete dodržovat svou strategii, zapojíte svoji kreativitu a snahu, s největší pravděpodobností neprohloupíte.

Přidané dne: 04.08.2023
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: