Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Vyhoření není mýtus: kdy už to je opravdu špatně?

O vyhoření jste už zcela jistě slyšeli z různých stran, přičemž k tomuto tématu se nejčastěji vyjadřují právě psychologové. Ti se ve své praxi setkávají s vyhořením stále častěji, přesto je tento syndrom stále předmětem různých výzkumů. Něco však o něm už přece jen víme. Potkat může prakticky každého a výrazně tak ovlivnit pracovní i osobní život. Co se o syndromu vyhoření oplatí vědět a kdy tento problém začít řešit?

Co je to vyhoření a jak se projevuje?

Začít nemůžeme jinak, než shrnutím vědeckých poznatků o syndromu vyhoření. Pokud by se vám zdálo, že o tomto problému se mluví pouze v uplynulých letech, není to tak. Poprvé byl syndrom vyhoření popsán ještě v roce 1974, ale je zřejmé, že se vyskytoval ještě mnohem dříve.

Syndrom vyhoření, neboli burn out syndrome, se v souvislosti se stále vyšším pracovním nasazením stal doslova fenoménem současnosti. Extrémní množství pracovních povinností, dlouhotrvající zátěž, nerovnoměrně rozvržený čas mezi prací a relaxací jsou těmi nejčastějšími předpoklady, které k vyhoření vedou. Zdaleka ale nejsou jedinými - problematický je také pocit z finanční tísně, neschopnost splácet dluhy, případně neshody v rodině.

Ačkoli by se mohlo zdát, že syndrom vyhoření je nemoc, není tomu tak. Jedná se totiž o psychický stav s potenciálně dlouhodobým trváním, který má různé symptomy. Může se projevovat neustálou únavou, nechutí do života a jakýchkoli činností, případně nadměrnou podrážděností nebo nespavostí. Přidat se mohou i různé zdravotní potíže z přetrvávajícího stresu a vyčerpání. Obvykle právě podle těchto příznaků zjistíte, že máte „tu čest“ právě se syndromem vyhoření, a to zejména pokud se vyšetřeními u lékaře vyloučí skryté onemocnění či jiné příčiny.

Jak si pomoci?

Spoléhat se na to, že syndrom vyhoření vám nehrozí, může být krátkozraké. Týká se totiž nejen top manažerů, ale také lékařů či jiných tzv. Pomáhajících profesí. Postihuje také zaměstnance s kreativní náplní práce, při které je třeba stále přicházet s novými nápady či dokonce matky na rodičovské dovolené ocitající se v nikdy nekončícím kolotoči povinností. Prvním krokem k úspěchu je uvědomit si, že máte problém a chuť začít pracovat na jeho řešení. Snažit byste se měli odstranit prvotní spouštěč, což může souviset se změnami pracovních návyků, rozvržením času či dokonce může vést až ke změně zaměstnání.

Při hledání řešení vám může být velmi nápomocný psycholog, kterému se budete moci svěřit. Pokud je jednou z příčin vašeho vyhoření náhlá finanční tíseň, pomůckou může být i rychlá půjčka. V případě, že vás „tlačí dluhy“, které dlouhodobě neumíte splácet, řešením může být splátkový kalendář, díky kterému se budete moci opětovně postavit na vlastní nohy a nebýt tak otrokem vašeho zaměstnání.

Vyhořet se vám rozhodně „nevyplatí“

Nejlepším řešením je vyhoření předcházet. Správnou psychohygienou, dostatkem odpočinku a nalezením tzv. work-life rovnováhy. Koneckonců, vyhoření „se nevyplatí“, jeho výsledkem totiž může být nejen poškození zdraví, ale také finanční problémy či narušení rodinných vztahů.

Přidané dne: 23.11.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: