Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Soudní spory jako investice

Není žádnou novinkou, že soudná řízení jsou zdlouhavou a často i nákladnou záležitostí. Možná jste ale ještě neslyšeli o tom, že financování soudních sporů může být zajímavou investiční příležitostí. V České republice je tzv. litigační financování stále ještě „v plenkách“ a mnozí investoři o této možnosti ani netuší. O co tedy jde a jak takové financování probíhá?

Soudní spory stojí čas, peníze ale jsou také velkou příležitostí

Pokud máte pocit, že jste v právu a chystáte se soudit, musíte se připravit na to, že celý proces se může nejen pořádně natáhnout, ale také prodražit. Hájení práva u soudu, zejména pak v případě majetkových sporů, není vůbec levnou záležitostí, jelikož kromě právního zastoupení a soudních poplatků je třeba platit i různé zálohy během řízení či jiné výdaje, které vám vzniknou například v souvislosti s předkládáním důkazů. Navíc, od žalované částky se odvíjí i výše soudního poplatku, která v případě větších nároků v rámci obchodněprávních či občanských sporů může dosahovat i statisíce korun.

Samozřejmě, v případě úplného úspěchu ve věci, zaváže soud protistranu k tomu, aby vám uhradila náhradu nákladů celého řízení. V praxi to však znamená, že během celého sporu musíte mít finanční prostředky na jeho financování a vložené prostředky se vám v případě pravomocného rozhodnutí ve váš prospěch vrátí až následně. Spory se u soudů zcela „vlečou“, což vyplývá i z výroční zprávy českého soudnictví. Podle aktuálních údajů byla průměrná délka civilních řízení na okresních soudech 271 dní. To jsou samozřejmě pouze průměrné hodnoty, některá řízení u soudů se vedou i několik let.

Není se proto co divit, že při pomyšlení na zdlouhavé soudní řízení, které navíc i průběžně zatěžuje rozpočet, se mnohým lidem do řešení sporů touto cestou jít nechce. Pro investory jsou však některé typy soudních sporů velmi atraktivní, a tak i u nás začíná vedle moderních investic, jako jsou P2P půjčky, i litigační financování, tedy zjednodušeně řečeno, investování do soudních sporů.

Princip litigačního financování

Pokud ve výše popsaných úskalích soudních sporů vidíte investiční příležitost i vy, měli byste vědět, na jakém principu takové investování funguje. Na následujících řádcích popisujeme základní a zjednodušený model, který ale v závislosti na konkrétní situaci a dohodě může mít různé modifikace. Základním krokem, podobně jako v případě jiných investic, je důkladné posouzení toho, jaké má strana sporu šance na úspěch. Investoři zvyknou financovat spíše snahy žalobců, a v rámci tohoto posouzení se například hodnotí důkazní situace žalobce, zkušenosti právního zástupce a podle možností i všechny známé detaily konkrétního případu.

V případě, že jako investor projevíte zájem a usoudíte, že do daného sporu se vyplatí investovat sepíšete s financovanou stranou sporu smlouvu. V ní mohou být uvedeny různé detaily, ale především není třeba zapomenout na maximální nabízenou částku a také dohodnout si odměnu v případě úspěchu ve věci. Netřeba ale zapomínat, že strana, jež budete financovat, nebude úspěšná a v takovém případě vám jako investorovi nevyplatí nic. Odměnu představující výnos bude strana sporu platit pouze v případě, že spor vyhraje.

Jak investovat do soudních sporů?

V případě, že máte širokou síť kontaktů a pohybujete se například v advokacii či jiné právnické profesi, můžete financování soudních sporů nabízet i na vlastní pěst. Tato možnost je však poměrně pracná, zdlouhavá a vyžaduje širokou síť kontaktů, které nemá k dispozici jen tak kdokoli.

Druhou možností je oslovení specialistů na litigační financování, kteří nabízejí možnost individuálním investorům vložit své peníze buď do konkrétního sporu z nabídky nebo do portfolia soudních sporů roztříděných například podle tržních segmentů (spory z pojistných smluv, spory velkých leteckých společností...). Důležitou výhodou investování do celého portfolia sporů je rozložení rizika, protože odměny se poměrově rozdělují. Pokud tedy i 3 spory skončí prohrou a 7 výhrou, s výnosem můžete počítat.

V případě, že se obrátíte na specialisty, platí taktéž doporučení, abyste si o daném řízení zjistit co nejvíce a nevěřit jenom slibovaným výnosům. Důležitým ukazatelem při investování do soudních sporů je kromě předpokládaného výnosu i poměr nákladů a žalované částky, a také předpokládaná délka řízení.

Jak rozeznat atraktivní soudní spory?

Podle toho, co jsme dosud uvedli, zřejmě tušíte, že zdaleka ne do každého sporu se vyplatí investovat a chcete-li v tomto směru počítat se zajímavými výnosy, budete se muset poohlédnout i po zahraničních nabídkách. Obecně se za atraktivní spory považují ty, kde je výše žalované částky vysoká, tedy zjednodušeně, ve kterých lze „hodně vysoudit“. Zpravidla jde o spory větších obchodních společností, spory s větším počtem poškozených, případně spory vyvolané nekalosoutěžním řízením. Zajímavou příležitostí jsou i řízení, ve kterých se jako investor postavíte na stranu „slabších“, tedy spotřebitelské nebo pracovněprávní spory.

Investor, který se rozhodne pro tento typ investice by měl mít kromě kapitálu i velmi dobrý odhad a alespoň základní orientaci v právu a soudnictví. Lákavé dokáží být výnosy na úrovni desítek procent ročně, ale není třeba zapomínat ani na těžší odhad délky řízení a často i na jeho nejasný výsledek. Mimochodem, vstup investora může mít pro stranu ve sporu zásadní význam, neboť často umožňuje před soudem efektivněji hájit svá práva a obstarávat kupříkladu důkazy, které by si jinak nemohla finančně dovolit.

Přidané dne: 29.12.2023
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: