Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Šetřete v malém a dokážete šetřit ve velkém

Šetření a uvážlivé zacházení s penězi je pro některé lidi zcela přirozené, přičemž pro jiné může být problém nedostat se každý měsíc do mínusu. Dobrou zprávou je, že pokud vás finanční nedisciplinovanost způsobuje problémy, lze to změnit. Možností, jak ušetřit, je hned několik, ale budete muset trošku změnit své návyky. Poradíme vám, jak se naučit šetřit v malém a po malých částkách směřovat k větší finanční rezervě.

Zvyšování cen číhá všude

Máte pocit, že se na vás v poslední době z každé strany valí zprávy o zvyšování cen a že už brzy vám vaše výplata nebude stačit? Nejste v tom sami, inflace se pomalu šplhá na dvouciferné hodnoty a rychle zvyšující se ceny jsou citelné při nákupech potravin, tankování, ale třeba i v oblasti služeb. Je přirozené, že se stoupajícími cenami pravděpodobně zpozorníte, a to zejména, pokud nemáte nic našetřeno a fungujete stylem „od výplaty do výplaty“.

Zvyšování cen pociťují naprosto všichni, nejvíce však „bolí“ lidi s nízkými příjmy a nízkou, resp. žádnou finanční rezervou. Abyste se s následujícím těžším obdobím dokázali po finanční, ale i psychické stránce lépe vyrovnat, je nejvyšší čas osvojit si některé zásady šetření. Díky těmto zásadám budete moct něco ušetřit i z mála a postupně si tak budovat rezervu na horší časy nebo neočekávané výdaje. Nezapomeňte také na to, že kdo se naučí šetřit v malém, ušetří později i ve velkém. Šetření proto neberte jako nezbytné zlo či omezování se, ale příležitost zefektivnit svůj život a zajistit si tak lepší budoucnost.

Tipy jak minimalizovat své náklady a ušetřit peníze

Netvrďte o sobě, že nedokážete nic ušetřit. Dokáže to totiž každý a to dokonce i z relativně malého příjmu, a ač to není snadné, jsme přesvědčeni, že následujících 5 tipů vám pomůže v budování správných finančních návyků.

Sestavte si důkladnou analýzu nákladů

Máte pocit, že po přijetí výplaty na účet se vám rázem všechny peníze někam „rozkutálejí“ a pak se do konce měsíce musíte už jen omezovat? Chcete-li situaci uchopit do vlastních rukou, budete pro začátek potřebovat důkladnou analýzu. Ta by měla obsahovat kolik, kdy a za co utrácíte peníze. Klidně si udělejte tabulku, oddělte nezbytné výdaje od těch zbytečných a klidně si k tomu přiložte i bločky z nákupů za uplynulý měsíc, abyste na nic nezapomněli. Pomůže vám možná, pokud si měsíční výdaje rozpočítáte na dny nebo týdny.

Do analýzy zároveň nezapomeňte zahrnout všechny příjmy a sami uvidíte, jaká je vaše bilance. Tímto způsobem zjistíte, kde utrácíte peníze zbytečně a stejně si možná uvědomíte, že různé drobnosti, které si kupujete jen tak pro radost, vás ve výsledku vyjdou na docela dost.

Stanovte si co nejpřesnější rozpočet

Druhým krokem po důkladné analýze by mělo být stanovení rozpočtu, podle kterého budete na konci měsíce vždy „v plusu“. Částka, která vám zůstane, bude později tvořit vaše úspory. Pokud vám vyjde na konci měsíce řekněme 3 000 korun a toto se vám podaří dodržet celý rok, budete mít odložených 36 000 korun, což je už docela zajímavé. Při stanovování rozpočtu můžete použít různá pravidla, často se využívá dělení 50 – 30 – 20. V tomto případě tvoří 50 % nezbytných výdajů, 30 % na věci, které vám udělají radost a 20 % na úspory. Samozřejmě toto rozdělení můžete libovolně upravit podle vašich možností a priorit.

Fixní výdaje zkuste snížit

Je pochopitelné, že nemůžete najednou jen tak přestat platit za elektřinu či teplou vodu. Zkuste ale mezi svými fixními náklady najít možnosti, jak je alespoň trochu snížit. Můžete například zrušit předplatné některých streamovacích služeb, pokusit se o refinancování starých úvěrů s cílem dosáhnout nižšího úroku, nebo si vybrat levnější paušál u mobilního operátora. Zkuste přemýšlet nad tím, čeho se dokážete vzdát, aniž byste tuto ztrátu pociťovali jako újmu.

Dejte sbohem impulzivním nákupem

Pokud jste odhodláni, že se naučíte šetřit peníze, odolat impulzivním nákupům bude zřejmě to nejtěžší. Často si totiž kupujeme různé zbytečnosti, které nepotřebujeme jen proto, že se vám najednou zalíbily na regálu v obchodě. V tomto případě budete potřebovat pevnou vůli a poněkud cviku. Na začátek je zajímavou pomůckou pravidlo 24 hodin. Pokud si něco chcete koupit, počkejte s rozhodnutím alespoň 1 den a sami uvidíte, jestli po dané věci stále tak toužíte.

Naučte se šetřit energiemi

Šetření peněz nemusí být nutně jen o tom, že budete méně nakupovat. Je velmi užitečné identifikovat i vaše zlozvyky, které vám peníze takříkajíc vytahují z peněženky. Necháváte si puštěnou vodu při mytí zubů? Svítíte v celém bytě, i když jste v jedné místnosti? Máte v zimě doma puštěné radiátory na maximum, i když jste zrovna v práci? Toto všechno jsou časté zvyky, kterými zbytečně plýtváte. Rozdíl dokáže být skutečně citelný, o čemž vás zcela jistě přesvědčí i přeplatek na ročním vyúčtování.

Udělejte si ze šetření životní styl a naučte se úspory zhodnocovat

Již výše jsme zmínili, že šetření peněz byste neměli vnímat jako trápení či odpírání za každou cenu. K dosažení cílů je třeba vytrvat a to se vám nejlépe podaří tak, že půjde o úpravu životního stylu, který budete schopni dlouhodobě udržovat. V dlouhodobém časovém horizontu tak i vedle rostoucích cen dokážete ušetřit více než dříve.

Jedním dechem nezapomeneme dodat, že pokud již dosáhnete určité výše úspor, měli byste začít přemýšlet nad jejich zhodnocováním. Nechat peníze jen tak na běžném účtu v bance znamená, že v důsledku inflace vám budou ztrácet na hodnotě a proto je fajn, pokud se vám úspory, které zrovna nepotřebujete, zhodnotí alespoň o pár procent ročně. S některými investicemi, jako jsou například P2P půjčky, můžete začít již od zhruba 12 000 korun, takže vůbec nepotřebujete velký kapitál.

Přidané dne: 08.06.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: