Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Realitní kancelář nebo vlastní inzerát?

Plánujete prodat nebo pronajmout nemovitost, případně naopak, chcete do nemovitosti investovat, a váháte, zda oslovit realitní kancelář? Na tuto otázku neexistuje vždy jednoznačná odpověď. Jak vám kvalitní realitní kancelář dokáže pomoci, kolik vás to celé může stát a kdy je lepší vzít věci do vlastních rukou?

Koupě a prodej nemovitosti vyžaduje plán

Není pochyb, že nemovitosti jsou z finančního i praktického hlediska významným druhem majetku. Většina lidí řeší převod vlastnictví nemovitosti maximálně párkrát za život, do koupě bytu či domu nejednou směřují i celoživotní úspory, výnosy z investic a finance více členů domácnosti. Jednoduše, byty a domy si drtivá většina lidí nekupuje na každodenní bázi, a tak jde o důležitý krok vyžadující náležitou pozornost. Minimální zkušenosti s převody nemovitostí jsou bohužel jedním z důvodů, proč v tomto směru stále dochází k různým pochybením a v těch horších případech i podvodům.

Jednou z prvních otázek, kterou budete v souvislosti s prodejem, koupí nebo pronájem nemovitosti řešit je, zda se obrátit na realitní kancelář nebo se vše pokuste vyřešit sami. I když se třeba rozhodnete pro druhou možnost, sami si nemovitost nafotíte a přidáte inzerát, je velká pravděpodobnost, že vám na něj budou reagovat především realitní kanceláře. Moment, kdy se vám po dvou týdnech od zveřejnění inzerátu na prodej bytu ozve už asi dvanáctá realitní kancelář ve vás možná nahlodá pochybnosti o tom, zda byste opravdu neměli prodej svěřit odborníkovi.

Dříve než se blíže podíváme na výhody služeb realitních kanceláří, je nutno poznamenat, že ani spolupráce s realitkou není automaticky zárukou úspěchu, a to bez ohledu na to zda jde o nemovitost primárně určenou k bydlení nebo nemovitost jako investici.

Výhody služeb realitních kanceláří

Když bude řeč o koupi či prodeji nemovitosti s kolegy, známými nebo kamarády, jsme přesvědčeni, že stejně jako najdete odpůrce realitních kanceláří, tak najdete i její zastánce, kteří byli se službami realitní kanceláře velice spokojeni.

Než zmíníme konkrétní výhody, určitě se zeptejte kamarádů a známých, zda nemají doporučení na skutečně šikovného realitního makléře. Neorientujte se nutně podle zvučného jména realitní kanceláře, úspěch při prodeji či koupi totiž nejvíc záleží na přístupu konkrétního makléře. Ve fázi výběru realitní kanceláře se proto orientujte zejména podle referencí na konkrétní makléře. Pokud natrefíte na toho správného, tak určitě můžete počítat s následujícími výhodami.

Úspora času

Prodej, pronájem ale i koupě té správné nemovitosti je časově náročnou činností, která bude vyžadovat setkávání, telefonování a dohadování termínů. Realitní kancelář toto vše vyřeší za vás a vy budete komunikovat už jen s makléřem. Nezanedbatelné jsou i další starosti, které si díky realitce ušetříte. Makléř bude s případnými zájemci komunikovat za vás, postará se také o fotografie, videa a také zveřejnění a aktualizaci inzerátů. Dořeší za vás také vklad do katastru nemovitostí a celý převod vlastnictví až po samotné předání klíčů.

Související právní služby v ceně

Výhodou realitních kanceláří jsou balíky služeb, které obsahují nejen samotné zprostředkování koupě nebo prodeje, ale také související právní služby, poplatky na katastru a případně další záležitosti navázané na převod vlastnictví. Nemusíte si tak dávat vypracovat smlouvy samostatně, případně si stahovat vzory z internetu a dávat si kontrolovat právníkovi. Realitní kanceláře zpravidla zajišťují právní servis na velmi dobré úrovni.

Odborné poradenství

Za jakou cenu nemovitost prodávat? Jak se vypořádat s případnou slevou? Jak byt nastylizovat, aby vypadal co nejlépe? Šikovný realitní makléř vám na všechny tyto otázky dá odpověď a bude se snažit, aby vaše nemovitost na realitních portálech a během obhlídek vynikla v tom nejlepším světle. Přidanou hodnotou makléře jsou pak i zkušenosti z praxe. Může vás upozornit na některé typy podvodů, ke kterým při převodech nemovitostí dochází, nebo na potenciálně problematické zájemce.

Něco za něco: kolik zaplatíte realitní kanceláři?

Služby nabízené realitními kancelářemi nejsou pochopitelně zdarma. Platí jednoduché pravidlo, že provizi realitní kanceláři platí ten, kdo si realitní služby objednává. Pokud tedy prodáváte nemovitost, s vybranou realitní kanceláří uzavřete zprostředkovatelskou smlouvu, jejíž součástí bude i sjednání provize a moment její úhrady – zpravidla po úspěšném prodeji.

V České republice je aktuálně evidováno bezmála 10 000 realitních makléřů a jedná se o velice konkurenční prostředí. Výše provizí je proto různá a stejně jako minimum, tak ani maximum není omezeno zákonem. Nejčastěji se ale setkáte s provizí ve výši 3 až 6% z prodejní ceny nemovitosti. Tyto sazby však platí pouze u tzv. standardních nemovitostí, u náročnějších druhů, jako jsou třeba vily, zámečky či komerční nemovitosti se výše provize určuje individuálně.

Kromě samotné provize se zajímejte také to, co všechno zahrnují služby realitního makléře a za co byste si už museli připlatit extra. Součástí běžných služeb je zpravidla analýza cen srovnatelných nemovitostí, vypracování strategie prodeje, nafocení nemovitosti a zveřejnění inzerátů, pořádání prohlídek a komunikace se zájemci. Jak jsme již zmiňovali, velmi často je součástí i právní servis, zajištění úschovy a podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí.

Nabídky jednotlivých realitních kanceláří se vyplatí detailně porovnat i s ohledem na vaše specifické potřeby a požadavky. Můžete totiž narazit na realitní kancelář s dlouhým seznamem nabízených služeb v rámci provize, avšak její výše bude atakovat 10%. Jiná realitka vás zase naopak bude lákat na „nejnižší provizi“ na trhu, ale prakticky za každý úkon si bude ptát extra poplatek. Vždy proto věnujte maximální pozornost návrhu zprostředkovatelské smlouvy a nepodepisujte ji, dokud jí určitě neporozumíte. V realitách jde o velké sumy a pár procent nahoru dolů rozhodně neznamená, že jde o málo peněz.

S realitní kanceláří nebo bez?

Jaké je tedy rozuzlení? Konkrétní odpověď vždy bude záležet na vaší konkrétní situaci. Pokud dostatečně věříte svým schopnostem, rádi fotíte a v realitách se alespoň trochu vyznáte, klidně svou nemovitost nabídněte k prodeji nebo pronájmu svépomocí. Stejně to platí v případě, že vám prodej nesouří a chcete jen zkusit, jestli se vůbec najde nějaký zájemce. Bez realitní kanceláře ušetříte pár tisíc na provizi, na straně druhé vás ale mohou čekat jiné výdaje, například za služby právníka, zveřejnění inzerátů, nebo třeba poplatek fotografovi.

Pokud naopak nemáte příliš času zveřejňovat inzeráty, fotit a pak si i dohadovat obhlídky a v realitách se vůbec neorientujete, oslovte raději realitní kancelář. Starostí budete mít určitě méně, ale za cenu toho, že z inkasované částky za nemovitost si ještě část odkrojí právě realitní kancelář.

Přidané dne: 29.05.2024
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: