Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Nemovitosti v zahraničí

Pokud máte volné finanční prostředky, které nechcete nechat napospas vysoké inflaci, určitě se pravidelně zajímáte o různé možnosti jak investovat. Psali jsme už o tom, proč investovat do zlata, nemovitostí, případně do kryptoměn. Ale co takhle zahraniční nemovitosti, jsou stále zajímavou investiční příležitostí?

Když vám je Česko příliš malé

Chtěli byste investovat do nemovitosti, ale všechny dostupné nabídky u nás už znáte a nic zajímavého jste nenašli? Možná je čas podívat se i za hranice, kde je realitní trh velmi pestrý a vybírat si můžete z mnohem širší nabídky. V Česku ceny nemovitostí za uplynulé měsíce na ceně výrazně stouply, a přestože lze aktuálně spatřovat jejich stagnaci, nabídka dostupných bytů a domů je stále v některých lokalitách zcela omezená. I přes ochlazení zájmu ze strany kupujících jsou nemovitosti v České republice stále cenově srovnatelné s některými oblastmi západní Evropy.

Pokud je řeč o zahraničních nemovitostech, byla by škoda omezit se pouze na srovnávání cen. Některé typy nemovitostí v Česku nejsou dostupné vůbec, nebo jen omezeně, a tak se vyplatí za hranicemi naší vlasti hledat nejen kvůli ceně, ale také pro atraktivitu některých lokalit a zajímavé možnosti jejich využití. Vhodnou investicí tak může být například i malý domeček někde v exotice na pláži.

Investice do nemovitosti v zahraničí přináší mnohé výhody

Stejně jako u každé jiné investice, i v případě, že se rozhodnete koupit nemovitost v zahraničí, je dobré přijít s určitým plánem a vhodně nastavenými očekáváními. Už předem byste měli mít ujasněno, jak budete nemovitost financovat, o jaký typ nemovitosti by mělo jít (byt, apartmán, dům v rámci resortu, chata...), jak by měla být nemovitost vzdálena od vašeho bydliště a také, jaké s ní máte plány. Během jejího vlastnění ji totiž můžete nejen pronajímat, ale také využívat pro sebe.

Řekne-li se nemovitost v zahraničí, mnohým investorům zcela přirozeně napadne něco u moře. Kromě toho, že se jedná o zcela romantickou představu, mít malý domek či apartmán kousek od pláže, výhodou je, že budete mít vždy kam jet na dovolenou. Dobře si ale rozmyslete, jestli během hlavní turistické sezóny nebudete svou nemovitost pronajímat k dosažení extra příjmu a vy se sem následně neuchýlíte po jejím skončení. Během turisticky atraktivních měsíců mohou být výnosy z pronájmu nemovitosti u moře velmi zajímavé. Navíc, pokud si jako lokalitu vyberete řekněme jih Španělska, tak i mimo sezónu máte kam utéct z české zimy někam, kde je alespoň o trochu teplejší.

Při hledání nemovitosti v zahraničí se pochopitelně nemusíte orientovat pouze na přímořské oblasti. Více možností máte klidně i kousek za hranicemi někde v pěkné přírodě. Kromě zajímavé investice tak získáte vlastní víkendové sídlo, do kterého se můžete uchýlit pokaždé, když vás omrzí ruch města. Přemýšlet ale můžete i nad lokalitami, které jsou vyhledávány ze strany studentů či zaměstnanců velkých továren, kteří si potřebují na několik měsíců najít přechodné bydlení kvůli práci.

Hledat nájemníky či jinak si zajistit obsazenost vlastněné nemovitosti je dnes mnohem snazší než v minulosti. Využít totiž můžete různé platformy k poskytnutí dlouhodobých či krátkodobých pronájmů, jako například Airbnb. Mnozí investoři kupují byty na turisticky vyhledávaných místech právě s tímto cílem – aby je cenově dostupným způsobem zatraktivnili pro ty, kteří tuto platformu využívají a přijíždějí sem na kratší víkendové výlety.

Zásadní výhodou investičních nemovitostí (ať už doma nebo v zahraničí) je možnost dvojího zhodnocení. Kromě toho, že cena nemovitosti poroste i v čase, tak během vlastnictví můžete mít výnos i z pronájmu. Obecně platí, že pokud si vyberete vyhledávanou nebo jinak perspektivní lokalitu, určitě nebudete mít problém nemovitost v případě potřeby prodat a ještě na tom i vydělat.

Také investice do nemovitostí v zahraničí mají svá úskalí

Jako každou jinou investici, i případnou koupi nemovitosti je třeba pečlivě zvážit a vědět o všech rizicích a způsobech, jak je eliminovat. Každý zkušený investor přece ví, že nic nejde samo od sebe a vždy je třeba konkrétní nabídky důkladně zvážit. Připravili jsme pro vás přehled možných úskalí, které by vaši radost z nově nabyté nemovitosti mohly rychle pokazit.

Daně z nemovitostí a zákony

Úplným základem je vždy si zjistit co nejvíce nejen o konkrétní lokalitě, ale také samotné zemi a platných zákonech. Platí to i v případě, že byste se orientovali pouze na země v rámci EU. Především je třeba se zaměřit na daňové zákony a konkrétní podmínky, které by pro vás jako investora platily. V některých státech jsou daňové sazby pro zahraniční investory vyšší, klidně i v desítkách procent ročně z hodnoty nemovitosti. Navíc, v případě pronajímání počítejte i s dalšími daněmi a povinnostmi, které by vám mohly pořádně zkřesat očekávané výnosy.

Vzdálenost nemovitost

Investovat do nemovitosti můžete téměř po celém světě, je třeba se však vždy zamyslet jestli vám to dává smysl. Stanovte si pro tento účel hranici, za kterou už nepůjdete. Pokud si například koupíte byt v Argentině a budete tam chtít alespoň jednou ročně cestovat, sečtěte si ceny letenek a strávený čas cestováním během několika let nemluvě o tom, že v případě mimořádné události se tam narychlo dostanete jen stěží. Jinak to ale není ani v případě Evropy. Například i apartmán ve Španělsku může být vzdálen řekněme 2 500 km, což je relativně dost, pokud byste sem chtěli chodit několikrát do roka. I z tohoto důvodu jsou mezi tuzemskými investory oblíbené spíše nemovitosti v Chorvatsku či Bulharsku, kde se za relativně dostupné peníze lze dostat i autem do několika hodin.

Samozřejmě, pokud natrefíte na zajímavou investiční příležitost, nenechte se hned omezovat vzdáleností, myslete však na to, že jde o jeden z velmi důležitých faktorů.

Správa zahraniční nemovitosti

Každá nemovitost vyžaduje určitou péči. Vždy byste proto již ve fázi výběru investice měli mít zodpovězenou otázku, kdo a jakým způsobem vám o nemovitost bude pečovat. Pokud jde o nemovitost velmi vzdálenou, je třeba mít pro tento účel dohodu s někým, kdo správu převezme za vás. Všechny tyto služby samozřejmě stojí peníze a měli byste je zohlednit při vašich odhadovaných výnosech.

Klíčový je výběr zajímavé lokality

Již výše jsme zmínili, že investiční nemovitost v zajímavé lokalitě je doslova jako „zlatý grál“. Skutečným oříškem je však takovou nalézt, a to může dělat problém i zkušeným investorům. Některé lokality jsou již mezi investory natolik oblíbené, že ceny nemovitostí jsou vyhnány velmi vysoko. Typickým příkladem jsou například nemovitosti v Dubaji či dokonce už i některé lokality ve zmiňovaném Chorvatsku. V tomto směru proto platí, že nemusíte vždy investovat tam, kde je to právě „vychyceno“, ale spíš se pokusit objevit lokalitu s dobrým potenciálem.

Pozor na podvodníky

Bohužel i v případě koupě nemovitosti v zahraničí můžete narazit na různé spekulativní nabídky. Vždy byste si tedy před fyzickou koupí nemovitosti měli možnost ji prohlédnout a ověřit její skutečný stav. Pozor si také třeba dát na právní vady, například zda není nemovitost zatížena zástavním právem nebo věcným břemenem, z čehož by pro vás vyplývala řada omezení a starostí.

Obezřetnost se vyplatí i v případě nepřímých investic prostřednictvím dluhopisů či crowdfundingového financování. V tomto případě byste si měli ověřit, zda daná nemovitost skutečně existuje a zda jste si jen nekoupili drahý příslib budoucího projektu s nejistou budoucností.

Na závěr jen dodejme, že investice do nemovitosti v zahraničí může být velmi zajímavá, ať už z pohledu zkušeností, možností, které vám nabídne, nebo i výnosnosti. Ale zároveň platí, že je třeba najít tu správnou příležitost, mít vyřešené financování a také se nebát trochu zariskovat.

Přidané dne: 10.11.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: