Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Konsolidace dluhů

Různé krátkodobé či dlouhodobé půjčky, hypotéka, auto na leasing. Život na dluh a s pravidelnými splátkami je dnes pro velkou část dospělé populace nejen v České republice naprosto běžnou záležitostí. Dokud máte pravidelný příjem a své finance pod kontrolou, nebývá zpravidla žádný problém. Někdy stačí jen pořádná smůla, nebo neuvážené chování a dluhy vám začnou přerůstat přes hlavu. V takovém případě bývá řešením konsolidace dluhů, o co jde a na co si dát pozor?

Co když nastanou potíže se splácením?

Představte si situaci, že splácíte auto, platíte hypotéku za byt a navíc ještě v případě větších výdajů využíváte krátkodobé půjčky. Všechno se vám daří splácet a dokonce i něco málo ušetřit stranou a tak můžete třeba investovat. Stačí ale, že přijdete o práci, případně se vám stane úraz a vaše schopnost splácení náhle poklesne. Jedno zpoždění se splátkou, druhé zpoždění se splátkou a problémy se začnou nabalovat. Hromadění neuhrazených závazků je problém, který často přichází rychle a přitom nenápadně. Z letargie mnoha dlužníků vytrhne až mimosoudní vymáhání pohledávek nebo klepání exekutora na dveře.

Výše popsanou situací nechceme nikoho strašit, je potřeba si však připustit, že nastat může a to zejména tehdy, pokud nemáte vytvořenou dostatečně velkou finanční rezervu, která by byla dostupná prakticky okamžitě. Pokud se dostanete do problémů se splácením a vypadá to tak, že nepůjde o krátkodobou záležitost v trvání jednoho či dvou měsíců, je třeba se jí postavit čelem a řešit ji co nejdříve. Takovým řešením je i konsolidace dluhů, co by jí mělo předcházet a jaké přináší výhody?

Konsolidace dluhů jako lepší a jednodušší řešení?

Líbí se vám představa mít namísto tří dluhů pouze jeden a k tomu i nižší měsíční splátku? Tak právě toto je možnost, kterou získáte díky konsolidaci dluhů. Zjednodušeně řečeno, konsolidace je nahrazením všech vašich dosavadních dluhů jednou půjčkou u jednoho věřitele. Pozor, konsolidace dluhu neznamená, že si vezmete další půjčku abyste spláceli ty dosavadní a rovněž neznamená ani to, že se svých dluhů zbavíte. Vždy totiž jde o spojení více závazků od různých věřitelů do jediného závazku u jediného věřitele za předem dohodnutých podmínek.

V mnoha případech se můžete setkat is pojmy refinancování půjčky, což ale nemusí být vždy naprosto přesné, protože při refinancování jde spíše o „přenos“ jedné stávající půjčky k jinému věřiteli.

Konsolidace dluhů přináší několik výhod

Pokud váháte, zda konsolidace dluhů je pro vás tou správnou volbou, možná vás přesvědčí výhody, které přináší. Ještě dříve než se jim budeme věnovat, ale přidejme malé upozornění. Jako vždy, ne všechno je tak výhodné, jak se zdá, a proto si vždy prověřte všechny detaily konkrétní nabídky na konsolidaci. Vše si důkladně přepočítejte, zjistěte si jaký úrok bude mít váš zkonsolidovaný dluh, jaké bude jeho RPSN a také se seznamte se všemi podmínkami a případnými poplatky nového věřitele.

Na následujících řádcích naleznete 4 velmi dobré důvody, proč nad konsolidací dluhů přemýšlet.

Možnost získat nižší úrok

Největším lákadlem konsolidace dluhů je získání nižšího úroku. U některých finančních závazků spřed pár let může být úrok vysoký, avšak nový věřitel nabízející konsolidaci všech vašich dluhů dokáže zpravidla nabídnout nižší úrok. Jde také o vhodné řešení, pokud jste v minulosti využili finančních produktů, které byly ve skutečnosti velmi nevýhodné.

Vyhnete se sankcím za prodlení

V případě, že splácení nezvládáte a buď nesplácíte vůbec nebo pravidelně po termínu, váš dluh narůstá o různé sankční poplatky za prodlení či upomínky. Konsolidací vaše staré dluhy vyplatíte, vyhnete se sankcím a místo nich budete mít u věřitele jeden nový závazek.

Lepší podmínky splácení

S novým věřitelem si můžete domluvit výrazně lepší podmínky, než jste měli dosud. Sjednat si můžete délku splácení a výši splátek dle vašich aktuálních finančních možností.

Finance máte pod kontrolou

Lepší než splácet několik dluhů najednou s různým termínem splátky je lepší i praktičtější mít jeden závazek a jeden termín splátky, na který se můžete soustředit. Díky konsolidaci dluhů budete mít nad svými příjmy a výdaji lepší kontrolu.

Pozor na podmínky

Závěrem musíme zmínit, že konsolidace dluhů má své limity. Neplatí totiž, že vám bude za všech okolností odsouhlasena, přičemž různé instituce si určují i různé podmínky, které se nejčastěji týkají celkové dlužné částky, počtu slučovaných půjček, případně doby jejich splatnosti. Mezi podmínkami můžete dále najít různá omezení týkající se dluhů s extra dlouhou splatností, případně minimální částky, které musí všechny dluhy společně dosáhnout. Počítejte s tím, že před povolením konsolidace dluhů si vás poskytovatel také důkladně prověří v úvěrových registrech.

Přidané dne: 12.06.2024
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: