Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investování do mincí

Období vyšší inflace, jaké zažíváme právě teď, obracejí pozornost investorů i směrem k alternativním a méně konzervativním aktivům. Výnosy při nich nejednou dosahují i dvouciferní hodnoty, což poskytuje dostatečnou ochranu investovaných prostředků před inflací a také zajímavé finanční přilepšení. Mezi taková aktiva patří i sběratelské a investiční mince. Co se o tomto typu investice vyplatí vědět?

Numismatika nejen jako koníček

Pokud byste před 7 lety prodávali zlatou desetikorunu z Rakousko-Uherska raženou v roce 1911, po aukci byste za ni mohli dostat přibližně 2 700 korun. Dnes byste stejnou minci dokázali prodat i za více než 5 200 korun, což představuje velmi slušné zhodnocení, zvláště pokud uvážíte, že by nešlo o jedinou takto hodnotnou minci z vaší sbírky. Když si srovnáte částky, za které se prodávaly mince řekněme před 40 či 50 lety, u mnohých uvidíte zhodnocení i ve stonásobcích.

Tak jednoduché to ale samozřejmě není. Zdaleka ne každá mince vám zajistí takto vysoký výnos a ačkoli mnozí vnímají jejich sbírání jako koníček, jedná se také o velmi zajímavou alternativní investici. Začít s ní může prakticky každý, ale pokud se chcete numismatice věnovat seriózně, bude to vyžadovat nejen studium, sledování aukcí, ale i hodně trpělivosti. Při investování do mincí se můžete samozřejmě i popálit, když třeba koupíte mince doslova bez hodnoty a jakéhokoli potenciálu, pojďme však pěkně po pořádku.

Není mince jako mince

V případě, že plánujete rozšiřovat své investiční portfolio a kromě P2P půjček, kryptoměn, akcií či jiných aktiv vás zajímají i mince, měli byste znát rozdíl mezi sběratelskými a investičními mincemi. Ten je totiž zcela zásadní.

Jak již samotný název u investičních mincí napovídá, jsou raženy především pro zájemce o investici. Jejich sběratelská resp. umělecká hodnota je velmi nízká a tak s nimi na aukcích pro numismatiky příliš nepochodíte. U investičních mincí určuje jejich cenu především materiál ze kterého jsou vyrobeny, přičemž nejčastěji narazíte na investiční mince ze zlata a stříbra. I kdyby tedy samotná mince nebyla ničím zajímavá, vždy bude mít minimálně hodnotu podle hmotnosti a čistoty drahého kovu. Vliv na hodnotu u investičních mincí má i jejich emise. Platí tedy, že čím je nižší, tím má mince větší potenciál pro růst hodnoty. V závislosti na konkrétním případu se investiční mince nejednou razí až v tisících kusech, což je ale relativně dost.

Od investičních mincí je třeba odlišovat sběratelské mince. Samozřejmě můžete do nich investovat také a stejně s nimi můžete dosáhnout zajímavého výnosu. V jejich případě je však určujícím faktorem sběratelská hodnota. Mnohé z nich byly vyrobeny v přísně limitovaných edicích, případně jde o historické kousky, nebo zvláštní mince s raritní ražbou. Některé sběratelské mince jsou natolik vzácné, že na celém světě existují jen pár exemplářů, což se pochopitelně promítá i do jejich ceny, která může dosahovat až pěticiferných hodnot.

Jak investovat do mincí?

Stejně jako u jiných aktiv, i investování do mincí vyžaduje strategii. Při rozhodování berte v úvahu výši vlastního kapitálu, investiční horizont (většinou se vyplatí být velmi trpělivý a investovat na více než 10 let) a toleranci rizika. U mincí je ale ještě důležité i to, kde a jak je budete nakupovat, vydražit totiž cennou sběratelskou minci nemusí být jen otázkou peněz, ale také štěstí. Důležitou otázkou zůstává, z čeho bude sestávat vaše portfolio mincí. Vyskládat jej můžete výlučně z investičních nebo sběratelských kousků, ale jako lepší přístup se jeví jejich vhodné kombinování z důvodu diverzifikace a dosažení vyvážené likvidity.

Výhody investičních mincí jsou v tomto směru zřejmé. Zpravidla se k nim dostanete zcela jednoduše prostřednictvím prodejce, přičemž k minci vystaven certifikát o jejích vlastnostech. Výhodou je v tomto případě i vysoká likvidita, investiční minci můžete relativně rychle odprodat jinému zájemci. Investování do sběratelských mincí je už o něco složitější. Vzácné kousky je třeba pečlivě vyhledávat na různých aukčních portálech či různých webech věnovaných numismatice. Likvidita u sběratelských mincí je zpravidla nižší, protože vysokou cenu vám nemusí být ochoten zaplatit jen tak leckdo a je třeba také počítat i s dražebními poplatky.

Na co si dávat u investičních mincí pozor?

Kolem sběratelství se točí obecně mnoho lidí i peněz, což přirozeně láká i různé podvodníky i spekulanty. Tím největším rizikem je, pokud se vám někdo pokusí prodat bezcenné odlitky, které budou sice pěkně zabalené, ale jinak nebudou mít žádnou závratnou hodnotu. Výjimečné nejsou ani padělky drahých mincí, které jako úplný začátečník poznáte jen stěží. Pokud se proto chystáte k investování větší sumy peněz, určitě se obraťte na zkušeného numismatika.

Při nákupu sběratelských a investičních mincí zase může být užitečnou pomůckou Seznam smluvních prodejců numismatického a sběratelského materiálu, který je zárukou, že nenakoupíte u podvodníků. Je vhodné, pokud spolu s mincí obdržíte také certifikát vydaný certifikační společností s adekvátní autoritou, jako je například Professional Coin Granding Service (PCGS) a Numismatic Guaranty Corporation (NGC). Pokud byste zase rádi podpořili naši tradici, podívejte se i na nabídku Mincovny v Kremnici, kde se také razí různé sběratelské mince, několik i s investičním potenciálem.

Do třetice byste stejně jako sběratel i investor měli myslet na správné skladování mincí, abyste předešli jejich degradaci. Ideálním místem jsou původní tuby, popřípadě jiné obaly bránící průniku vlhkosti a vzduchu. Mince byste zároveň měli mít odloženo na tmavém místě, se stálou teplotou a spíše nižší vlhkostí. V případě, že s nimi potřebujete manipulovat, doporučujeme se jich dotýkat jen v rukavičkách. Samozřejmě, pro uchovávání mincí si vyberte místo, které bude i dostatečně zabezpečeno před krádeží.

Mince jako jistota do nejistých časů?

Mince jsou často považovány za zpestření investičního portfolia. Ty, které jsou vyrobeny z drahých kovů vám ale mohou sloužit také jako určité zabezpečení v případě selhání bankovního systému a absolutní krize. Drahé kovy totiž svoji hodnotu budou mít pořád a během světových krizí právě zvykne i dále stoupat. Mince mohou být také zajímavou investicí, pokud si chcete spořit na důchod. V tomto případě vám už ovšem nemůže chybět sběratelská vášeň, zkompletovat větší a velmi hodnotné sbírky totiž trvá i desítky let.

Přidané dne: 31.01.2024
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: