Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investování do akcií: toto byste měli vědět dříve, než začnete!

Inflace roste a stále ve větší míře ubírá z hodnoty úspor. V praxi to znamená, že o investování jako způsob zhodnocení peněz začínají projevovat zájem i ti, kteří si doposud své peníze především odkládali. Oblíbeným způsobem zhodnocení úspor je investování do akcií, co se o tomto typu investice vyplatí vědět?

Zřejmě nepřekvapí, že pro mnohé jsou právě akcie prvním investičním nástrojem, se kterým se setkají. Začít můžete totiž i s relativně malým kapitálem, nabídka obchodníků s cennými papíry je stále širší a ničím výjimečným nejsou ani masivní reklamní kampaně různých brokerů.

Pod vlivem médií a příběhů úspěšných investorů není vůbec obtížné nadchnout se pro tento typ investice. Počáteční optimismus a nadšení však může rychle vystřídat zklamání a počítání ztrát, zejména tehdy, pokud se do investování vrhnete bezhlavě a dění na trhu se nebude ubírat očekávaným směrem. Ano, investování do akcií patří mezi poměrně rizikové, ale s vhodným přístupem se vám podaří tato rizika minimalizovat. Dříve než se budeme věnovat minimalizaci rizika, pojďme se ale na investování do akcií podívat od úplných základů.

Co znamená investování do akcií a proč by vás mělo zajímat?

Pokud to s investováním na kapitálových trzích myslíte vážně, čekají na vás týdny vzdělávání, které jsou pro dlouhodobý úspěch prakticky nezbytné. Začněme tím, co je to akce. Zjednodušeně řečeno, jde o cenný papír vyjadřující podíl na majetku obchodované společnosti. Každá akciová společnost (u nás a.s.) vydává určité množství akcií, které následně může zveřejnit, resp. umožnit jejich nákup a tímto způsobem rozšířit investiční kapitál společnosti. S vlastněním akcie pak souvisejí i práva akcionáře, například právo hlasovat a tím se spolupodílet na směřování společnosti, případně právo na vyplacení dividendy.

Jako investora vás ale zřejmě mnohem víc bude zajímat obchodování s tzv. deriváty, jako je CFD, vhodný spíše pro spekulativní obchodování či ETF kontrakty, které jsou poměrně populární i mezi zkušenými investory. Obchodování na burze přináší doslova nepřeberné množství příležitostí, opravdu mistrovskou disciplínou je však správný výběr akcií a správné načasování vstupu a výstupu, resp. kompletní management investičního portfolia. Mnozí investoři začínají s „akciovými evergreeny“. Stálicí v popularitě jsou akcie společnosti Coca Cola, Apple ale třeba i Microsoft. Nakonec, stačí se podívat na vývoj za uplynulá období, pokud byste si koupili akcie Apple před deseti lety, dnes by byl váš zisk astronomických 1150 %!

Neznamená to však, že pokud jste doteď neinvestovali, tak vám ujel vlak. Za uplynulé dva roky například výrazně rostly akcie Tesly, čímž mezi zkušenějšími, ale i méně zkušenými investory vyvolaly vlnu zájmu. Zajímavé příležitosti tedy na akciových trzích čekají i právě teď.

Investování do akcií neznamená automaticky úspěch

Úspěch se však nedostaví automaticky. Než se rozhodnete pro investování do akcií, měli byste si stanovit vlastní limity a cíle. Zlatým pravidlem je investovat vždy jen ty peníze, které si můžete dovolit ztratit a taková ztráta vás existenčně neohrozí. Následně si odpovězte na otázku, jaké výnosy chcete dosáhnout a míru rizika, kterou jste ochotni podstoupit.

Pozor na ukvapená rozhodnutí a paniku, která při prvním poklesu „rozhodí“ především nováčky. Na druhé straně je třeba stanovit i hranici výnosu a nemít za každou cenu „příliš velké oči“. Nakonec, určete si také svůj finanční horizont – právě dlouhodobé investování je zpravidla mnohem výnosnější než krátkodobé spekulace, které vůbec nemají daleko od hazardu. Abychom ale byli konkrétnější, podívejme se na to, jaké kroky můžete podniknout k minimalizaci rizik.

Jak naklonit šance na svou stranu?

Při investování do akcií můžete učinit různá rozhodnutí. Ti nejúspěšnější mají nejrůznější strategie odvíjející se od požadovaného výnosu, schopnosti zvládnout riziko, časového horizontu a v neposlední řadě taky od výše kapitálu. Stejně tak by i vaše investiční strategie měla sestávat z rozhodnutí minimalizující riziko ztráty a zároveň zvyšující předpoklad vašeho úspěchu. Která mezi ně patří?

Výběr zkušeného a důvěryhodného partnera

Investovat takříkajíc na „vlastní pěst“ může být pro začátečníka nejen obtížné, ale i relativně nebezpečné. Zkuste se proto obrátit na někoho, komu důvěřujete. Chcete-li se pustit do obchodování na burze, budete potřebovat brokera. Tím může být banka, společnost specializovaná na obchodování s cennými papíry, nebo dnes už i různé aplikace pro chytré telefony.

Pokud vám bude při investicích někdo radit, vždy se zajímejte o jeho zkušenosti. Při výběru brokera se zase důkladně seznamte se všemi podmínkami a zejména poplatky. Někteří brokeři jsou totiž docela drazí.

Pravidelné investování

Poměrně bezpečnou strategii je pravidelné investování vámi stanovené částky do akcií, resp. vybraného fondu. Vždy nakoupíte za stejnou sumu peněz (například 10 000 Kč každý týden v pondělí), někdy tedy výhodněji, jindy zas méně, ale z dlouhodobého hlediska jde o velmi dobrý přístup, protože vás nemusí trápit krátkodobé cenové výkyvy na trzích.

Diverzifikace portfolia

Vložit „všechna vajíčka do jednoho košíku“ se nevyplácí. Vaše portfolio by mělo být sestaveno z akcií různých společností. Ne každému tržnímu segmentu se totiž daří stejně a abyste se vyhnuli riziku ztráty, je vhodné nakoupit akcie společností z různých odvětví, například automobilového, fintech či farmaceutického.

Důkladná analýza a vyhodnocování investic

Abyste se ze začátečníka stali zkušeným investorem, potřebujete nejen znalosti, ale také si „mnohé zažít“. Nevyhnete se proto ani ztrátám. Vaše investiční záměry byste si měli umět nejen důkladně zanalyzovat, ale nebát se ani zpětného vyhodnocení investic. Využít můžete také různé online platformy, kde si investoři tyto analýzy sdílejí mezi sebou.

Investování do akcií nebylo nikdy jednodušší

Na závěr můžeme už jen konstatovat, že investování do akcií nebylo nikdy jednodušší než dnes. Nemusíte nikam volat, nikam chodit, online účet u brokera si otevřete prakticky už do hodiny. Digitální investování navíc přináší mnohé výhody, různé platformy jsou doslova nabité informacemi, na základě, kterých můžete činit lepší rozhodnutí. S ohledem na masovou dostupnost údajů a statistik už potom pouze zůstává tyto informace správně interpretovat a využít ve svůj prospěch.

Nezapomeňme dodat, že investování do akcií je nejen zajímavou možností, jak výrazně vylepšit svůj rozpočet a uchránit své peníze před inflací, ale také získat prospěch z úspěchu světově významných společností.

Přidané dne: 31.12.2021
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: