Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Home office: výhody a úskalí

Home office, nebo chcete-li, práce z domu je zřejmým fenoménem uplynulých let. Pro mnohé se stala nedílnou součástí pracovního života a ačkoli tento způsob výkonu práce existoval už dávno předtím, právě globální pandemie výrazně urychlila jeho zavádění. Dokonce i v zaměstnáních, ve kterých byl home office něco neslýchaného. To, co začalo jako nouzové opatření, se ale v mnoha odvětvích rychle přeměnilo na nový standard. Navzdory mnoha výhodám se ukazuje, že z režimu home office zaměstnavatelé moc nadšeni nejsou. Proč tomu tak je?

Milovaný i zaznávaný

Tak bychom jednou větou mohli popsat postoj lidí k výkonu práce z domova. Někteří zaměstnanci si home office jako benefit velmi pochvalují a alespoň čas od času ho využijí. Jiní jsou za trvalý home office no a existuje i skupina lidí, kteří by tento způsob výkonu práce nejraději zcela „zatrhli“. Jak všechno, tak i home office přináší jak výhody, tak nevýhody. V každém případě se však jedná o trend, před kterým by žádný zaměstnavatel neměl zavírat oči, samozřejmě, pokud to povaha pracovního místa umožňuje. Na následujících řádcích se blíže podíváme na důvody, proč je home office populární mezi zaměstnanci a proč se ho zaměstnavatelé tak často obávají.

Proč zaměstnanci tak milují home office?

Asi vás nepřekvapí, že nejvíce příznivců má home office právě mezi zaměstnanci. Z čistě praktického hlediska totiž přináší mnohé výhody přispívající k celkové spokojenosti a u některých také ke zvýšené produktivitě. Zaměstnanci si na práci z domu pochvalují především flexibilitu, protože svůj čas umí lépe přizpůsobit vlastním potřebám. S tím souvisí i lepší rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. Zaměstnanci na home office oceňují, že mohou více času trávit se svou rodinou. Pohodlí domácího prostředí navíc mnohým pomáhá snižovat a odbourávat pracovní stres.

A co všichni ti, kteří jsou doma produktivnější? Ti budou tvrdit, že při práci z domova je prakticky nic nevyrušuje a lépe se mohou soustředit na své pracovní úkoly. Nemusí navíc ztrácet čas chystáním se do práce a absolvováním ranních a odpoledních kolon na cestách. Zkrátka na práci zůstane více času a v klidnějším prostředí. Jedním dechem je ale třeba dodat, že ne všichni zaměstnanci home office vnímají právě takto. Existuje totiž i řada zaměstnanců, jejichž domácí prostředí či ostatní členové domácnosti rozptylují a právěže jsou překážkou k větší produktivitě. Vzhledem ke všem zmíněným výhodám pro zaměstnance je tedy zcela jasné, proč je home office mezi zaměstnanci tak oblíbený. Jaká je ale ta pověstná druhá strana mince?

Proč bývá home office pro zaměstnavatele problém?

V mnoha zaměstnáních došlo po odeznění protipandemických opatření ke zrušení možnosti práce z domu. Častým argumentem byla ztráta kontroly ze strany manažerů a s tím související nižší produktivita zaměstnanců. Jako problematická se ukázala i oslabená týmová spolupráce a celková komunikace, která je na dálku zdlouhavější. Jednoduše, v kanceláři se na různých drobnostech s kolegy domluvíte mnohem snadněji, než kdybyste si museli psát či dohadovat telefonát.

Pro mnohé zaměstnavatele je výzvou i zajištění dostatečné kapacity technologií a rovněž i bezpečnost připojení. Pracujete-li ve firmě s citlivými daty a dokumenty, vůbec nemusí být bezpečné, aby s nimi mohli zaměstnanci přicházet do styku prakticky odkudkoli, kde najdou připojení na internet. Zaměstnavatelé musí také myslet na investice do technologií a procesů, které jsou potřebné pro efektivní výkon práce na dálku. Několik nejasností souvisí is BOZP a prací na home office. Třeba, kdo bude zodpovídat za pracovní úraz, který se vám stane doma v souvislosti s výkonem práce, resp. Na základě pokynu od zaměstnavatele? Takové otázky se nyní řeší individuálně, ale pro zaměstnavatele se může jednat o velké riziko.

Jak může home office vést ke škodám?

Home office a škody? Ano, jak jsme již zmínily, tato forma práce má svá úskalí. V první řadě je to nedostatek sociálního kontaktu, pokud zkrátka pracujete doma a osobně se nesetkáváte s kolegy, můžete časem pociťovat osamělost. Svou roli hrají i potenciální problémy s ergonomií, ne každý má totiž možnost vytvořit si doma pracovní koutek s dostatečně velkým stolem, monitorem či pohodlným kancelářským křeslem. Může se tak stát, že home office vás doslova bude bolet, když se budete krčit někde na sedačce za notebookem.

V neposlední řadě, na lidi pracující z domova paradoxně ve větší míře číhá strašák známý jako syndrom vyhoření. Mnohým lidem dělá problém stanovit si hranice mezi prací a osobním životem, což vede k přetížení, při kterém prakticky neustále myslíte na práci nebo na to, co je ještě třeba udělat. Při práci z domova jednoduše přijdete o ten pocit, kdy za dveřmi od kanceláře zavřete i všechny své pracovní záležitosti.

Jako nevýhodu uvádějí zaměstnavatelé často i obavy z oslabení firemní kultury a také hromadění problémů s připojením a bezpečností. Home office tedy nemusí být vždy tím nejlepším řešením a vyplatí se na tuto problematiku dívat z obou stran. Jako nejideálnější se jeví řešení tvz. hybridního modelu, kdy zaměstnanec může využít pár dní do měsíce k práci z domova, přičemž během ostatních dnů bude fyzicky přítomen na pracovišti.

Přidané dne: 21.08.2024
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: