Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Co je hnutí FIRE?

Toužili jste někdy po finanční nezávislosti a možnosti věnovat se opravdu jen tomu, co vás baví a naplňuje? Pak byste určitě měli vědět, co je hnutí FIRE, jaký je jeho význam a jakém směru pro vás bude přínosné, porozumíte-li jeho filozofii.

Co je hnutí FIRE?

Finanční svoboda a nezávislost, možnost opustit zaměstnání, které vás nenaplňuje a mnohem klidnější život, aniž byste se museli starat o peníze? Všechno, co jsme právě jmenovali zní velmi lákavě, ale už málokomu se takových cílů i opravdu podaří dosáhnout. Po celém světě usilují o finanční nezávislost miliony lidí, které přesto každé ráno probouzí otravný zvuk budíku a připomíná čas na vstávaní do práce. Stále více pozornosti se upírá na tzv. hnutí FIRE. Pozor, nejde o žádný podivný spolek s pevně stanovenými pravidly, případně něco, kam byste „museli vstoupit“. Pokusit se budovat FIRE může každý sám za sebe, stačí si osvojit jeho základní principy, plánovat a dodržovat disciplínu.

Pojďme ale pěkně po pořádku, pokud máte podobné cíle, jak jsme zmínili v předchozím odstavci, měli byste se seznámit s významem zkratky FIRE. Vychází z anglických slov Financial Independence, Retire Early, což můžeme přeložit jako „Finanční nezávislost, předčasný odchod do důchodu“. Základní principy tohoto hnutí získávají na popularitě zejména mezi lidmi, kteří přistupují k osobním financím zodpovědně a neradi by spoléhali na starobní důchod po dosažení určitého věku. Hlavním cílem je tedy dosáhnout finanční nezávislosti a v principu tak i možnost užívat si „důchod“ ještě před dovršením důchodového věku, třeba po čtyřicítce.

Základní principy hnutí FIRE

Historie hnutí FIRE není vůbec dlouhá, na různých blozích od převážně amerických autorů se začaly jeho zásady formovat před necelými dvěma desetiletími. V současnosti na toto téma naleznete množství úzce zaměřených blogů a podcastů, které se v tomto směru snaží šířit osvětu pro každého, kdo má zájem o dosažení finanční nezávislosti. Nakonec, dodržování principů FIRE určitě nikomu neuškodí a právě proto jsme se tomuto tématu rozhodli věnovat i my. Jaké jsou tedy základní principy na cestě za finanční svobodou?

Šetrnost

Každý, kdo se snaží o dosažení finanční nezávislosti by měl mít dokonalý přehled o tom, kolik utrácí a kam všude se „kutálejí“ jeho peníze. Stoupenci FIRE se snaží nalézt rovnováhu mezi pohodlným, ale zároveň šetrným životem. Nemusíte tedy úzkostlivě šetřit každou korunu a žít asketický život plný skromnosti. Na druhé straně, měli byste si osvojit zásady zodpovědného nakupování a nad výdaji zodpovědně přemýšlet.

Dosažení určité úrovně šetrnosti, kterou budete schopni i v dlouhodobém časovém horizontu dodržet, je jedním z klíčů k úspěchu. Základním pilířem FIRE je totiž schopnost stabilně šetřit z pravidelného příjmu, a to čím více, tím lépe. Těm šikovnějším se daří z pravidelných příjmů ušetřit i více než 50 %, což výrazně napomáhá k cíli vytvořit si dostatečně „hrubý“ polštář finančních úspor.

Investování a budování pasivního příjmu

K dosažení finanční nezávislosti zdaleka nestačí jen šetřit a mít své výdaje pod kontrolou. Důležitým pilířem je proto investování části uspořených peněz tak, že si vytvoříte vyvážené investiční portfolio. V něm by neměly chybět různé typy investic, jako jsou například nemovitosti, akcie či P2P půjčky. Již po několika letech od zahájení investování byste měli být schopni dosáhnout alespoň nějakého pasivního příjmu. Při investování by tak neměla být ochrana úspor před inflací vaším jediným cílem, ale krok za krokem byste si měli budovat pasivní příjem, se kterým budete snáze vykrývat pravidelné a jiné běžné výdaje.

Finanční gramotnost a samovzdělávání

Absolutním základem je popracovat na své finanční gramotnosti. Vědět tedy, jak s penězi zacházet, osvojit si základní ekonomické principy a dokázat tyto poznatky aplikovat při nakládání s osobními financemi. Konečně, management peněz v domácnosti je v mnohém podobné jako řízení firemního rozpočtu. Přívrženci hnutí FIRE by se měli navíc v oblasti financí a investování postupně vzdělávat.

Plánování

Jediný správný a konkrétní recept na dosažení FIRE, který by vyhovoval všem neexistuje. Vždy je totiž třeba plánovat s ohledem na konkrétní okolnosti. V rámci usilování o dosažení finanční nezávislosti byste si určitě měli vytvořit sérii krátkodobých a dlouhodobých finančních plánů, které budou reflektovat vaše cíle, dostupný kapitál a také kariérní možnosti. Strategií, jak dosáhnout FIRE je proto více a mezi nejrozšířenější patří i pravidlo 4%.

Pravidlo 4%

Pokud jsme již zmínili plánování investic, skvělým pravidlem je tzn. pravidlo 4%. O co jde? Pokud investujete do celosvětových a dobře diverzifikovaných kapitálových trhů s roční návratností kolem 8%, kterou nabízejí například ETF fondy, lze snadno vypočítat, kolik je třeba naspořit, abyste nemuseli více pracovat a své životní náklady pokrývali pouze z investované částky.

Využitím efektu složeného úročení dosáhnete, že čím déle a více peněz budete mít zainvestováno, tím více na každém růstu vyděláte. Výsledná částka by vám měla pokrýt veškeré životní náklady a výchozí hodnotou jsou právě 4%. V praxi by tedy 4% z vašeho investovaného portfolia měly představovat součet vašich ročních životních nákladů. Pokud takovou částku naakumulujete, každým rokem můžete prodat 4% svého portfolia a tím pokrýt náklady na život. Díky výše zmiňované návratnosti v průměru kolem 8% se hodnota vašeho portfolia relativně rychle vrátí na původní úroveň.

K pravidlu 4% je však třeba jedním dechem dodat, že toto pravidlo vychází z minulé výkonnosti trhů, takže nemusí nutně předpovídat budoucnost. To, co se v minulosti považovalo za bezpečnou investiční strategii, nemusí být bezpečnou investiční strategií v budoucnosti, pokud se podmínky na trhu výrazně změní.

Jak můžete dosáhnout svého vlastního FIRE?

Jak jsme již zmínili, jeden konkrétní recept, jak dosáhnout FIRE neexistuje. Vždy závisí od vaší startovací čáry, osobních poměrů, znalostí a také povahy. V zásadě ale platí, že byste vždy měli kombinovat několik strategií.

Prvním krokem by měl být důkladný audit osobních financí a plán, jak zmírnit své výdaje a spotřebu. Následovat by měla tvorba úspor a vypracování plánu, jak je dále investovat s cílem vytvoření pasivního příjmu. Ten může být založen na dividendách z kapitálových trhů, příjmu z pronájmu nemovitostí či podnikání, které budete budovat jako hlavní činnost nebo při zaměstnání. Cesta k vlastnímu FIRE vede přes četné změny, kterými maximalizujete své příjmy, vytříbíte svou investiční strategii a v neposlední řadě také posílíte disciplínu při běžných výdajích.

Jak to může v praxi vypadat? Na internetu najdete různé „FIRE kalkulačky“, díky kterým můžete lépe odhadnout rychlost, jakou dosáhnete finanční nezávislosti. V zásadě byste ale měli usilovat o schopnost ušetřit stranou 50 % ze svých příjmů, které budete schopni v co největší míře investovat s návratností kolem 8%. V takovém případě byste svého FIRE dosáhli přibližně za 15 let.

Úskalí FIRE

Samozřejmě, nic není tak růžové, jak by se mohlo zdát. Cesta k finanční nezávislostí je totiž pořádně klikatá. Vyšší šetrnost a motivace ušetřit co nejvíce může vést až k přílišnému šetření a prakticky neustále se vaše myšlenky budou ubírat směrem k penězům. Třeba si proto stanovit jasné hranice, aby vás snaha o dosažení FIRE až příliš nelimitovala. Na druhé straně není třeba podceňovat ani nejistý vývoj na světových trzích, který vám rázem může cestu za finanční svobodou zkomplikovat. Vždy totiž hrozí riziko, že dřívější „odchod na důchod“ bude v delším časovém horizontu obtížněji udržitelný.

Na závěr zůstávat už jen shrnout, že za zkratkou FIRE se skrývá mnohem více než jen několik strategií pro zacházení s osobními financemi. Pro mnohé jde o životní styl a filozofii, při které vystupuje do popředí dokonalá kontrola nad vlastními financemi a snaha dosáhnout finanční nezávislosti co nejdříve. Pro každého, kdo se tuto cestu odhodlá postoupit, může být právě FIRE cestou ke svobodnějšímu a naplněnému životu.

Přidané dne: 04.10.2023
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: