Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Cestování jako investice

Když se řekne investice nebo investování, většině lidem zřejmě napadnou akcie, drahé kovy, nemovitosti nebo P2P půjčky. Investičních nástrojů existuje prakticky nepřeberné množství a vyberou si jak konzervativní, tak odvážnější investoři. Věděli jste však, že za investici lze považovat i cestování? Na první poslech se to tak ani nemusí zdát, vždyť pokud jedete na dovolenou, tak si přece chcete užívat a na peníze, rizika či výnosy nemyslet. Pokud se však na tuto problematiku podíváme detailněji, tak přijdete na to, že cestování v sobě skutečně skrývá investiční potenciál.

Trochu jiná „dovolená“

Hned na úvod je třeba uznat, že cestování je v první řadě o výdajích. Koupit letenky, zajistit si ubytování, stravování a popřípadě zaplatit za různé atrakce. Poznávání nových míst se sebou přináší řadu výdajů, a pokud bychom se na cestování dívali jen „přes peníze“, tak levnější by bylo zůstat doma. I navzdory tomu je cestování možné považovat za investici, protože obohatí váš vnitřní svět, dokáže ovlivnit vaše postoje a názory, a v neposlední řadě je zdrojem tzv. nehmotného kapitálu, kterým jsou zejména zkušenosti a zážitky. Cestování však může také zásadně ovlivnit vaše investiční a kariérní rozhodnutí.

Následující řádky nebudou jen o dovolené u moře a vytrvalém ležení na pláži. Budou o tom, co všechno vám může přinést cestování a poznávání nových kultur. Pokud se pak na své cestovatelské aktivity podíváte s odstupem času, možná si uvědomíte, že šlo o jedny z nejlepších životních rozhodnutí, jaké jste kdy udělali. V čem konkrétně je tedy cestování přínosem pro investory?

Získáte nadhled a globální perspektivu

Cestování obecně rozšiřuje rozhled, zejména pokud se vydáte trochu dál za hranice naší země nebo kontinentu. Stačí mít jen oči pořádně otevřené a využít příležitosti seznámit se a zažít odlišné ekonomické či kulturní prostředí. Přestože procestovat desítky zemí zpravidla není levnou záležitostí, zvláště pokud si chcete dopřát i dostatek komfortu, získáte penězi neocenitelné zkušenosti a lépe porozumíte některým souvislostem. Cestováním zkrátka získáte tak potřebný nadhled a schopnost zamyslet se nad věci z různých úhlů pohledu. Taková schopnost je pak při investování velice užitečná.

Zlepšíte se v cizích jazycích

Studováním cizích jazyků sice získáte nezbytné základy, ale až cestováním se budete moci plně ponořit do jejich reálného používání. Co je však ještě důležitější, cizí jazyky zažijete v autentickém kulturním prostředí a výrazně zlepšíte své komunikační dovednosti. Pokud upřednostníte dobrodružnější cestování a nebudete se bránit přímému kontaktu s místními, v cizích jazycích se určitě zlepšíte, co se vám jako investorovi může sejít při získávání informací a hledání příležitostí.

Poznáte jiné kultury a smýšlení

Již přechodem hranic se můžete setkat s drobnými kulturními rozdíly, čím dál se od své domoviny ocitnete, tím budou tyto rozdíly větší. Pro investora je kontakt s jinými kulturami a konfrontace se zcela odlišným vnímáním světa cennou lekcí. Zjistíte třeba, že na opačném konci světa řeší lidé úplně jiné problémy než u nás a zcela jinak se rozhodují při nakupování. Všimnout si také můžete zcela odlišný přístup k penězům a službám, přičemž velký význam má nahlédnout pod pokličku a sledovat život běžných lidí. Záleží už pak jen na vás, jak nabyté zkušenosti zužitkujete.

Nové nápady se rodí i během cest

O tom, že cestování je prakticky nevyčerpatelným zdrojem inspirace a výrazným podnětem ke kreativitě nelze pochybovat. A právě v tomto se opět skrývá příležitost pro investory, kteří rádi hledají nové cesty za výnosy a rozšiřováním majetku. Během svých cest určitě narazíte na inspirativní obchodní praktiky nebo technologická řešení, která by si uplatnění našla i v našem prostředí. Díky cestování si tak o investování v celosvětovém měřítku udržíte přehled.

Rozšíříte svou síť kontaktů

Své investiční cestování můžete zaměřit na mezinárodní networking, tedy navazování kontaktů s místními podnikateli či jinými investory. Namísto památek si tak v zemi, do které se chystáte, najděte podnikatelské nebo investorské kluby a můžete začít s budováním své sítě kontaktů. Koneckonců, není to tak dávno, co museli obchodníci a investoři podnikat obchodní cesty a ačkoli dnes prakticky vše vyřídíte i online, osobní kontakt je často i v případě byznysu a investování stále nenahraditelný. Cestováním tedy můžete budovat svou mezinárodní síť kontaktů, sdílet své znalosti, zkušenosti a nakonec i sami přijímat lepší rozhodnutí.

Odhalit můžete zajímavé příležitosti

Z investorského pohledu mohou být cesty do některých destinací velmi obohacující, co se týká zejména rozvíjejících se trhů s výjimečným investičním potenciálem. Myslíme samozřejmě příležitosti, ke kterým byste se bez potřebných kontaktů a z pohodlí gauče v obýváku prostě nikdy nedostali. Z tohoto pohledu jsou třeba zajímavá některá asijská města a ostrovy či kolébky technologického vývoje v USA.

Orientovat se přitom nemusíte jen na technologie, ale třeba i na nemovitosti či turismus. Stále totiž existují místa, která masovému turismu nepodlehla a přitom skrývají velmi zajímavý potenciál. Z cest se tak můžete vrátit nabitý informacemi o příležitostech, které se ještě nedostaly do hledáčku ostatních investorů.

Trénujete svoji osobnost a schopnosti

Cestování je často o nepředvídatelných situacích, které vás donutí vystoupit z komfortní zóny, a tím se stávají skvělým tréninkem vaší osobnosti a vašich dovedností. Zmeškaný let, ukradená peněženka či chyba při rezervaci ubytování, tohle všechno jsou situace, jejichž řešení váš zoceluje. Každá výzva během cesty posiluje vaši odolnost, flexibilitu a schopnost rozhodovat se pod tlakem, popřípadě tlaku odolávat. Takto nabyté a natrénované schopnosti vám při investování budou velice užitečné.

Jsme přesvědčeni o tom, že cestování můžeme považovat za investici, avšak poněkud z jiné perspektivy. Nemá totiž omezený investiční horizont, ani vyčíslitelný výnos či návratnost. Cestováním však získáte více než jen pasivním investováním.

Přidané dne: 19.07.2024
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: