Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Jak na bezpečné investování?

Aktivní investování patří mezi oblíbené způsoby zhodnocování úspor a jejich ochrany před inflací. Pokud ale dojde řeč na investování, nejčastěji se skloňuje, jak investovat a také o potenciálních výnosech. Méně pozornosti se však obrací na samotnou bezpečnost při investování, a tak se nejednou stává, že nadějní investoři „sednou na lep“ podvodníkům. Zaměříme se na to, co byste si při investování měli vždy pohlídat a jak nepřijít o své peníze v důsledku podvodu či krachu investiční společnosti nebo burzy.

Zhodnocujte své peníze, ale bezpečně

V souvislosti s vysokou inflací a stoupajícími cenami v obchodech je pro lidi stále zajímavější své úspory chránit a zhodnocovat právě prostřednictvím investičních nástrojů. Možná si i sami kladete otázku, jak nejlépe investovat peníze a co můžete v tomto směru udělat. Inu, odpověď není jednoduchá, protože ten správný recept na investování zkrátka neexistuje. Vše totiž na vašem kapitálu, znalostech, čase, ochotě riskovat, štěstí a mnoha dalších faktorech.

V každém případě ale platí, že investování by mělo přinášet výnos a pomáhat vám při budování bohatství a finanční nezávislosti. To vše podle možnosti relativně bezpečně. Jistěže, investování je vždy spojeno s určitou mírou rizika, že o část nebo i celý vklad jednoduše přijdete, tehdy hovoříme o tzv. tržním riziku. Může se stát cokoli, krach na světové burze, finanční krize nebo třeba vypuknutí vojnového konfliktu. Na straně druhé, při investování se vám může stát i to, že se zkrátka stanete obětí podvodu a to, že přijdete o peníze, nebude mít žádný souvislost s tím, co se děje na světových trzích.

V záplavě slov jako pravidelné investování, online investování či krátkodobé investování často zanikají slova o bezpečnosti. Nejeden nadějný investor se navíc nechává nalákat na pohádkové výnosy v desítkách procent ročně a hnaný touhou zcela ztrácí obezřetnost. Věnovat se tedy nebudeme vlivu tržního rizika, ale především různým podvodům, které na investování chtivých lidí číhají. Už nejeden investor totiž o své peníze přišel, a to nikoli v důsledku nesprávného finančního rozhodnutí, ale proto, že se stal obětí podvodu.

Na co si dát při investování pozor?

Říká se, že největším nepřítelem investování jsou emoce. My bychom ještě dodali, že v mnoha případech je tím největším nepřítelem pro sebe i sám investor. Do problémů se totiž může snadno dostat právě svou neopatrností, kterou ve svůj prospěch mohou využít podvodníci. Investování už dnes ve většině případů probíhá přes online platformy, a tak není divu, že k mnoha podvodům přichází právě v prostředí internetu.

Abyste nenaletěli a mohli investovat bezpečně, připravili pro vás přehled těch nejčastějších podvodů a přidáme také způsoby, jak se jim bránit.

Zbohatnutí rychle a pro každého

Podvodníci si k oklamání svých obětí vymýšlejí stále nové a nové způsoby. Pokud bychom ale měli najít jeden, který je příznačný pro několik typů podvodů, tak je to právě tento. Slib, že rychle zbohatnete, nic nemusíte dělat a ještě k tomu dojde velmi rychle. Jakékoliv nabídky, na které můžete narazit například i na sociálních sítích, které vám slibují řekněme 150 % zhodnocení vkladu během jednoho měsíce, jsou podvodem. Při takovém typu podvodu sice nemusíte přijít o spoustu peněz, protože vyžadovaný vklad je zpravidla nižší, ale určitě zamrzí, pokud vás někdo takto okradne o pár tisícovek. Vždy, když vám někdo slibuje vysoký výnos rychle a bez námahy, tak zbystřete, na 99 % půjde o podvod. Když se i přesto rozhodnete chopit takové příležitosti, vždy si pohlídejte, abyste měli všechno „na papíře“. Při garanci výnosu 150 % byste tento výnos měli mít uveden i ve smlouvě. Pozor také na formulky „výnos do 150 %“, to totiž znamená, že váš výnos může být klidně i výrazně nižší. Každý obchod zkrátka vyžaduje nejen důvěru a férový přístup, ale především i kvalitní smlouvu. Bez tohoto by vám opět měla blikat výstražná kontrolka.

Investujte... ale do čeho?

Pokud už se rozhodnete do něčeho investovat, například do akcií nějaké firmy, zjistěte si o ní co nejvíc. Ty největší trumfy mají v rukou ti, kdo mají i nejvíce informací. Mnohé začínající firmy přicházejí s ambiciózními plány, aniž by vyvíjely jakékoli aktivity. Jedinou jejich aktivitou je ostatně pouze lákání naivních investorů, kterým následně zůstanou pouze oči pro pláč. Vždy si proto všechny informace ověřujte a zaměřte se nejen na to, čeho daná firma chce dosáhnout, ale také toho, čeho již dosáhla.

Šance, kterou nemůžete zmeškat

Pokud narazíte na skvělou nabídku, která je časově omezená a musíte se rozhodnout rychle, tak raději zpomalte a zbystřete svou pozornost. Nic se totiž nejí tak horké, jak se navaří a investice v tomto směru nejsou výjimkou. Časově omezené nabídky mají většinou vyvíjet na potenciální investory tlak, aby si nenechali ujít zdánlivě skvělou příležitost. Je to podobné jako u různých slev obchodech. Chcete získat lepší cenu, tak kupujete impulzivně a pod vlivem emocí.

Zneužití osobních nebo přihlašovacích údajů

Jelikož většina investic dnes probíhá v online prostředí, není divu, že podvodníci se často zaměřují právě na zneužití přístupových údajů. Stačí otevřít podvodnou SMS nebo e-mail s podstrčeným odkazem na stránku, která se nápadně podobá burze, a rázem se podvodníci dostanou k vašim přihlašovacím údajům. V takových případech je třeba opravdu jednat rychle, protože prostředky vám mohou z investičního účtu opravdu zmizet během pár minut.

Extrémně vysoké a skryté poplatky

Různí zprostředkovatelé investic si mohou za své služby účtovat různé poplatky. To je samozřejmě v pořádku, pokud o nich víte předem a uvědomujete si, kolik zaplatíte. Problém ale nastává, pokud jsou tyto poplatky nastaveny tak, že jsou naprosto nepřehledné a nakonec vás jejich výška velmi nemile překvapí. V extrémních případech mohou být poplatky dokonce tak vysoké, že „zkonzumují“ celý váš výnos z investování. Vždy si proto vše důkladně prostudujte a nepřehledný ceník určitě berte jako varovný signál.

Krach burzy/investiční společnosti

Určitě jste již zachytili informace o hacknutí či rovnou zkrachování burzy s kryptoměnami či investiční společnosti. Jsou to případy, které se stávají i v našich končinách a investorům nejčastěji zůstávají pouze oči pro pláč, zvláště pokud investovaly všechny své úspory. V rámci konkurzního řízení si sice mohou přihlásit svou pohledávku, která se bude spokojovat z majetku firmy, avšak i v těch lepších případech se vyplatí vrátit pouze část investované částky. Vždy si proto prověřte, co se s vašimi aktivy stane v případě krachu společnosti, jaké je hospodaření konkrétní společnosti a zda dostatečně dbá na zabezpečení spravovaných prostředků. Například v případě investování do kryptoměn je lepší, pokud si je budete držet na vlastní hardwarové peněžence a ne přímo na účtu burzy.

Toto si raději nechte pro sebe

Při realizaci investic se vyplatí postupovat opatrně, existují údaje, které by si měl zodpovědný investor vždy hlídat jako oko v hlavě a nikde je nezveřejňovat. V první řadě jsou to různé přihlašovací údaje a hesla, nikam byste si je neměli psát, aby se k nim nedostala nepovolaná osoba.

Pochopitelně je třeba dát si pozor i na to, abyste údaje neztratili vy, protože v mnoha případech může být obnovení přístupu zdlouhavé a problematické. Z bezpečnostních opatření můžeme však jednoznačně doporučit tzv. 2-faktorové přihlašování, kdy přihlášení budete muset potvrdit dodatečně přes svůj telefon spolu se zadáním dalšího hesla nebo kódu. Vždy se zajímejte o to, jak na konkrétní platformě dosáhnout tu nejvyšší úroveň bezpečnosti.

Mezi dovednosti investora zdaleka nepatří pouze hledání těch správných investičních příležitostí, důležité je i vzdělávání v oblasti zabezpečení systémů či bezpečného skladování investičních aktiv v případě, že mají fyzickou podobu.

Přidané dne: 13.10.2022
Zpět na Blog

Investovaná suma:

Doba investování:

Investovaná suma:

Doba investování:

Výnos:

Celkový stav účtu: